https://www.kamerabild.se/nyheter/facebook-marketplace-nu-i-sverige
545710
Nyheter
Nyhet

Facebook Marketplace nu i Sverige

Totalbetyg

Köp och sälj fotoprylar enkelt – och kolla upp profilen på personen du handlar med för ökad säkerhet. Så beskriver Facebook sin nya handelsplattform Marketplace.

Facebook har redan lanserat sin köp- och säljavdelning Marketplace i andra länder. Under augusti och september har Facebook rullat ut möjligheten till handelssidan i ytterligare länder, och nu finns den tillgängliga för oss i Sverige. 

Diskussionerna har varit heta. Kommer Marketplace att slakta Blocket och andra köp- och säljsidor på nätet? När det gäller kameror och objektiv så finns det en stark begagnatmarknad. Nuvarande nätsidor som erbjuder köp- och sälj drabbas för jämnan av fejkade profiler med lurade person som resultat, något som visat sig vara svårt att stävja både på Tradera, Blocket och andra fotosajter med köp och sälj.

Enligt Facebook minskar risken för att du ska bli lurad på Facebook Marketplace. Genom att undersöka säljarens eller köparens profil – hur länge denne varit medlem och aktiv, och vad denne avslöjar av sig själv och om ni har några gemensamma vänner – kan du lättare dra en slutsats om denna person faktiskt är en verklig person.

Detta är lättare att se än hos en profil som skapats i ett forum eller på en nätsida genom att ange en fejkad epostadress och sedan kunna aktivera sitt konto och lägga upp sin annons.

Flera fördelar

Förutom fördelen att kunna lära känna den man handlar av så finns även möjligheten att sortera prylarna geografiskt, med justerbart avstånd från där du är (eller helt annat område), sortera efter pris och kategori. Annonseringen är dessutom gratis.

Att lägga upp en annons är lätt, du kan ta en bild med din smartphone och lägga till text, samt var prylen befinner sig. Är du köpare kan du kontakta säljaren via en meddelande funktion.

En fördel är att det är du som sköter hela köpet eller försäljningen, vilket innebär att du får ta kontakt med den du handlar med och komma överens om hur ni ska göra med betalning, något som inte tillåts på alla köp- och säljsajter.

... men även nackdelar

På samma vis som det kan vara en fördel att du sköter hela köpet eller fösöljningen är detta så klart även en nackdel. Du får inga garantier för någonting, och får administrera hela förfarandet från början till slut. 

Dessutom finns inget betygssystem för den som använder sig av Marketplace – bara för att man har en profil som är äkta behöver det inte betyda att man är en bra köpare eller säljare.

 

Facebook Marketplace hittar du på www.facebook.com/marketplace.

167315513313063_1638438276200772