Kamera & Bild testar

TEST: Canon EOS 200D – lättsamt insteg för familjen

Den bästa kameran är den man har med sig – vilket Canons nya instegskamera är bra på, mycket på grund av sitt format. Och den är dessutom enkel att använda för alla familjemedlemmar.

Canon följer upp sin fyra år gamla EOS 100D med uppföljaren 200D. Mycket är sig likt från föregångaren, framförallt storleken. Canon EOS 200D är nämligen Canons minsta kamera, och ska även fungera som en instegskamera in i den digitala stillbildsfotografin för den som vill ta steget från att endast fotografera med sin smartphone.

Fokuset hos kameran ligger alltså på lärande och utveckling, allt för att du som inte är van vid fotografering med digital systemkamera dels ska kunna lära dig, men även få hjälp på traven för att få till bra bilder.

I kameran sitter en sensor på 24,2 megapixlar, vilket innebär att du får en högupplöst kamera i litet format. Egenskaperna gör också att du med rätt objektiv ges möjlighet att kunna ta bra bilder inomhus, och även att autofokusen klarar av detta. För den som gillar att filma så har Canon EOS 200D gjort det enkelt, vilket jag kommer in på senare.

Smidig design

Designen hos 200D är ungefär som den vi hittar hos föregångaren 100D. Kamerahuset är kompakt, vilket gör att hela kameran upplevs som både liten och smidig, en klar fördel för den som behöver en familjekamera för utflykten.

Greppet är skönt, knappar och reglage är lättanvända, liksom placeringen av dessa. Upplägget är också hyfsat intuitivt, vilket gör att det är lätt att förstå vad de olika knapparna gör.

Kameran är snabb, riktigt snabb. Seriebildstagningen på fem bilder per sekund gör att du kan fånga halvsnabba förlopp på bild, men även själva responsen hos kameran är riktigt bra. Samma sak gäller autofokusen, som snabbt hittar rätt. Dessutom är kameran snabb på att växla mellan film och stillbild, vilket är bra för dig som gillar att göra båda sakerna vid samma tillfälle.

Lägen för hjälp

Men ibland kanske du som ny fotograf inte hänger med i alla inställningar och termer, och det är här som Canon EOS 200D har sin styrka. I det smarta motivläget A+ gör kameran det största jobbet åt dig genom att automatiskt hitta de bästa inställningarna för det du ska fotografera. Nackdelen här är att det blir som kameran vill, vilket inte alltid är vad fotografen tänkt sig. Men ofta blir det bra.

Nästa steg är att välja scenläge, vilket innebär att du ställer in vad du ska fotografera och kameran då lättare kan justera grundinställningarna. Du själv kan exempelvis påverka ljusheten eller viss färgupplevelse, beroende på vilken scen du väljer.

Men sedan finns även det kreativa autoläget. I det kan du göra fler inställningar för att uppnå olika effekter, exempelvis för att få till en suddig bakgrund och skarpt ansikte. Allt för att få till en viss känsla.

Nästa nivå är kreativa filter, som mer gör om bilderna med effekter, snarare än hjälper dig med vad du vill uppnå. Effekterna är exempelvis grynig svartvit, leksakskamera (som ger vinjettering), miniatyreffekt och HDR. En sak som jag däremot stör mig på att man i guideläget måste trycka på Q-knappen på skärmen varje gång man gör justeringar. Det blir extra onödiga tryckningar, och när man valt guideläget så är ändå risken liten att man lyckas ändra inställningarna felaktigt.

Canon lyckas ändå rätt bra med att hjälpa fotografen på traven, och mycket av detta beror på att de förklarar de olika inställningarna och scenerna med olika bilder på vad som händer när inställningarna justeras. På så vis så lär dig du som fotograf vad olika begrepp betyder och innebär, vilket är bra för den som inte är insatt. Det möjliga problemet är att det går snabbt att lära sig (och att man direkt ser resultatet av sina ändringar), och antagligen vill hoppa upp ett snäpp i utvecklingen.

Kvar då finns P, Tv, Av och M-lägena som gör att du kan ställa in de viktigaste inställningarna för slutartid och bländare. I det manuella läget har du full kontroll, och kan ställa in slutartid genom snurreglaget, och bländare genom att hålla in Av-knappen samtidigt. Det finns alltså möjlighet att bli mer avancerad och kontrollera än mer när man vuxit ur de grundläggande lägena.

För familjen. Canon EOS 200D är enkel att använda för alla i familen. Förutom detta är den liten och smidig – vilket gör att den lätt får plats i ryggsäcken på utflykten – utan krångel. 1/200 S, F/4, ISO 204 640

Smidigt för sociala medier

Canon EOS 200D har inbyggd bluetooth, NFC och wifi, vilket innebär att det går både snabbt och enkelt att koppla upp den mot en smartphone via Canons app – och det fungerar direkt utan krångel. Med appen går det enkelt att fotografera via appen, justera inställningar, samt ladda ned bilder från minneskortet. Sedan kan du snabbt dela bilderna vidare på sociala medier – med mycket bättre bildkvalitet än den hos din mobiltelefon.

Enkel för video

För den som gillar att spela in filmer så är Canon 200D både smidig och enkel. Även om kameran saknar avancerade filmfunktioner så har den en vinnande enkelhet i att ställa in fokuspunkt via skärmen, och gör att du kan göra snygga filmer enkelt.

Filmerna spelas in i full-HD 1080/60p, men den som vill ha bättre bildkvalitet som 4k får titta efter en annan kamera – Canon håller så klart nere priset genom att inte erbjuda 4k-film i 200D – och frågan är om just målgruppen är intresserad av detta. Personligen tycker jag det är synd eftersom det finns de som är något mer avancerade i sin fotogra§fering och faller för det smidiga formatet, men ändå vill kunna filma i 4k.

Canon har gjort en enkel och lättanvänd instegskamera som passar de som kliver in i kameravärlden. Bristerna är inte många, men å andra sidan är det inte allt för mycket som kan gå fel när man riktar in sig på en målgrupp som är mindre avancerad.

Det största som talar mot kameran är risken att snabbt växa ur den, då det finns andra kameror som är mer avancerade men ändå erbjuder möjligheten till lika enkel användning och automatik.

Bildkvaliteten är riktigt bra, och ligger i samma klass som det vi ser hos Canon EOS 80D. Du får alltså en hyfsat snabb och enkel kamera, med hög bildkvalitet, enkelt handhavande – som passar för hela familjens utflykter – men med få funktioner och inställningsmöjligheter.