Grand Prix

Bror tog Årets bild i Grand Prix

Foto: Bror Johansson

Trots att han helst riktar sin kamera mot naturen vann Bror Johansson Årets bild i Grand Prix 2011 med en bild på människor. Han tyckte att bilden var rolig och han trodde nog att det fanns en chans att det skulle gå bra.

Bror Johansson. Foto: Bernt Lindberg

– Det kom som en överraskning! svarar Bror Johansson i telefonen när vi ringer upp för att gratulera.

Priser till Årets bild

Bror Johansson, fotografen bakom Årets bild i Grand Prix 2011, framröstad av besökarna på fotomässan 2011 i Stockholm och via www.kamerabild.se, vinner detta:

Canon Eos 60D

18 megapixel, vinkelbar tre tum stor skärm, full-HD-filmning, ISO upp till 12800, serietagning 5,3 bilder per sekund, AF-system med 9 korssensorer, iFCL-mätning med 63 zoner.

Canon EF-S 17-85mm/4-5,6 IS USM

Standardzoom med bildstabilisering.

Canon Pixma MX410

Multifunktionsskrivare med bland annat wi-fi och upp till 4800x1200 dpi.

Bakom överraskningen döljer sig en van fototävlingsveteran. Bror har tävlat både i Sverige och internationellt.

–  För två år sedan vann jag Metro Photo Challenge och jag har fått accept i internationella salonger med några av mina naturbilder, berättar han.

Bror är dessutom med i Avesta fotoklubb som anordnar många tävlingar som han gärna deltar i.

Årets vinnarbild är tagen på en nudiststrand på Kanarieöarna för två eller tre år sedan. Bror berättar att han vandrade omkring och letade motiv i ett ökenliknande landskap som heter Maspalomas och ligger utan för turistorten han besökte. Där låg en nudiststrand och efter ett tag kom det här paret vandrande över sanddynerna.

–  De kom tillsammans men hon stannade högst upp på dynen och tittade på något, han fortsatte ner och då skapades diagonalen och skuggan av mannen, säger han om bilden.

Bilden är tagen med en Canon eos 20d och ett teleobjektiv.

Trodde du att du hade någon chans att vinna när du skickade in bilden?

–  Jag tyckte att det var en rolig bild på en rolig situation, så en viss chans trodde jag nog att jag hade, men säker kan man ju aldrig vara.

Naturen och landskap är Brors vanligaste motiv här hemma i Sverige. När jag ringer har han under dagen varit ute och fotograferat snöiga naturbilder.

–  Ja, man vet ju inte hur länge snön får ligga kvar. Helt plötsligt blir det tö och då är den borta, säger han.

Bror är ofta ute och vandrar i skog och mark, ofta med kameran som sällskap. Naturbilder är också de han tävlar mest med, favoritmotivet är landskap när det är dimma. Han har alltid känt en dragning till naturen därhemma, men han är även mycket ute och reser. Då blir det mer människor i bilderna, men han är ingen gatufotograf.

–  Jag är ingen sån som går omkring med en fast 50mm och fotograferar människor. Jag står hellre längre ifrån med ett tele och tar bilder utan att folk märker det.

Ett av hans favoritresmål är Nepal och området runt Himalaya, där har han varit två gånger och skulle gärna åka tillbaka.

Läs mer om Markus Andersson som blev Årets fotograf här.