https://www.kamerabild.se/artiklar/kronikor/calle-rosenqvist-en-ny-era-for-visualisering
549527
Krönikor
sant
KrönikaPlus

Calle Rosenqvist: En ny era för visualisering

Totalbetyg

När tidningarna kunde komplettera text med bild blev budskapet tydligare. Nu finns ytterligare verktyg för visualisering – med hjälp av artificiell intelligens.

Är fotografers bilder på väg att bli utkonkurrerade av text? Det omvända frågade man sig antagligen den 4 mars 1880 när den första halvtonsbilden trycktes i den amerikanska tidningen The Daily Graphics. Då var detta starten på en ny era där man kunde använda ett helt nytt grepp av visualisering av en nyhet. Sedan dess har vi sett att användningen av bilder har ökad med tiden – bildberättandet har aldrig varit större – och bildproducerandet har aldrig varit större.

 

 

 

Digitaliseringen förenklade det hela en del, inte bara själva hanteringen, men även tillgängligheten. Det som möjligen satte gränsen då, i början av 2000-talet – runt 120 år efter The Daily Graphics första bild i tryck – var kunskapen kring hur man fotograferade. 

Men sedan tog det mindre än 10 år innan mobiltelefonerna fick överkomligt bra kameror för att låta sina användare tänka ett steg närmare bilder och fotografier. Samtidigt kom sociala medier, och nu efter runt tio-tolv år till, har mobiltelefonernas kameror fantastiska möjligheten för att både fotografera i 200 megapixel och filma i 8K, endast genom en knapptryckning som alla kan hantera eftersom automatiken är så utvecklad.

Som plusmedlem får du

  • Omedelbar & obegränsad tillgång till denna och alla artiklar
  • Fördjupande reportage, fotoskolor, guider & mycket mer
  • Inbjudningar till VIP-event
  • Exklusiva erbjudanden från våra samarbetspartners

Systembyte på gång september 2023

För tillfället går det inte att köpa plusmedlemsskap. Vi planerar att vara igång igen inom kort.