NY TEKNIK

Inbyggt batteri i framtidens kameror – som slipper laddas

Den nya tekniken för batterier ger ström i 50 år utan laddning.

Att ladda batterier är ett onödigt ont för alla fotografer. Framförallt när det är kallt ute – och batterierna snabbare tar slut och måste laddas. Tillverkarna försöker hela tiden att utveckla batterierna till att bli både mindre och energieffektivare, samtidigt som de kan laddas under kortare tid men samtidigt prestera på topp.

Nu skriver The Independent om det kinesiska företaget Betavolt Technology med säte i Peking, som har lyckats utveckla atomenergibatterier ytterligare genom att göra dessa mindre Batterierna använder sig av radioaktivt material som sönderfaller och därmed också skapar energi – och elektricitet.

Tekniken används redan i både pacemakers, rymdfarkoster och satelliter, men det handlar hela tiden om storleken på själva enheten, som nu alltså kan göras mindre i förhållande till vad det kan producera. Existerande modellen BV100 kan producera 3 volt och 100 mikrowatt från ett batteri med storleken 15x15x5mm, vilket innebär att de blir riktigt kompakta i förhållande till sin effekt om de stackas på varandra. 

Totalt ska batteriet kunna ha en batteritid på upp mot 50 år, vilket kan jämföras med runt en dags intensiv fotografering med dagens mått mätt. Inga farliga kemikalier eller strålning kan läcka ut genom batteriet, på grund av konstruktionen. 

Även om Betavolt meddelar att de ska presentera ett batteri med effekten 1 watt under 2025 så är det oklart när det kan börja användas i kommersiella produkter. Men när det väl sker kommer man alltså inte behöva ladda sin kamera mer.