Fotonyhet

Stort test av Sveriges bästa fotolabb

20 fotolabb i tufft test.
Stenhård granskning i kontrollerad miljö.
Ett motiv som satte labben på prov när det gällde deras förmåga att få till lagom kontrast.
Autokorrigering fungerar på normalt exponerade bilder, men med rätt vitbalans knappt synbar.
Labben har blivit bättre på att hantera svåra bilder, däremot har en del fortfarande svårt med det.
Det som skiljde labben mest åt var hur de tolkade färgerna. Bilderna var helt neutrala hos de bästa.
En del labb hade svårt att få till rätt blå ton.

Bilder gör sig fortfarande riktigt bra på papper och fotolabben som fixar utskrifterna åt dig har blivit bättre på att hantera svåra bilder. Labben skiljer sig ändå mycket åt och rätt val kan göra under för dina bilder. Vi har testat 20 fotolabb och utsett dem som gör dina bilder mest rättvisa.

Publicerad

Förr i tiden framkallade man hela filmrullen – alla bilder oavsett kvalitet eller om innehållet faktiskt var något man ville ha. I dag tas extremt många bilder, med kompaktkameran, systemkameran, mobilkameran… Fler bilder, fler dåliga bilder måhända, men fördelen är att du nuförtiden kan välja att framkalla exakt de bilder du vill ha. Låt inte dina guldkorn »bara« ligga på datorn eller på Flickr, Facebook, din webbsida eller någon annanstans på Internet – skriv ut dem och njut av bilderna på papper också.

Vi har testat 20 olika framkallningstjänster för att du ska hitta rätt labb för dig. Vi har tittat på bildkvalitet, leveranstider och pris.

Företagen har anpassat sig till det digitala flödet och hos många leverantörer går din beställning rakt in i maskinen utan någon handpåläggning. Den digitala tekniken utnyttjas numera genom hela flödet. Detta har gjort att det går både snabbare och billigare än någonsin.

Men precis som inom alla branscher finns det både bra och mindre bra leverantörer.

I och med att det är digitalt borde alla labb ge snarlika resultat, men eftersom det fortfarande handlar om människor som ställer in olika parametrar varierar resultatet. Det sker förbättringar konstant. En av de stora skillnaderna är papperskvaliteten – oftast är det där det snålas in när man vill visa ett lågt pris. Men man kan snabbt konstatera att ett tjockare papper ger en premiumkänsla.

För att sätta de 20 fotolabben på prov valde vi ut 20 bilder med olika karaktär – från rena semesterbilder, till bilder med stort omfång, från mörka partier till väldigt ljusa. De enkla semesterbilderna klarade de flesta labb av utan större problem. Men när det kom till bilderna som krävde lite extra visade sig ganska snabbt vilka fotolabb som kan det här med att framkalla bilder.

För att testa hur labben klarade av olika färgrymder (vanlig srgb samt Adobe rgb) skickade vi in två identiska bilder med olika färgrymder. Detta för att kunna avgöra om labbet klarar av att tolka inbäddade profiler. Det visade sig att endast ett fåtal av labben klarade av detta. Inget stort bekymmer för den som använder en enklare kompaktkamera, men för den som fotograferar i AdobeRGB måste bilderna konverteras, om man inte använder ett labb som klarar av att tolka bildens färgrymd.

Leveranstid

I år dröjde det inte länge innan paketen började anlända. De snabbaste levererade bilderna redan dagen efter, vilket är imponerande och visar hur väl det digitala flödet fungerar hos ett företag. Alla labb klarade att hålla den utlovade leveranstiden, även om en del har generösa sådana. Fem av fotolabben levererade dagen efter och åtta på två dagar, vilket får anses som ett mycket bra betyg. De flesta fotolabb har inget minsta orderbelopp, men eftersom många använder så kallad enhetsfrakt blir det lite billigare om man samlar på sig en del bilder. Däremot har Odenlab, Fotoquick och Dia-

bolaget en startavgift, som gör beställningen onödigt dyr. En del erbjuder dessutom lägre priser när man beställer många bilder. Lofoto är det enda labb med ett minsta orderbelopp.

Granskning

Bilderna märktes upp med nummer på baksidan och blandades. Därefter granskades de i 5000k belysning och jämfördes med den inskickade bildfilen som visades på en hårdvarukalibrerad proffsbildskärm. Föregående år har skillnaderna varit så stora att det lätt har gått att plocka ut de fem bästa, men i år är resultatet betydligt jämnare. Det är små skillnader i färgton, skärpning och kontrast som skiljer och även om bildkvaliteten är prioriterad är det papperskvalitet och leveranstid som får avgörande betydelse i testet.

Vi skickade in en bild med gula maskrosor mot en blå himmel (samma bild som användes vid labbtestet 2008) och man kan konstatera att fotolabben blivit betydligt bättre på att framkalla bilder. För även om skillnaderna är synbara är skillnaden mellan den bästa och den sämsta kopian betydligt mindre än för tre år sedan.

Automatiska justeringar

En del av fotolabben har automatisk bildförbättring, utan möjlighet att välja bort det. Har man kontroll på sitt digitala arbetsflöde och använder kalibrerad skärm är det en god idé att använda ett labb som åtminstone har möjlighet att stänga av automatisk bildförbättring. Förra året var det en del som hade detta som standardval och resultatet i år är snarlikt. Skärpningen av bilderna var alltifrån obefintlig till näst intill förstörande och det är framför allt den automatiska bildförbättringen som är boven i dramat. Det är aldrig snyggt med för mycket skärpa. Ett bra labb applicerar ingen, eller mycket lite skärpa. Däremot lyckades i princip alla få till kontrastrika bilder.

Exponeringsmässigt skiljer det sig en del och problemet är snarare överexponering än underexponering. Återigen ställer den automatiska bildförbättringen till det på bilder som redan är välexponerade.

När det gäller färgrymder finns det en bit kvar. De som använder sig av Adobergb i kameran, för att få ut mesta möjliga färgomfång, måste se upp. Många av labben förkastar färgrymden, vilket innebär att när man ska skicka in sina bilder gör man bäst i att konvertera dem till srgb. Bara tre av labben klarade av att konvertera bilden med Adobergb. Resultatet av att labben inte klarar av att konvertera är lite mattare färger, speciellt i de röda nyanserna.

Årets test visade att kvaliteten överlag är mycket god. Däremot finns det en del fotolabb som har problem med bilder som är fotograferade lite utanför standarden. De håller en högre nivå än förra året med få dåliga bilder. En del labb har lyft sig några placeringar, medan andra fortfarande ligger kvar i bottenskiktet. De företag som var bra förra året är bra i år igen. Är man petig med kvaliteten väljer man något av de fem första, men ser man mer till priset är de två största labben, Fujifilm eller Extrafilm, bra val.

Webbdesign

Hos en del företag utvecklas gränssnittet på webbsidorna. Jämfört med förra året har det blivit en del uppdateringar och även om det hos en del företag inte skett några större förändringar, så sker själva uppladdningen mer eller mindre smärtfritt. De flesta använder en javaklient för uppladdning. Den finns i lite olika versioner. Andra använder sig av operativsystemets inbyggda filhanterare Windows Explorer eller Mac osx Finder. En del företag erbjuder ett klientprogram som man enkelt installerar på sin dator. Därefter är det mycket lätt att beställa och man slipper skriva in användaruppgifter och dylikt.

Prisjakt

Det finns många företag som erbjuder framkallning och de flesta erbjuder även andra fotoprodukter förutom vanliga papperskopior. Konkurrensen är stor och ofta leder detta till lägre priser, men prisbilden har inte ändrat sig nämnvärt mot föregående år. Men det kan tilläggas att det mesta blir dyrare med tiden och således innebär samma pris egentligen en form av prissänkning. Med lägre priser följer ofta sämre kvalitet och sämre material. En del av labben använder ett tunnare papper för att kunna hålla ett lägre pris. Andra lyckas hålla ett relativt lågt pris trots att man inte sparar in på fotopapperet. Själv föredrar jag ett högre pris om jag får mina bilder utskrivna på ett bättre papper. Dyrast är inte alltid bäst och så är fallet med fotolabb också. Det kostar mer än dubbelt så mycket hos testets vinnare Crimson och Qpix än vad det gör hos Fujifilm som kom på fjärde plats. Men visst är bilderna bättre och det är en fröjd att öppna kuvertet från till exempel Qpix och Crimson när resultatet blir som man tänkt sig. Men det kräver förstås att man har kontroll på sin färghantering. Framför allt är det något speciellt när bilderna kommer ut på papper – så framkalla mera.

TOPPLISTAN

1. Crimson / Qpix

2. Extrafilm

3. Fujifilm

4. Proprint / Framkalla.com

TABELLER OCH HELA TESTET HITTAR DU I PDF:EN NEDAN.