Kamera & Bild testar

Test: Nya telezoomar - Sigma håller toppklass

För sportfotografering är 70-200/2,8 standardobjek-tivet nummer ett. Ljusstyrkan medger att frysa rörelser även om man fotograferar inomhus.

En telezoom är nästan standard hos alla som har mer än ett objektiv. Konkurrensen är hård och nya objektivkonstruktioner kommer ständigt. Vi har testat tre nya objektiv från Sigma, Tamron och Nikon.

Publicerad

När vi gjorde ett stort test av telezoomar för fyra år sedan (nr 3/2007) slogs vi av skillnaderna mellan de nya konstruktionerna och många äldre som fortfarande levde kvar. Skillnaderna i autotofokushastighet och byggkvalitet var stora.

Det säljs betydligt fler objektiv i dag än bara för några år sedan och därför är också utvecklingstakten högre. Tamrons nya 70-300 är ett bra exempel på hur mycket bättre zoomarna i de lägre prisklasserna har blivit.

Objektivet är byggt i plast men känns ändå rejält. Autofokusen är riktigt snabb och fokuseringen är tyst. Bildstabiliseringen är nästan bergfast. Och skärpan är utmärkt.

Borta är den tid då zoomar var rackliga, långsamma, ljudliga, suddiga och utan stabilisering.

Sigma 70-200/2,8 APO EX DG OS

Bildstabilisering är en bra funktion som ger fler skarpa bilder. Nu kommer Sigma med en 70-200/2,8 med inbyggd bildstabilisering som ska klara att kompensera för fyra stegs längre slutartid. Likt Canons och Nikons nya telezoomar blir sökarbilden overkligt stabil.

Sigma 70-200/2,8 är väldigt skarpt och har en mycket bra bildstabilisering. med bländare 2,8 blir skärpedjupet kort och snyggt.

Sigmazoomen väger som Canon och Nikon och känns lika robust. Den som vill fokusera manuellt finner att fokusringen är väldigt tunn – till skillnad från den rejäla zoomringen. Objektivet är väldigt skarpt, men tappar något i kanterna. Här klarar sig Nikon och framför allt Canon bättre. Sigma förtjänar ändå toppklass-betyg.

TAMRON 70-300/4-5,6DI VC USD

Tamron är inget proffsobjektiv men känns ändå välbyggt. En vridstark fokusmotor av ultraljudstyp ger snabb och tyst fokusering.

Bildstabilisering ger fler skarpa bilder. Och när ljuset är svagt är de nya generationerna med 4 stegs skakkompensering guld att ha.

Zoomringen är bred och bjuder på lagom motstånd så att inte zoomen hamnar i 300-läget när man bär kameran på axeln. Det går smidigt att fokusera manuellt utan att ställa om af-omkopplaren. Skärpan håller en klass som tidigare var förbehållen dyrare objektiv.

Nikon AF-S 55-300/4-5,6 DX ED VR

Nikons nya zoom är förhållandevis billig och ett svar på Canons 55-250/4-5,6 is. Trots 50 millimeters längre brännvidd är objektivet ändå relativt kompakt och lätt.

Nikons nya AF-S 55-300/4,5-5,6 VR ED har inte något supernabb autofokus, men fungerar väl till normal familje- och semesterfotograferng.

Tyvärr matchar inte objektivet Canonzoomen på alla punkter. Vi testade objektivet med nya Nikon d7000 men trots det kändes autofokusen något långsam. Troligen räcker hastigheten till för de flesta motiv, men autofokuskonstruktionen har helt klart inte varit högsta prio. Inte heller kvalitetskänslan kommer upp i samma klass som Canons motsvarighet.

Att objektivet inte riktigt mäter sig med Tamron-objektivet är mindre förvånande eftersom det också skiljer 1 500 kronor. För den som kan är det värt att lägga upp de extra slantarna.

Nikonzoomen är även medelmåttig när det kommer till skärpan. Vid 55 mm är skärpan bra, men vid längre brännvidder faller skärpan en del.

Bildstabiliseringen och det faktum att objektivet kommer att säljas i billiga paket med kamerahus gör att vi ändå gör tummen upp.