https://www.kamerabild.se/nyheter/koronahal
549105
Vetenskap
sant
VetenskapPlus

Koronahål – en möjlig norrskensskapare

Totalbetyg

Den här bilden av solen fångar ett mörkt område – koronahål – som kan skapa synbart norrsken för oss om ett par dagar. Här berättar vi mer om bilden.

Bilden ovan visar ett koronahål, område på solen som på grund av magnetisk layout släpper skapar hål i solens korona, alltså yta. Här flödar solvind, plasma, ut i hastigheter, ibland lång, långt över normala nivåer. När en sådan här jetström av solvind träffar oss, är norrsken inte garanterat - men ofta. 

 

Tittar vi 25 dagar bakåt i tiden, alltså den tid det tar för solens ekvator att göra snurra runt, var området som nu vetter mot oss något mindre. Ofta är det, när vi pratar norrskenchanser, större = bättre, men inte alltid. Se bara den komplexa regionen 3089 på solen, som trots både storlek och komplexitet är lugn som en filbunke. Att avgående solfläcksregion AR3088 briserar helt vansinnigt, är lika frustrerande som imponerande. Nu långt över solens västra kant, ser vi flertalet enorma koronamass-utkastningar, som om de träffat oss, mest troligt hade dragit ner norrsken över hela landet, ja kanske ned mot Danmark, Tyskland. Men men, det kommer flera. Tillbaka till koronahålet. 

Som Norrsken-plusmedlem får du

  • Omedelbar & obegränsad tillgång till denna och alla artiklar
  • Fördjupande analyser och kunskap om norrsken och andra fenomen
  • Vetenskapliga artiklar om astronomi och rymden
  • Tillgång till allt plus-material på kamerabild.se
  • Fördjupande reportage, fotoskolor, guider & mycket mer
  • Inbjudningar till VIP-event
  • Exklusiva erbjudanden från våra samarbetspartners

Vad tycker du?

Har du fångat norrsken på bild?

Resultatvisning: 
0
548859
gr:rror validating access token: Sessi