Utställning

Naket och glamoröst på Fotografiska i sommar

Foto: Helmut Newton Helmut Newton
Foto: Helmut Newton Helmut Newton
Foto: Helmut Newton Helmut Newton
Foto: Helmut Newton Helmut Newton
Foto: Helmut Newton Helmut Newton
Foto: Helmut Newton Helmut Newton
Foto: Helmut Newton Helmut Newton
Foto: Helmut Newton Helmut Newton
Foto: Helmut Newton Helmut Newton

Sommarens stora dragplåster på Fotografiska blir en utställning med Helmut Newtons bilder. Fotografen som framför allt förknippas med bilder på nakna kvinnor, ofta med sadomasochistiska inslag.

Utställningen består av 200 verk och belyser en stor del av Helmut Newtons fotografiska gärning. Det är sex, humor, elegans, dekadens, styrka och provokation.

En känsloladdad utställning som kommer direkt från Paris där den visats för första gången.

Helmut Newton arbetade parallellt med mode och redaktionella uppdrag, både för modemagasin som Vogue och erotiska tidskrifter som Playboy. Han gjorde en rad porträtt, men bara med människor som intresserade honom – till exempel Sigourney Weaver, Paloma Picasso och Karl Lagerfeldt. Däremot ansåg Newton att många yngre skådespelare var tråkiga.

Hans porträtt är sällan förskönande, han visar upp människor med sina fel och brister. Han visar även upp dem utan några kläder på sig, och många bilder väcker känslor och frågor. Är det med respekt för kvinnan eller bara ett sätt att visualisera sina egna drömmar? Oavsett svar har hans bilder haft ett stort inflytande inom mode och reklamfotografi. Flera fotografer, regissörer och designers har påverkats av Newton, till exempel Ellen von Unwerth, Stanley Kubrick och Yves Saint Laurent.

Helmut Newton pratade ogärna om sitt privatliv. "Jag lever ett stillsamt liv, skulle jag leva som personerna i mina bilder skulle jag ha varit död för länge sedan", förklarade han i en intervju.

Många av hans bilder är tagna i hotellmiljöer och det har han en enkel förklaring till. ”Kvinnor lever inte framför en vit fond. Hon lever hemma, i bilen, på hotell. Jag gillar hotellmiljöer, ljuset och room service. Jag vill ha vardagsdetaljer i mina bilder, eluttag, telefoner, en teve, sladdar.”

Newton menar att hans bilder är tillfälligheter, att det inte finns någon genomtänkt strategi eller någon linje i hans arbete. Han bara trycker av.

Helmut Newton föddes i Berlin 1920. Han växte upp i en välbärgad judisk familj som fick fly landet när de utsattes för nazisternas förföljelse. Helmut påbörjade sin karriär som modefotograf i Australien, men kom 1957 tillbaka till Europa då han bosatte sig i Paris där han arbetade för modemagasin som Vogue. Men det gav inte alltid så mycket pengar. ”Vi fick helt fria tyglar, men ofta inget betalt mer än en lunchmacka och en öl under plåtningarna”.

Vid 83 års ålder förlorade Newton kontrollen över sin Cadillac utanför Hotell Chateau Marmont i Bervelry Hills och körde in i en vägg och avled senare på sjukhuset. Det var den 23 januari 2004.

Utställningen visas på Fotografiska i Stockholm från 31 maj till 29 september.