PROGRAMVARA

Lightroom får AI-funktionen "generativ borttagning"

Två AI-funktioner som tidigare funnits som beta har nu släppts för alla versioner av Lightroom.

Adobe släppte nyligen sin version Firefly Image 3 för allmänheten, med bättre och mer exakt resultat när det gäller generativ AI – och implementeras nu helt i Lightroom. Firefly skapar bilder från text – men samtidigt uppdateras Lightroom även med fler AI-verktyg.

Nu går det nämligen även att använda AI-verktyget för "generativ borttagning" i Lightroom, något som är extra användbart för den som vill trolla bort någonting ur bilden och skippa maskning eller frihandsmarkering av objekt. 

Detta blir det första steget att använda Adobes tidiga AI-funktioner direkt i Lightroom, och "generativ remove"-funktionen, som den heter på engelska, bygger på Firefly v1 och fungerar som en "generative fill" fast då med borttagning av objekt och återfyllnad med bakgrunden som finns i bilden.

"Lens Blur" är en annan funktion som också finns tillgänglig i Lightroom, och gör att du kan generera en djupledskarta för att justera bokeh i bilden. Funktionen härmar kamerans skärpedjup som justeras av bland annat bländaren, där du alltså nu med programvara som exempel kan härma stilen från ett f/2,8-objektiv på en bild tagen med f/16.

Funktionerna finns tillgängliga som "early access" för både Lightroom Classic, Ipad, mobil- och webbläsarversionen. Båda funktionerna lägger till en markering i bildfilen att den har blivit ändrad med hjälp av AI, något som görs med hjälp av C2PA.