https://www.kamerabild.se/nyheter/foto/man-fotograferade-polishus-fick-mobilen-beslagtagen
549150
Lag & Upphovsrätt
falskt
Lag & Upphovsrätt

Man fotograferade polishus – fick mobilen beslagtagen

Totalbetyg

En man i Växjö har misstänkts för olovlig avbildning av skyddsobjekt efter att ha fotograferat stadens polishus.

En man i trettioårsåldern har i helgen misstänkts för olovlig avbildning av skyddsobjekt när han natten till lördagen fotograferade polishuset i Växjö. Polis meddelande mannen om brottet han misstänktes för och hans mobiltelefon beslagtogs. Mannen ska dock inte frihetsberövats. Det är inte första gången någon misstänks för det här brottet, senast i våras skapades det ett flertal rubriker när man lokaliserade drönare över flera av de svenska kärnkraftverken. Men svensk polis har också gripit personer som flugit drönare över slottet vid Drottningholm. 

 

Vad är då ett skyddsobjekt? Av försvarsmakten beskrivs skyddsobjekt så här: "Skyddsobjekt är benämningen på samhällsviktiga byggnader, anläggningar, objekt och områden som har beslutats behöva ett förstärkt skydd mot sabotage, terroristbrott, grovt rån och spioneri samt röjande av hemliga uppgifter som rör totalförsvaret."

 

Oftast har dessa byggnader bara tillträdesförbud, det vill säga att du inte får gå innanför skyddande staket eller liknande. Men de kan också ha avbildningsförbud, vilket meddelas via skyltar (se bilden nedan). 

Vill du veta mer om vilka byggnader och hur du får fotografera kan du läsa här: