Prylnyhet

Laowa Argus 25mm f/0,95 MFT APO – ljusstark normal till Micro four thirds

Om du är ute efter en rejält ljusstark normal till din mft-kamera och inte bryr dig om att du måste fokusera manuellt kanske det nya Laowa Argus 25mm f/0,95 MFT APO kan vara något att titta närmare på.

Laowa lanserar nu ytterligare ett objektiv i sin Argus-serie. Sedan tidigare finns ljusstarka objektiv för både fullformat och aps-c i denna serie. Nu kommer ett nytt objektiv för micro four thirds, Laowa Argus 25mm f/0,95 MFT APO. Brännvidden ger samma bildvinkel som ett normalobjektiv på en fullformatskamera.

Likt tidigare Argusobjektiv är det konstruerat helt av metall (förutom linserna då så klart), vilket ger en vikt på 570 gram. Det har internfokusering, det vill säga att det inte växer när man fokuserar. Det innebär bland annat att det är mindre risk att det kommer in damm i objektivet, men också att filmare inte behöver justera en steadycam eller liknande om tyngdpunkten flyttas. Andra saker som just filmare kan komma att uppskatta är låg så kallad fokus breathing, att brännvidden ändras när man fokuserar. Men också att objektivet har 300° rörelse på fokuseringen. Det gör att man enkelt kan hitta rätt skärpa och det är lätt att göra mjuka skärpeförflyttningar medan man filmar. Kromatisk aberration ska också vara korrigerad till ettminimum.

Objektivet kommer snart ut i butik och priset ser ut att hamna på runt 399 dollar, vi har tyvärr inte sett något svenskt pris ännu. Men konverterar man det amerikanska priset hamnar vi runt 3700 kronor, men i Sverige kommer priset troligen bli något högre.