Nyhet

Rockfoto – från hobby till imperium

Efter 800 konserter är Emma Svensson inte det minsta trött på att fotografera rockband.I stället har hon sagt upp sig för att satsa på sitt rockfotoimperium. Vi följer med på en spelning.

Publicerad

Artikeln har tidigare publicerats i KameraBild, nummer 5/2006.

Text och porträttfoto:

Magnus Fröderberg Rockfoto: Emma Svensson

Emma Svensson har en väldigt liten och anonym fotoväska. Den är helt svart och av 1980-talssnitt. När Emma plockar fram sin Canon Eos 5D och tränger sig längst fram framför scenen är det svårt att ana att hon är Sveriges mesta rockfotograf.

Hon har en kamera och en vidvinkelzoom. Blixten får ligga kvar i väskan. Emma är medveten om sin stil. Hon vill absolut inte se ut som en pressfotograf med fotoväst, objektivbälte eller gigantisk fotoväska som många pressfotografer brukar ha. Emma är ju rockfotograf.

- Min image är väldigt viktig, säger Emma. På festivalerna har de flesta fotograferna fotoväst och ryggsäck. Jag har klänning och en kamera på var axel. Problemet är bara var jag ska stoppa ner linslocket. Jag vill inte se ut som en pressfotograf. Jag känner mig inte som en pressfotograf.

Ändå jobbar Emma åt flera stora som små dagstidningar och förser dem med bilder från konserter. Men Emma jobbar också på uppdrag av skivbolag eller lägger in bilder på Rockfoto.nu som hon driver tillsammans med andra musikintresserade fotografer. Under Hultsfredsfestivalen i somras var Emma och hennes kollegor på Rockfoto officiella fotografer och jobbade mellan nio på förmiddagen och tre på natten varje dag.

- Vi har verkligen roligt när vi jobbar tillsammans. På Hultsfred hade vi ett eget bord i presstältet och alla runt omkring märkte hur kul vi hade.

emma2.jpg

Lyssnar gärna. För Emma och hennes kollegor på Rockfoto.nu går foto- och musikintresset hand i hand. Därför stannar de ofta kvar och lyssnar efter att de fotograferat under de tre första låtarna. På scenen står i kväll ett skotskt band som heter The Martial Arts. Foto: Magnus Fröderberg

ÅR 2003 STARTADE EMMA sajten Rockfoto.nu. I dag har Rockfoto blivit en etablerad del av den alternativa musikkulturen. Rockfoto är Skandinaviens största sajt med livebilder. Emma har i dag rollen som fotograf, utvecklare och framför allt redaktör. De andra fotograferna koordinerar vad de ska fotografera för spelningar med Emma.

Även om Rockfotos syfte är att sälja bilder till tidningar och skivbolag finns det många som regelbundet återkommer till sajten för att titta på bilder på sina favoritartister.

- Folk hör av sig om inte bilderna kommer upp tillräckligt snabbt efter en spelning.

Vem som helst får inte börja fotografera för Rockfoto:

- Du måste gilla samma musik som vi och vara under 25. Vi vill inte ha etablerade trettioåriga fotografer som redan jobbar för tidningar. Så du får inte vara med, säger Emma och tittar på mig innan hon skrattar till.

Men Emma skämtar inte. Kraven är en förutsättning för att hålla kvalitet och vara trovärdiga. Några fotografer har slutat för att de inte haft tid eller för att det inte fungerat med personkemin.

- Vi gillar all alternativ musik och inte mainstream. Vi fotograferar den typ av musik vi gillar för att vi gillar den.

Före intervjun har jag sökt efter kända artister på sajten. Det finns inte en enda bild på Tomas Ledin och bara en handfull på Magnus Uggla.

- Va, har vi bilder på Magnus Uggla? De har i alla fall inte jag tagit. De måste vara tagna under någon stor festival. Skulle vi ha bilder på Tomas Ledin skulle många bli besvikna på oss. Det är viktigt att vi gör vår grej. Alla våra fotografer känner var gränsen går. Den går vid Håkan Hellström ungefär.

backyardbabies.jpg

Backyard Babies. Foto: Emma Svensson

Förutom att vara ung och gilla rätt musik måste man orka mycket för att vara fotograf hos Rockfoto. Eller vilja tillräckligt mycket, som Emma uttrycker det.

- För att hitta nya fotografer har vi anordnat en tävling med flera etapper.

De som vill bli fotografer får helt enkelt utföra några uppdrag. De som inte orkar åka på alla spelningar eller inte skickar in bilderna i tid anses inte ha de rätta förutsättningarna.

Emmas ambitioner för Rockfoto är stora. För att lyckas ställer hon hårda krav på sig själv och dem hon jobbar med.

- Jag är en tävlingsmänniska. Jag vill alltid vinna. Om jag inte vinner behöver jag inte bli sur för det; man kan ju inte alltid vinna. Men jag kan inte ha ett annat mål än att vara bäst.

Vad har då Emma för vision om Rockfotos framtid? Det vill hon inte avslöja. Hon säger sig vara skrockfull och tror inte att drömmar går i uppfyllelse om man berättar om dem. Eller så vill hon inte avslöja för mycket för sina konkurrenter. Några närbelägna mål kan hon däremot avslöja.

- Vi ska börja sälja produkter med rockbilder på. Men vi måste kontrollera att det är okej med skivbolagen. Sedan krävs det en del kapital. Jag och Jesper Frisk jobbar också på en funktion så att beställare kan logga in och ladda ner högupplösta bilder.

kaisercheifs.jpg

Kaiserchiefs. Foto: Emma Svensson

DET ÄR LÄTTARE ATT prata med Emma om affärsplaner och strategier än om bilder. Och det är inte så konstigt. Det finns en mer okänd Emma Svensson än den rockfotograf som blivit tämligen känd vid det här laget. Emma är nämligen utbildad restaurangchef inom en etablerad restaurangkedja, så hon är van att tänka affärsmässigt.

Vid mitt första intervjutillfälle jobbade Emma som vice restaurangchef och väntade på ett ledigt jobb som restaurangchef.

Men nästa gång vi träffas har hon sagt upp sig.

- När jag kom till jobbet i går kände jag: "Neeeej, det här går inte." Så jag gick in till chefen och sa upp mig.

Första gången vi träffades sa Emma att hon nätt och jämnt skulle kunna leva som fotograf. Särskilt som hon inte vill ta vanliga fotouppdrag utanför musiken. För Emma var det viktigt att ha råd med bil och alla prylar hon ville ha.

- Vi får se hur det kommer att gå. Jag har fyra månaders uppsägningstid och fungerar det inte ekonomiskt sedan så får jag ta ett nytt jobb. Utbildningen jag fått är en stor merit så jobb får jag om jag vill.

Det märks att Emma är en van chef. Hon är inte rädd för att berätta om sig själv och sina planer.

- Jag är en entreprenör. Jag vill förverkliga alla mina idéer och inte bara vara fotograf. Fast allt hänger ju ihop och har en koppling till rockfotograferingen.

lyxzen.jpg

Gärna vidvinkel. Emma använder mest sin vidvinkelzoom på konserter för att fånga olika situationer som uppstår. Det är hennes stil. Andra fotografer använder mer tele för att ta närbilder av artisterna. På bilden syns Dennis Lyxzén i The (International) Noise Conspiracy.

HEMMA HOS EMMA LIGGER tre sorters tidningar: musik-, mode- och affärstidningar. De senare har fått sin förklaring och musik är heller ingen överraskning. Men mode? Emma ser ju väldigt rockig ut. Inte mycket mode. Eller?

- Jag är fascinerad av stil. Jag kan sitta i timmar på en bänk i stan och kolla på folk som går förbi. Människor som har en genomtänkt stil gillar jag. Om det är något annat än musik jag kan tänka mig att fota så är det mode.

Jag börjar se en koppling till Emmas promotionbilder av olika band.

- Det är jättekul att försöka ta bilder som stämmer överens med deras image.

För reportagefotografer är detta ett annorlunda sätt att tänka. Emma gillar att skapa maskerna och vara en av dem som bygger fasaden, precis som mode- och reklamfotografer.

Ändå jobbar Emma också dokumentärt. Hon har följt flera band runt på turnéer och tagit ögonblicksbilder. Men det finns skillnader mot bildjournalisten:

- Jag skulle aldrig ta en bild i bussen på någon i bandet som är nyvaken. Då skulle jag bli utsparkad. En rockstjärna vill inte bli fotograferad med morgonrufs. För mig handlar det om respekt.

Masken på alltså.

noisecon.jpg

En av Emmas absoluta favoritbilder som är tagen under en konsert med The (international) Noise Conspiracy. Foto: Emma Svensson

SEDAN VÅR FÖRSTA INTERVJU har Emma också skaffat sig en frilanslokal, en ren impulsgärning. Hon var på besök hos ett managementbolag inom skivindustrin som heter The Entertainment Group och trivdes så bra att hon bestämde sig för att hyra en kontorsplats som de hade över. Intill Emmas skrivbord i källarlokalen sitter en annan fotograf. På det enorma och rustika mötesbordet i den delen av lokalen där vi sitter och pratar ligger travar med skivor. Bakom Emmas mer moderna skivbort i glas sitter en Depeche Mode-affisch som hon inte får ta ner.

Att det är många andra i lokalen som intensivt diskuterar kommande skivlanseringar stör henne inte.

- Jag sitter mest här på kvällarna när det är tomt.

När hon inte är ute och fotograferar konserter alltså.

- Jag försöker fotografera en till två konserter i veckan. Jag har dragit ner tempot på fotograferandet lite och lägger mer tid på utvecklingen av Rockfoto.

futureheads.jpg

Futureheads sångare Barry Hyde. Foto: Emma Svensson

JAG FÖLJER MED EMMA en kväll på en spelning. Hon kommer i sällskap med en annan fotograf på Rockfoto som heter Pauline Benthede, men Pauline har ingen kamera med sig. Emma och Pauline delar en lägenhet i Aspudden, en av Stockholms närförorter. I samma trappuppgång bor ytterligare en av Rockfotos fotografer, Tuben.

- Vi umgås mycket, säger Emma.

Jag möter upp Emma och Pauline utanför spelstället som heter Landet och ligger på Telefonplan i Stockholm.

I markplan ligger en trivsam restaurang med många kulörta lyktor på in- och utsidan. Vi går en trappa upp och glider förbi bordet med biljettkassan. Vi står på gästlistan. Emma och Pauline ställer sig längst bak i lokalen. Kameran får ligga kvar i väskan tills spelningen börjar.

När bandet börjar kliva up på scen säger Emma att vi måste gå fram och ta plats. Lokalen är inte större en ett rejält vardagsrum i en villa och något fotodike finns inte.

- Scenen är tyvärr lite för låg, säger Emma när vi närmar oss scenen som bara är en upphöjning på golvet i ett hörn. Det bästa är om scenen är en halvmeter hög.

emma3.jpg

Inget skryt. Emmas fotoväska är liten och diskret. Kameran plockar hon inte upp förrän det är dags att fotografera. Foto: Magnus Fröderberg

Emma tar upp sin Canon Eos 5D med vidvinkelzoomen 16-35 mm/2,8.

- Skönt att slippa brännviddsförlängningen. Jag tar mycket med vidvinkel för att fånga situationerna och väntar ut rätt ögonblick. Pose, ljus och komposition ska stämma.

Jag kollar i min kamera. 1/20 sekund och bländaren 2,8 vid Iso 3200.

-Du skulle inte vilja ha ett ljusstarkare objektiv? undrar jag.

- Jag har aldrig provat något ljusstarkare, säger Emma. Det brukar funka.

Innan The Martial Arts från Skottland drar i gång hinner Emma berätta att hon inte brukar vitbalansera. Bara när hon fotograferar på uppdrag. Hon har ett minneskort på 2 gigabyte i kameran. Det får räcka.

Eftersom scenen är ovanligt liten bestämmer vi oss först för att sticka till Debaser. Det är där hon oftast fotograferar. Men halvvägs in i spelningen säger hon:

- Pauline och jag tycker att bandet är så bra att vi vill lyssna färdigt. Vi vill nog också lyssna på Lasse Lindh som ska spela efteråt.

Jag håller med. Bandet är riktigt bra. Jag störs bara av ljudnivån en aning. Det elektroniska örat på väggen signalerar "warning".

- Jag har aldrig hörselskydd och har inte märkt att min hörsel försämrats, säger Emma.

kent.jpg

Kent är ett av Sveriges största band. Emma fotograferade under en konsert i Frihamnen i Göteborg. Foto: Emma Svensson

När Emma är nöjd med bilderna ställer hon sig och lyssnar. Först när Lasse Lindh går på börjar Emma fotografera igen. Hon håller på tills minneskortet är fullt. Efter spelningen viskar Emma i mitt öra igen:

- Vi har blivit inbjudna av det skotska bandet till efterfest på Spy Bar.

Jag avböjer att följa med. Det är redan sent för en yrkesarbetande spädbarnsfar. Efteråt får jag reda på att det inte alls blev Spy Bar.

I stället trängde bandet sig in i Emmas Saab och åkte hem till Emma och Paulines lägenhet. Sångaren somnade på vardagsrumsgolver i sköldpaddsställning.

- Jag brukar inte bjuda hem banden. Det händer att jag är med på fester, men väldigt sällan. De första åren sa jag nej till allt sånt.

TIDIGARE UNDER DAGEN HADE Emma fotograferat promotionbilder på det skotska bandet. Jag ville vara med, men Emma sa nej.

- Om ett år kanske jag känner mig tillräckligt erfaren för att ha en annan fotograf närvarande. Men nu är jag alldeles för nervös.

emmafakta.jpg

Emma-fakta

- Emma Svensson, född 1983, är frilansande rockfotograf och driver sajten Rockfoto.nu med sju andra fotografer.

-Emma är uppväxt i Vänersborg och bor nu i Stockholm. Till Stockholm kommer nästan alla band, så Emma behöver inte resa så mycket.

- Sedan 2002 har Emma fotograferat över 800 konserter.

- År 2003 startade Emma Rockfoto.nu som är Skandinaviens största sajt för livebilder.

- Emma använder helst vidvinkel för att fånga situationer. Var alltid beredd, är Emmas råd.

Behöver man presskort?

Nej. Alla fotografer behöver i dag som regel ackreditering för att få fotografera. Det betyder att man ansöker om att få fotografera och blir godkänd av arrangörerna. Den som inte representerar en tidning kan få förklara varför hon eller han vill fotografera. Ofta räcker det att man fotograferar för en internetsajt eller ett fanzine - eller bara kan motivera sig.

CHECK-LISTA

- Ta reda på hur scenen ser ut. Behövs kraftig vidvinkel eller tele?

- Ha laddade batterier och tömda minneskort.

- Kolla var man hämtar sitt fotopass.

- Kolla när bandet går på. Kom i god tid.

- Kolla om det är fotodike eller om man ska stå i publiken.

theark.jpg

The Ark var ett av de första banden som Emma fotograferade i studio. I dag är de så kallade promotionbilderna en viktig inkomstkälla för Emma Svensson.

Emmas tips för bättre rockbilder

- Prova olika vinklar.

- Var alltid beredd på oväntade situationer.

- Läs av ljuset - när och var är det bäst på scen?

- Använd inte blixt, utan hellre ljusstark optik.

- Lyssa på musiken i förväg så att du vet vad bandet har för stil.

Emmas imperium: Rockfoto.nu

rockfoto_nu.jpg

På bara tre år har Emmas sajt Rockfoto.nu blivit vida känd i musikkretsar och är Skandinaviens största sajt för livebilder. År 2003 började Emma lägga upp rockbilder på nätet från konserter som hon fotograferat under ett år.

I dag driver Emma Rockfoto.nu tillsammans med sju andra fotografer.Tillsammans ser de till att bilder från flera konserter i veckan hamnar på sajten. Emmas roll är förutom fotograf att vara redaktör och utvecklare. Hon har nämligen stora planer för sajten.

De ska hon förverkliga tillsammans några av fotograferna. En av dem är Jesper Frisk som också är programmerare och Rockfotos webmaster. Fotografen Niklas Carlsson är ansvarig för all formgivning.

För tillfället jobbar Emma och hennes kollegor med att utveckla en sida på sajten där bildköpare kan logga in och söka efter högupplösta bilder som de också kan ladda ner. En annan idé som snart ska bli verklighet är att sälja olika produkter med påtryckta rockbilder. Alla utom Emma har studier eller jobb vid sidan av.

Rockfoto.nu är officiella fotografer för Hultsfredsfestivalen.