Kamera & Bild testar

Panasonic FZ1000 – kompakt 4K-maskin

Panasonic FZ1000 är kameran för dig som är intresserad av att kunna filma med 4K-upplösning. Priset är relativt lågt om man ser till att du på köpet får en bra vanlig kamera med den trevliga entums-sensorn.

Objektivet är skarpt på vidvinkelläget och ganska långt upp mot teleläget, men på längsta teleläget är det inte lika imponerande. Där tappar objektivet en del i kontrast och skärpa. Bilderna korrigeras för en ganska kraftig distorsion på vidvinkelläget men trots det är kantskärpan helt ok. Det korrigeras även för kromatisk aberration, men även om den optiska bristen inte blir lika påtaglig så går den inte helt att korrigera bort mjukvarumässigt.

Sensorn presterar som förväntat utifrån sin storlek. Det innebär att den både på hög känslighet och dynamiskt omfång är ca tre steg sämre än en fullstor småbildssensor (36 x 24 mm) och två steg bättre än 1/2,3«-sensorn som sitter i 50x-zoomkameror.

Slutsats

Om du idag äger en långzoomskompakt, gillar konceptet, men tröttnat på bildkvaliteten – då är utan tvekan Panasonic FZ1000 ett bra val. Du får inte samma extrema långa tele som finns i de senaste modellerna med 50x zoom eller mer, men de 16x som FZ1000 har är betydligt mer användbara eftersom kameran går att använda även när det inte är starkt solljus. Bra ljus är i det närmaste ett krav för kompaktkamerorna med 50x zoom.

Valet mellan de två prismässigt likvärdiga FZ1000 och Sony RX10 handlar främst om 4K och längre tele (Panasonic) kontra ljusstyrkan 2,8 över hela zoomomfånget (Sony). För den som vill utnyttja objektivets fina vidvinklighet även vid filmning så får man räkna bort 4K-möjligheten med FZ1000. 

 

 

    Senaste kommentarerna