https://www.kamerabild.se/fotoskolor/bildbehandling/skola-landskapsfoto-del-5-sa-far-du-basta-utskrifterna
548514
Bildbehandling
sant
BildbehandlingPlus

Skola: Landskapsfoto del 5 – så får du bästa utskrifterna

Totalbetyg

I en artikelserie har fotografen Anders Jorulf delat med sig av sina kunskaper och tankar kring att fotografera landskap. I femte och sista delen ger han sina knep för hur en landskapsbild skrivs ut på bästa sätt.
  • Publicerad 9 månader 1 vecka
    2021-12-23 09:00

Anders Jorulf, landskaps- och wildlifefotograf som bland annat har gett ut flera fotoböcker där han fokuserar på det Nordiska landskapet. Han har haft flera utställningar och arrangerar även foto- och äventyrsresor till bland annat Lofoten, Island och Sydafrika.

I den här delen av fotokursen ska jag skriva om det som kanske är svårast av allt; att förvandla en digital bild till en analog utskrift. För det är just detta det handlar om när det gäller utskrifter. Men låt oss klä detta i lite fakta innan vi sätter i gång och beskriver hur man ska tänka runt utskrifter. Färgrymderna CMYK och RGB är en hel vetenskap i sig, därför går jag inte in på det i den här artikeln. 

Skrivare 

Det finns olika typer av skrivare. Den vanligaste fotoskrivaren bygger på bläckteknik och ju fler färger (det vill säga bläckpatroner), en skrivare har, desto bättre blir utskriften. Det finns olika storlekar på skrivare men en storformatsskrivare är att föredra för de fotografer som ska arbeta med utskrifter utifrån ett professionellt perspektiv – jag föredrar själv 12-färgsskrivare. Enligt mig har Canon de absolut vassaste storformatsskrivarna på marknaden med 12-färgers bläckpatroner. 

 

 

 

 

Media 

Själva pappret är av mycket stor betydelse och här har jag i många års tid laborerat med olika typer av papperskvaliteter, tjocklekar och material. Jag föredrar ett tjockare papper som ger en härlig känsla i bilden. Hahnemühle är en tillverkare jag och mina kunder genom åren kommit att uppskatta mycket. Det är otroligt slitstarkt och har mycket att erbjuda. Det finns helblankt, halvblankt, matt och även nyanser däremellan. Papper som är kul att arbeta med är de som har lite struktur. Dessa passar väldigt bra för svartvita foton och ger en härlig känsla i bilden. Ett annat papper jag lärt mig tycka om väldigt mycket, men som är både dyrt och exklusivt, är Kodak Gold Paper. Det har en gulnande nyans, är helt blankt och ger en fantastisk lyster till den utskrivna bilden. Canvas är en annan typ av material som jag ibland föredrar. En kraftigare canvas kan vara lite jobbigare att spänna upp på kilram och tvärtom. Canvas ger en mer levande bild då själva materialet har en struktur i sig som kan ge mer liv åt en bild.