Fotografer

Banala utrymmen och säregen berättarteknik

[{"msrc":"https:\/\/www.kamerabild.se\/sites\/kamerabild.se\/files\/styles\/article_image\/public\/imported\/577088.jpg?itok=vaUsO3SC","src":"https:\/\/www.kamerabild.se\/sites\/kamerabild.se\/files\/styles\/article_image\/public\/imported\/577088.jpg?itok=vaUsO3SC","osrc":"https:\/\/www.kamerabild.se\/sites\/kamerabild.se\/files\/imported\/577088.jpg","besk":"https:\/\/www.kamerabild.se\/sites\/kamerabild.se\/files\/styles\/horizontal-teaser-image\/public\/imported\/577088.jpg?itok=uLGKSlkv","w":"470","h":"376","title":"Ur serien "Maybe everything is grey after all". \u00a9 Mattias Ericsson"}]
Ur serien "Maybe everything is grey after all". © Mattias Ericsson

Bland elva nominerade har fotograferna Mattias Ericsson och Mårten Lange tilldelats årets Victor-stipendium. Stipendierna uppgår tillsammans nästan till en halv miljon kronor och delas ut av Hasselbladsstiftelsen. Läs juryns motiveringar här.

Mattias Ericsson har nyligen avlagt en konstnärlig mastersexamen vid Konsthögskolan på Umeå Universitet. Han har nu utsetts till årets Victor-stipendiat på master-nivå för sitt verk "Maybe everything is grey after all" med motiveringen:

"Mattias Ericsson strävar efter att fotografera det vardagliga på ett sätt som genomsyrar både hans liv och fotografiet i sig. Verket representerar en utomordentlig hängivenhet till hantverket och installationen är utsökt; kombinationen av arkivmässig presentation och videomontage speglar det ickelinjära förhållande vi alla har till vårt förflutna och nuet. Verket är både vackert fotograferat och exceptionellt begåvat utfört. Genom sin berättarteknik drar Ericsson in betraktaren i sökandet efter livets mening samtidigt som han ifrågasätter den roll som hans fotografiska arbete har i det sammanhanget."

Som årets Victor-stipendiat erbjuds Mattias Ericsson en fem månader lång vistelse vid konstnärscentret Location One i New York.

För verket "Anomalies" har Mårten Lange utsetts till årets Victor-stipendiat på bachelor-nivå. Stipendiet innebär att han får välja att gå en masterutbildning i England. Juryn motiverade valet med:

"Bachelor-stipendiet går i år till Mårten Lange för dennes uppseendeväckande svartvita fotografier av banala utrymmen. Genom hans visuella förmåga förvandlas dessa till illusoriska monument som kombinerar det abstrakta och det reella. Detta reducerar föremålen till minimalistiska återgivanden som får oss att se vardagen ur ett nytt perspektiv. Fotografierna är perfekt komponerade och vackert framställda för utställningen. Lange har uppenbarligen en ovanligt god förståelse för fotografiet som medium och dess betydelse som minimalistiskt objekt.

Stipendierna bidrar till skolavgift, ateljékostnad, resor och uppehälle om 260 000 kronor respektive 200 000 kronor. Alla de elva nominerades verk visas i utställningen "From now on/Ny nordisk fotografi" till och med den 23 augusti på Hasselblad Center i Göteborg.