Nyhet

Närgången med Olympus E-330

Så var det äntligen dags att se vad Olympus går för i fält. Eller fält och fält. Jag tog och dök ner i en blomsterkvast som stod i köksfönstret hemma.

Publicerad

Och det är ju en del av tjusningen med makrofotografering - motiven finns överallt. När jag dessutom begåvats med halsfluss och ansvaret för en 3 månaders bebis passade en fotoutflykt till köket perfekt.

Med sonen på vänsterarmen gick det utmärkt att manövrera både stativ och kamera med högerhanden. Jag tog även en del bilder på frihand utan större problem. Men givetvis är antalet bilder där jag missar med skärpeinställningen eller skakar sönder bilderna fler.

Just Olympus E-330 lämpar sig ovanligt bra på stativ tillsammans med ett makroobjektiv. Av flera anledningar. Dels kan man använda den vinklingsbara skärmen för både komposition och skärpeinställning. Det går också att få spegeluppfällning tillsammans med en extremt noggrann skärpeinställning på skärmen i 10 gångers förstoring. Det finns inte en chans att man missar skärpan så länge inte motivet står stilla.

Det går att välja två olika lägen för skärmfotograferingen. I läge A används en separat sensor i kameran som återger bilden. Skärpan är inte så vass men autofokusen fungerar och avtrycket är direkt.

I läge B fälls spegeln upp och den riktiga sensorn används. I detta läge fungerar bara manuell fokusering, men med möjlighet till 10 gångers förstoring. Det går att välja var i bilden förstoringen ska göras. Avtrycket sker med en sekunds fördröjning.

I praktiken fungerar det alldeles utmärkt att jobba med de olika skärmlägena även om jag har några invändningar.

Jag förstår inte varför informationen i den vanliga sökaren ska släckas när man aktiverar sökaren. Det gör att det blir omständligt att växla mellan skärm och sökare.

I B-läget hade det gått smidigare att flytta förstoringsrutan om det fanns en joystick eller åtminstone om man inte var tvungen att stega med styrknapparna utan bara höll dem inne till rutan var på rätt plats. Det skulle spara en hel del tid. 10 gångers förstoring är imponerande men lite väl mycket ibland.

I eftermiddag ska jag ta med kameran på en reportagefotografering. Då ska vi se vad blixten går för och om jag står ut med den lilla sökaren.