Fotografer

Frans Lanting drog storpublik på Fotomässan

National Geographic-fotografen Frans Lanting är en av världens främsta naturfotografer. På Fotomässan i Stockholm berättade han att hans inspiration är en svensk konstnär.

Publicerad

@font-face { font-family: "Times New Roman";}@font-face { font-family: "Courier New";}@font-face { font-family: "Wingdings";}p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal { margin: 0cm 0cm 0.0001pt; font-size: 12pt; font-family: "Times New Roman"; }div.Section1 { page: Section1; }ol { margin-bottom: 0cm; }ul { margin-bottom: 0cm; En stor inspirationskälla för Frans Lanting är den svenske konstnären Bruno Liljefors, så till den milda grad att Lanting försökte ta sig till en utställning med Liljefors tavlor under mässhelgen tillsammans med den svenske landskapsfotografen Hans Strand och Jonathan Scott som är känd från BBC Animal Planet. Alla har de lärt sig av Liljefors hur man kan öka upplevelsen av naturen genom att reducera detaljerna.

Frans Lanting ägnade en stor del av sitt föredrag åt att berätta hur det är att jobba på uppdrag för National Geographic. Antagligen drömjobbet för alla som lyssnade. Men enligt Lanting är det inte så glamouröst som man kan tro och visade en bild på ett lite tråkligt surhål dit han begett sig för att fotografera missbildade grodor.

– Det finns hela tiden en press att ta extra bra och oväntade bilder, bilderna i National Geographic måste hålla en hög nivå.

Frans började ta snygga bilder på grodorna i motljus med oskarp grön bakgrund. Men det blir för snyggt. Det handlade ju trots allt om en naturtragedi. Istället begav han sig till en forskare och tog bilder i labbet på döda grodor. Snygga, men också lite obehagliga.

Med detta ville Frans Lanting berätta att hans jobb inte handlar om att ta enskilda snygga bilder utan om att berätta en historia. Han ville också visa att den röda tråden i hans fotograferande är mötet mellan natur och människa.

För att berätta sina historier tar Lanting olika grepp. Han ljussätter blommor, arrangerar bilder med människor i naturen eller sätter upp fotofällor för att fånga sällsynta djur. Och oftast jobbar han tätt med experter eller lokalbefolkning. Allt annat än den glamourösa bilden av den ensamme naturfotografen som reser världen runt och tar snygga bilder av exotiska djur.