Foto

Blogg: Ett första intryck av Panasonic Lumix GF3

En systemkamera liten som en kompaktkamera. Det är det första intrycket av Panasonics nya Lumix GF3 som är tänkt att passa den nya gruppen fotografer: Snabbhet med bra kvalitet i liten förpackning. Vi har fått prova kameran och tror att den kan tilltala många entusiaster som vill ha mer än en kompakt men inte storleken av en systemkamera.

När man rör sig ute i stadsmiljö för att "ta lite bilder" om man hittar något intressant, eller när man reser för att fånga sina äventyr på bild – då spelar vikten helt klart en väsentlig roll för om kameran får följa med eller inte. Många gånger har jag själv valt en mindre kompaktkamera för dagsturen eftersom min systemkamera är för tung för ändamålet – jag behöver oftast inte den överlägsna kvaliteteten på bilderna från en sådan utflykt. Men ibland händer det:varför tog jag inte med min systemkamera?

Lumix GF3 är ett exempel på en kamera som mycket väl skulle vara lösningen på ett sådant problem. Känslan att hålla kameran är likvärdig en kompaktkamera förutom den ligger bättre i handen och har ett objektiv som sticker ut. Just att kameran har ett objektiv påskruvat, kombinerat med den lätta vikten (kamerahuset väger 222 gram) gör mig kluven i om jag ska använda båda händerna när jag håller i den.Efter ett tag inser jag att en hand eller två inte spelar någon roll, det går lika bra vilket som.

Lumix GF3 ger bra färger och bra bilder direkt ur kameran.

När jag testar att fotografera snabba objekt eller bara kasta upp kameran för att ta några kort, märker jag en stor skillnad mot många moderna kompaktkameror som mina kompisar använder i dag. Visst, den når så klart inte upp till autofokusen på en digital systemkamera i proffsklassen, men skillnaden här är inte lika påtaglig.

Kameran känns till en början något plastig, men är egentligen byggd i aluminium. Därför känner jag en viss oro för över hur den klarar stötar och ett något "hårdare" användande än att bara hålla den framför sig säkert skyddad i handen. Men känslan övergår snabbt till att bli en fördel – den lätta vikten tillåter blixtsnabba förflyttningar med kameran, vilket funkar mycket bra för snabba bilder och går i linje med kamerans snabba autofokus.

De få knappar som finns på kameran känns bra, även om man till stor del använder skärmen för att navigera sig fram till menyalternativ och inställningar. Denna navigering fungerar bra, men tillåter tyvärr inte några snabba ändringar av vanliga inställningar, något som kan vara önskvärt i vissa situationer. Till skillnad från den äldre GF2 har GF3 fått ett väljarreglage på baksidan i stället för det gamla tumreglaget. Väljarreglaget känns plastigt och något glappt, det ger inte riktigt den där känslan som utstrålar kvalitet – och känns heller inte helt klockrent placerat.