https://www.kamerabild.se/artiklar/kronikor/calle-rosenqvist-nar-bitarna-blir-allt-tydligare
548719
Krönikor
sant
KrönikaPlus

Calle Rosenqvist: När bitarna blir allt tydligare

Totalbetyg

Under 90-talet var det en explosionsartad utveckling av datorer, tv-spel, grafik, teknik och internet. Allt började bakas samman, och det som inte var uppkopplat började bli det, de teknikgrejer som hade inbyggda minnesenheter utvecklades och blev större.

Här minns jag särskilt när jag »uppgraderade« från datorn MSX SVI-728 med, i dagens mått, rätt medioker grafik och heller inte speciellt bra ljud. Multimedia var i sin vagga och skulle man göra allt mer avancerad bildbehandling under slutet på 80-talet så krävdes en hel del av datorn, om man ens hade något program för hanteringen, som privatperson.  Handdragen skanner som ger en bild i svartvitt med hyfsat medioker upplösning – men den var ändå där inne i datorn – säger ju allt. Liksom 3,5-tums-disketterna i Kodak-kameran. Hade man tur var den läsbar när man väl skulle föra över de 1,44 megabyten till datorn.

Bild i 16-bitarsgrafik. Wow!

Så när steget in i 90-talet kom så började ytor 2D bli mer objekt i 3D och dessutom ljudet bättre. Jag minns när 8 bitar i TV-spel blev 16 bitar, då främst Megadrive för min del – och jag imponerades stort över de digitaliserade bilderna på Ayrton Senna i Super Monaco GP.