https://www.kamerabild.se/nyheter/lag-upphovsratt/nar-maste-jag-soka-tillstand-for-att-fa-sprida-dronarbilder
549161
Lag & Upphovsrätt
sant
Lag & UpphovsrättPlus

”När måste jag söka tillstånd för att få sprida drönarbilder?”

● BILDSPEL Om horisonten syns i dina bilder behöver du söka ett spridningstillstånd och tvärtom – ser man inte någon horisont krävs inget tillstånd för att få visa bilderna.

Totalbetyg

Att fotografera med drönare blir allt mer populärt. Det märks inte minst hos Lantmäteriet som hanterar de så kallade spridningstillstånden. Men när behöver du söka ett sådant – och hur går du tillväga? Vi ger dig svaren.

»Just nu är handläggningstiden cirka 50 arbetsdagar.«

Texten möter dig på Lantmäteriets hemsida, under rubriken »Spridningstillstånd« – ett sådant som du behöver söka om du ska sprida flygfotograferat material som föreställer terräng. Tillståndet behövs inte alltid, men i väldigt många situationer.

50 arbetsdagar. Det är lika med tio veckor, två och en halv månad. Så ser verkligheten ut just nu, eftersom Lantmäteriet inte hinner hålla jämna steg med det växande intresset för drönarfotografering. 

– Drönartekniken har gjort att väldigt många kan göra avbildningar från luften och antalet ärenden har ökat explosionsartat, säger Anders Wike, funktionschef för kart- och bildsekretess på Lantmäteriet, till SVT.

2016 hade Lantmäteriet 700 ansökningar om spridningstillstånd, i år räknar myndigheten med över 30000. De allra flesta ansökningar kommer från kommersiella fotografer, inte privatpersoner, enligt Lantmäteriet. Men att det tar tid att få sina drönarbilder godkända, inser myndigheten är ett problem och de har därför sökt om mer pengar från regeringen för att korta kön. Än så länge har Lantmäteriet inte fått gehör för det.

För en drönarfotograf innebär kötiden att det krävs framförhållning, vilket inte alltid går att ha. 

– Bilderna hinner bli gamla när det dröjer upp till en månad att få godkänt, sa fotografen Håkan Linder tidigare i somras till SVT.

Då var väntetiden »bara« cirka en månad. Nu har den alltså mer än fördubblats.

 

Foto: StockSnap / Pixabay
Lantmäteriet hinner inte hålla jämna steg med det växande intresset för drönarfotografering. Just nu är handläggningstiden cirka 50 arbetsdagar.

 

Rikets säkerhet

När bör du som drönarfotograf söka ett spridningstillstånd – och när kan du strunta i det? Vi ska här reda ut reglerna. Att känna till dem är faktiskt viktigare än vad du först kanske tror, eftersom en drönarfotograf ifjol hamnade i rätten – för att ha publicerat 20 drönarfilmer på Youtube utan spridningstillstånd. 

Det kan med andra ord sluta illa, även om fotografen i det fallet frikändes av en enig tingsrätt.

Som plusmedlem får du

  • Omedelbar & obegränsad tillgång till denna och alla artiklar
  • Fördjupande reportage, fotoskolor, guider & mycket mer
  • Inbjudningar till VIP-event
  • Exklusiva erbjudanden från våra samarbetspartners

Systembyte på gång september 2023

För tillfället går det inte att köpa plusmedlemsskap. Vi planerar att vara igång igen inom kort.