Kamera & Bild testar

Elinchrom ELB 400 – blixtrande bra ljus

TEST: Elinchrom lanserade sitt nya batteripack ELB 400 till sitt Quadra-system i våras. Med högre styrka, fler blixtar per laddning och ett smidigt format erbjuder de mycket ljus per kilo.

Det lilla Quadra-systemet lanserades för ett antal år sedan nu och under resans gång så har systemet uppgraderats på olika sätt. I våras kom ett nytt batteripack. Skillnaderna mellan det nya och det gamla batteripacket är flera. Bland annat är det ett litium-jon-batteri istället för det gamla bly-hybridbatteriet. Det nya batteriet är lättare, laddar snabbare (laddar fullt på 1,6s), håller för fler blixtar (350 stycken på maxkraft) och kan dessutom leverera mer kraft (424 Ws). Vill man se förändringarna i procentsiffror handlar det om 20 procent snabbare uppladdningstid och 25 procent fler blixtar. 

Andra nyheter är bland annat att aggregatet har fått en ny OLED-display som visar de olika inställningarna. Du kan även köra ELB 400 med stroboskopeffekt, fördröjd tändning eller sekvens. Prismässigt hamnar ett kit med ett huvud och aggregatet på runt 16900 kronor för actionhuvudet, lite lägre för Prohuvudet

Gillas av actionfotografer

Quadrasystemet har sedan lanseringen uppskattats av flera olika grupper av fotografer, actionfotograferna gillar den kompakta storleken och den rejäla skvätt med ljus man kan få ut ur dem. De som ofta fotar porträtt eller annat på olika platser tycker också om portabiliteten och att de är lätta att använda tillsammans med den trådlösa sändaren. Samt att de även är kompatibla med hela Elinchroms sortiment av tillbehör med en adapter. 

Systemet har två olika blixthuvuden, Action och Pro. Skillnaden mellan dessa är att Actionhuvudet har en kortare brinntid och kan därför frysa rörelser bättre. Det uppnås med två tändpunkter i blixtröret. 

En annan skillnad mellan dem är att Pro-huvudet är kompatibelt med Hypersync. Hypersync är en metod för att kunna använda kortare slutartider än vad kameran egentligen kan synka med. Hypersync kräver dock i dagsläget att du använder dig av en sändare/mottagare från Phottix eller Pocket Wizard. Enligt Anders Edin på Aifo som distribuerar Elinchrom i Sverige, kommer Hypersync troligen att komma i nästa version av Elinchroms sändare Skyport. 

Aggregaten har så klart en inbyggd mottagare för Skyport och det följer med en sändare i varje paket. Även andra saker kommer troligen att komma i nästa version av Skyport och i framtida mjukvaror till aggregaten då de är förberedda för att till exempel kunna hantera flera kanaler än vad som faktiskt finns i sändaren. 

B2 är största konkurrenten

Jämför man ELB 400 med de närmsta konkurrenterna i sin storlek, Profoto B2, så är storleken ungefär densamma. Däremot levererar ELB 400 mer kräm. Där B2 kan kasta iväg 250 Ws kan ELB400 få ur sig 424 Ws, en märkbar skillnad när blixtarna står på max. De två stora skillnaderna är så klart att B2 erbjuder TTL samt att du kan styra kraften i de två huvudena helt indivuduellt. 

På ELB 400 får du nöja dig med ett fast assymetriskt förhållande i styrka mellan de två huvudena (det skiljer alltid ett steg i styrka mellan dem), vilket alltså innebär att om du vill ha två blixtar med samma styrka behöver du två aggregat. Om det är ett problem beror så klart på hur och vad du ljussätter. 

ELB 400 har även fler blixtar på lager än vad Profoto har, trots högre effekt, 350 mot 215. Profoto vinner även några poäng på att de har en display på sin sändare. 

 

 

    Senaste kommentarerna