Kamera & Bild testar

Test: 20 svenska fotolabb

Klick, klick, klick. Det tas otroliga mängder digitala bilder varje sommar. I dag väljer många att bara ha bilderna i datorn. Varför inte framkalla dem på papper i stället? Att ge bort pappersbilder, göra väggförstoringar och sätta samman fotoalbum är fortfarande kul och ett bra sätt att få användning för sina bilder.

Publicerad

Vi har testat 20 olika framkallningstjänster för att du ska hitta rätt i djungeln. Man vill förstås ha bra kvalitet, snabb leverans och ett bra pris. I kvalitetstoppen är det sig likt, men det finns labb som är nästan lika bra till nästan halva priset.

Framkallningsföretagen har anpassat sig till det digitala flödet och hos många leverantörer går din beställning rakt in i maskinen utan någon handpåläggning. Den digitala tekniken utnyttjas numera genom hela flödet. Detta har gjort att det både går snabbare och blir billigare än någonsin.

Precis som inom alla branscher finns det både bra och mindre bra leverantörer. Man skulle kanske tro att alla labb ger snarlika resultat, men så är inte fallet. Branschen förändras och förbättras konstant. De som inte anpassar sig försvinner. Varje år testar vi de olika labben i Sverige och kan följa utvecklingen.

Vi skickade in 20 olika bilder av olika karaktär. Allt från bilder med stort omfång, från mörka partier till väldigt ljusa, till enkla semsterbilder med blå himmel. Detta för att sätta labbets automatik ordentligt på prov, men också se hur de klarar helt normala semesterbilder.

Vi kan snabbt konstatera att alla labben klarade av de enkla semesterbilderna utan större ansträngningar. Men när det kommer till bilder som kräver lite extra, så visade det sig ganska snabbt vilka fotolabb som kan det här med att framkalla bilder.

Svårt med profiler

Vi skickade även in två identiska bilder fast med olika profiler (sRGB samt Adobe RGB). Detta för att kunna avgöra om labbet klarar av att tolka inbäddade profiler. Det visade sig tyvärr att endast ett fåtal av labben klarade av detta. Många systemkameror kan ta bilder med den större färgrymden Adobe RGB och skickar man dem till ett labb som inte hanterar profiler tappar bilderna sting i färgerna.

Leveranstid

Vi noterade tiden för när vi skickat i väg bilderna och när bilderna damp ner i lådan, sedan jämförde vi med den utlovade leveranstiden som skiljer sig åt en hel del mellan labben. Alla labb klarade att hålla sina tider. Ungefär hälften levererade dagen efter vi skickat bilderna och flertalet andra på två till tre dagar, vilket får anses som mycket bra.

De flesta har inget minsta orderbelopp, men eftersom många använder så kallad enhetsfrakt blir det lite billigare om man samlar på sig lite bilder. En del erbjuder dessutom lägre priser när man beställer många bilder. Lofoto är det enda labb med ett minsta orderbelopp – 100 kr. En del labb har en startkostnad som läggs på varje order, men det är oavsett hur många kopior man beställer.

Bilderna granskas i ett rum med grå väggar och belysning med dagsljuskaraktär och jämförs med originalfilen på en kalibrerad proffskärm.

Granskning

Bilderna märktes upp med nummer på baksidan och blandades. Därefter granskades de i 5000k-belysning och jämfördes med den inskickade bildfilen som visades på en hårdvarukalibrerad proffsbildskärm. Föregående år har skillnaderna varit så pass stora att det lätt har gått att plocka ut de fem bästa och sämsta. Men i år är resultatet jämnare. Små skillnader i färgton, skärpning och kontrast skiljde de andra tio labben åt.

En motljusbild visade ganska snabbt vad som händer om labbet har automatisk korrigering. Bilden var medvetet underexponerad och frågan var vilket labb som kunde rädda bilder på bästa sätt. De olika fotolabben hade helt egna tolkningar av hur denna bild skulle se ut. För trots att en del företag, som Fastlab och Colormailer, använder samma labb, så ger det inte exakt samma resultat. Detta kan bero på att labbet använder olika papper, eller att de helt enkelt använder olika maskiner.

Automatiska justeringar

En del av företagen applicerar automatisk bildförbättring, utan möjlighet att stänga av.

Har man bra koll på sitt arbetsflöde och använder kalibrerad skärm, så bör man använda ett labb som har möjlighet att stänga av automatisk bildförbättring. Då vill man bara att bilderna ska bli så lika hur det ser ut på skärmen. Labbets automatik kan helt förstöra ens mödosamma jobb framför bildskärmen om man råkar glömma att bocka av automatiken vid beställningen.

Samtidigt kan automatiken hjälpa till att optimera bilder som är uppladdade direkt från kameran.

Förra året var det många som hade automatik som standardval. Numera är det bara ett fåtal.

Uppskärpningen av bilderna var alltifrån obefintlig till nästintill förstörande. Det är aldrig snyggt med för mycket skärpa. Ett bra labb applicerar ingen, eller mycket lite skärpa, eftersom avancerade fotografer skärper själva för maximal kontroll och vanliga kompaktkameror redan har kraftig uppskärpning som standard. Däremot lyckades de flesta få till kontrastrika bilder.

Motljus är både knepigt för kamerans och labbets automatik. För labb med automatik blev det väldigt svart.

När det gäller profiler har vi en bit kvar att gå. Om man inte känner till vad labbet klarar av är det säkrast att konvertera sina bilder till srgb. Bara tre av labben klarade av att hantera bilder som inte är tagna i, eller konverterade till, sRGB.

Utformningen av webbsidorna hos företagen fortsätter att utvecklas. Det har blivit bättre och enklare sedan förra året hos flera labb. De flesta använder java-teknik i webbläsaren vid uppladdningen och där har det skett en förbättring hos de flesta labben. Hur smidigt det fungerar att ladda upp bilderna varierar, allt ifrån väldigt smidigt till frustrerande.

För bara något år sedan var det problem om man använde en Mac, men numera flyter det på bra med såväl OS X som Windows. En del företag erbjuder ett särskilt program som man enkelt installerar på sin dator. Därefter är det mycket lätt att beställa och man slipper mata in användaruppgifter och dylikt.

Årets test visade att kvaliteten över lag är mycket god. De håller en högre nivå än förra året med få dåliga bilder. Dock finns det en del fotolabb som har problem med bilder som är lite extrema. En del labb har lyft sig några placeringar, medan andra fortfarande ligger kvar i bottenskiktet.

I dag är priserna på framkallningstjänster generellt låga. För att hålla nere kostnaderna använder en del av labben ett tunnare papper för att kunna hålla ett lågt pris.

De företag som var bra förra året, är bra i år igen. Är man petig med kvaliteten så väljer man något av de fem första, men de två största labben, Fujifilm och Extra Film, ger mest för pengarna.

Slutsats

Vilket labb du ska välja beror lite på situation-en. Ska du skriva ut en större mängd småbilder ger Fujifilm och Extra Film bra bilder till låg kostnad. Skillnaderna mellan Fujifilm och testets vinnare är små i bildkvalitet, men stora i pris.

Har du jobbat mycket med dina bilder i datorn och vill ha riktigt bra förstoringar som känns bra att hålla i är Crimson tätt följt av Qpix.

Skillnaderna mellan dem ligger främst i papperskvaliteten.

Klicka på bilden för förstoring.