Nytt objektiv

Canon RF 35mm F1.4L VCM – fast RF-hybrid för bildjournalisten

Med en manuell bländarring ska det nya RF-objektivet passa de som behöver både filma och fotografera – och blir det första fasta RF-objektivet med ringen.

I samband med släppet av cinemakameran Canon EOS C400 släpper Canon även ett nytt RF-objektiv i fullformat, Canon RF 35mm F1,4L VCM. 

Objektivet blir det första fasta RF-objektivet med en manuell bländarring för film. Objektivet som Canon kallar för "hybridobjektiv" ska därför även passa både filmare och stillbildsfotografer, och bygger på det befintliga objektivet RF 35mm F1.8 Macro IS STM från 2018.

Objektivet har en 11-bladig bländare för mjuk oskärpa och ska även ha en minimal bildvinkelförändring, så kallad focus breathing, när man justerar fokus från ett avstånd till ett annat.

Canon RF 35mm F1,4L VCM använder förutom en nanoultraljudsmotor en snabbare Voice Coil-motor, därav VCM i produktnamnet – för mjukare fokus genom justering av de större linselementen. Liknande hybridegenskaper med RF-objektiv har vi sett hos Canon RF 24-105mm F2,8 L IS Z. I designen har man även möjlighet att använda filter både bak och fram. 

Närgränsen är 0,28 m, objektivet har kontrollring, filterdiameter på 67 mm, bakre filterhållare, Super Spectra-coating samt flourcoating på frontlinsen. Vikten är 555 gram. Canon bekräftar även att de utvecklar fler zoom- och fasta objektiv i L-serien med bländarringar samt samma storlek, som delar hybridkonceptet för stillbilder och film som nu släppta RF 35mm F1.4L VCM.

Exempelbild.
Exempelbild.
Exempelbild.

Canon RF 35mm F1.4L VCM finns tillgänglig från juli 2024. Rekommenderat pris är 23 999 kronor inklusive moms. 

Canon släpper samtidigt även den nya blixten Speedlite EL-10. Blixten är lätt och kompakt och laddar på 1,5 s, går att justera i styrka från full till 1/1024. Blixten är kompatibel med alla kameror med RF-fattning utom Canon EOS R100

Blixten kan vinklas både vertikalt och horisontellt, har stöd för E-TTL II och en vikt på 284 gram. Det går även att fjärrstyra blixten via Canons app Camera Connect.

Blixten finns tillgänglig från juli 2024, med ett rekommenderat pris på 4 049 kronor inklusice moms.

Pressmeddelande: Kreativt och smidigt: Canon lanserar det första fasta RF-hybridobjektivet i sitt slag samt ny Speedlite-blixt

Stockholm, den 5 juni 2024 – Canon presenterar RF 35mm F1.4L VCM, ett hybridobjektiv som är det första i sitt slag som är designat för både stillbilder och film. Samtidigt lanseras också blixtaggregatet Speedlite EL-10 som lyfter porträttbilder med sin reglerbara ljussättning.

RF 35mm F1.4L VCM

För alla med kreativt arbete ger det här hybridobjektivet den flexibilitet som behövs för att nå nya artistiska nivåer och använda blandade media. Det här är ett enda objektiv, som fungerar som två, och ingår som en del av ett växande sortiment. Det är det enda fasta RF-objektivet med en speciell bländarring för film1. Objektivet har också en 11-bladig bländare som ger mjuka, suddiga områden för att separera objekt från bakgrund eller förgrund. Och minimal bildvinkelförändring hjälper filmare undvika visuella distraktioner när de drar fokus från ett objekt till ett annat. Hybridobjektivet ger en smidig upplevelse både för stillbilder och för rörliga bilder, vare sig det gäller evenemang som bröllop eller dokumentärer i gatumiljö.

Det finns inga begränsningar för kreativa målsättningar, oavsett inramning eller miljö. När vidvinkel behövs – för att till exempel ta en gruppbild på ett event eller reportagebilder på gatan – ger brännvidden 35mm en bra avvägning i rätt perspektiv. Bländare f/1,4 kan användas för att få kontroll över skärpedjupet, och garanterar briljanta, kreativa prestationer även i svagt ljus. Även under den gyllene timmen, för nattliga skylines eller svagt upplysta evenemang. Tack vare designen i det fasta objektivet RF 35mm F1.4L VCM kan också både främre och bakre filter användas för att skapa extra kreativa uttryck.

Objektivet är framtaget med tanke på fotojournalister och innehållsskapare, som därför inte behöver oroa sig för att missa flyktiga ögonblick. Den snabba nanoultraljudsmotorn, kombinerad med ännu snabbare VCM-teknik (Voice Coil Motor2), levererar snabb och exakt fokusering allt eftersom scenerna rullas upp – användbart vid snabb tagning av stillbilder eller livliga objekt som barn eller husdjur, eller för att utan problem fånga händelserna på film. Den speciella objektivringen och en anpassningsbar funktionsknapp gör dessutom att fotografer och filmare kan fortsätta fördjupa sig i händelserna när de justerar inställningarna.

L-seriens design är perfekt för alla som befinner sig i mer utmanande miljöer. En fluorinebeläggning ser till att smuts inte fastnar på objektivets framsida och den lätta designen (lättare än föregångaren EF) gör långa tagningar på fältet bekväma. Och tack vare asfäriska linser och UD-glas med Super Spectra- och ASC-beläggningar kan fotografer/filmare njuta av kristallklara bilder, utan att behöva oroa sig för ljusslöjor och reflexer, i riktigt starkt solljus.

Canon Speedlite EL-10

Nu lanseras också en ny Speedlite i EL-serien – en lätt, kompakt och prisvärd blixt skapar ännu mer kreativitet hos fotograferna. Med kategoriledande uppladdning på endast 1,5 sekunder stöder Speedlite EL-10 funktioner som länkade anpassade lägen och fjärrstyrd blixtkontroll.

Tagningar och inspelningar blir nu jämnare och enklare än någonsin tidigare tack vare multifunktionsfästets gränssnitt som förbättrar kommunikationen. De länkade anpassade tagningslägena ger stöd för scener som förändras snabbt, som att gå från solljus till skugga, eller när man jobbar med ändrade färgtoner inom modefotografering. Inställningarna kan ändras fjärrstyrt genom smartphone-appen Camera Connect, för att få kamera och blixt att svara tillsammans.

Zoomtäckningen 24-105 mm och ett flexibelt effektområde hjälper konstruktiva innehållsskapare att ta kontroll över ljussättningen och bilderna får ett professionellt utseende – vare sig det gäller att få motivets ögon att blänka så mycket som möjligt eller att skapa en mjuk blixt för nyckfulla porträttbilder. Speedlite EL-10 väger bara 284 g och drivs av fyra AA-batterier – perfekt för daglig användning. RF 35mm F1.4L VCM och Speedlite EL-10 är allsidiga, flexibla och bekväma och Canon fortsätter sitt stöd för innehållsskapare så att de kan flytta fram sina kreativa gränser. För att visa engagemanget att utöka den professionella RF-objektivserien ännu mer, kan Canon bekräfta att nu utvecklas fler zoom- och fasta objektiv i L-serien med bländarringar och samma storlek och som delar samma hybridkoncept för stillbilder och film som RF 35mm F1.4L VCM.

RF 35mm F1.4L VCM kommer att finnas tillgänglig från juli 2024, med ett rekommenderat pris inklusive moms på 23 999 kronor. Och Speedlite EL-10 kommer att finnas tillgänglig från juli 2024, med ett rekommenderat pris inklusive moms på 4 049 kronor.

Mer information om dessa produkter finns på:

RF 35mm F1.4L VCM: https://www.canon.se/lenses/rf-35mm-f1-4l-vcm/

https://www.canon.se/lenses/rf-35mm-f1-4l-vcm/specifications/

Speedlite EL-10: https://www.canon.se/cameras/speedlite-flash-el-10/

1 Vid inspelning av filmer och hantering av bländarring medan AF används, kan vid sällsynta tillfällen fokusering

och bländarvärden bli inkonsekventa, om man använder EOS R-kameror som släppts före maj 2024.

2 Viktigt: Voice Coil-motorn i RF 35mm F1.4L VCM avger ett lågaktivt magnetfält. Det är oftast ofarligt, men vi

råder er att kontakta läkare för rådgivning om ni har en pacemaker eller annan medicinsk enhet. När objektivet

inte är anslutet till kameran, eller när kameran är avstängd kan internt ljud från linskomponenterna uppstå.

Detta är normalt och ingen felaktig funktion. Mindre rörelser under transport påverkar inte prestandan.