programvara

MacOS Big Sur släppt – se vilka fotoprogram som fungerar

Apples nya operativsystem Big Sur går nu att ladda ned gratis – men kan också ställa till en del problem. Här kan du läsa om du ska våga uppgradera eller vänta – och om Capture One, Photoshop eller Lightroom fungerar på Big Sur.

Apple har innan släppet av sitt nya operativsystem MacOS Big Sur, vars officiella datum avslöjades i förrgår i samband med sina ny datorer med M1-chip,kört ut flera olika betaversioner för testare världen över. Men trots detta är Apple kända för att göra förändringar i programkoden in i sista sekund inför GM-släppet (en så kallad "Golden Master"-version) som går ut till användarna, och denna gång är det dessutom en milstolpe i form av ett hopp från v10.15 (MacOS Catalina) till v11.0 av deras MacOS Big Sur, som nu släpps med stöd för den nya M1-arkitekturen.

Dessa datorer kan uppdatera till Big Sur:

 • MacBook Pro släppta 2013 eller senare
 • MacBook Air släppta 2013 eller senare
 • MacBook släppta tidigt 2015 eller senare
 • Mac Pro släppta 2013 eller senare
 • Mac mini släppta 2014 eller senare
 • iMac Pro (alla modeller)
 • iMac släppta 2014 eller senare

Allmänt brukar man säga att man aldrig bör uppdatera ett operativsystem direkt när en ny version släppts, detta för att kunna hålla koll på de problem som uppstår och för att undvika att bli stående utan fullt fungerande arbetsdator. Är man ändå sugen på det nya operativsystemet är en idé att installera detta på en annan partition eller en helt annan dator.

Uppdatering till Catalina skapade problem

Resultat på förra årets läsarundersökning.
Resultat på förra årets läsarundersökning.

Uppdateringen till MacOS Catalina som kom för ett år sedan, skapade en hel del problem för sin användare, bland annat fotografer, som fick stå ut med en hel del buggar i bland annat Photoshop och Lightroom Classic. Det finns även anledning att så kommer att ske även med Big Sur, eftersom denna OS-version anses vara en större uppdatering än vad Catalina var. Snabbt inpå släppet av Catalina började Apple däremot att arbeta på en uppdatering till version 10.15.1.

I vår läsarundersökning för ett år sedan vid uppdatering till MacOS Catalina svarade 41 procent att de hade problem efter sin uppdatering, medan lika många väntade med att uppdatera och 17 procent meddelade att de inte märkte av några problem.

För den som aldrig installerade MacOS Catalina, utan fortfarande kör på versionerna under, alltså Mojave eller tidigare, är det värt att veta att stödet för 32-bitarsprogram fimpats helt i och med Catalina – och därför också hos kommande versioner, som exempelvis nya Big Sur. Dettagör det i princip omöjligt att använda program som inte arbetar i 64 bitar, om man inte kör dessa i en emulator. Detta gäller främst äldre program som inte uppdaterats på ett tag, vissa plugin för grafiska program som Lightroom och Photoshop.

Enligt Adobe ska de senaste versionerna av programmen Illustrator 2021 och Indesign 2021 vara fullt supportade av Big Sur – men inte version 2020 och tidigare.

Programstatus för Big Sur:

Adobe Photoshop CC

Photoshop 22.0 (senaste oktoberversionen) är kompatibelt med MacOS Big Sur, men kan ändå få en del funktionsproblem. Adobe har börjat samla in buggar och rekommenderar att man håller sig kvar på sin OS-version i nuläget – eller testar på en sekundär dator för att se att alla funktioner du behöver fungerar.

Kända buggar i nuläget:

 • Photoshop kraschar när man sparar för webben
 • Molnsynkning är långsam
 • Photoshop kraschar med vissa filter, som Liquify
 • Det går inte använda Fyll med mönster

Photoshop går att köra i emulationsläge (Rosetta 2) på Apple-datorer med M1-arkitektur – men Adobe meddelar att Photoshop inte är officiellt kompatibelt med Apple Silicon, den arkitektur som finns i exempelvis nya MacBook Pro 13 tum som släpptes 10 november. Den M1-optimerade versionen släpps under 2021.

Kända buggar med M1-processorer:

 • Camera Raw fungerar inte
 • Spara som GIF, SVG, fungerar inte
 • Vissa filter ter artefakter i förhandsvisningen

I samband med släppet av MacOS Catalina förra året släppte Adobe en ny buggfixad version som löste flera, men inte alla, problem som uppstod. Vi kan antagligen räkna med att Adobe släpper en ny, buggfixad uppdatering inom kort.

Adobe Lightroom Classic CC

Lightroom Classic 10.0 ska även detta fungerar med MacOS Big sur på samma vis som Photoshop,då det är MacOS 10.14 (Mojave) eller senare som gäller – men även här finns risk för okända buggar.

Uppgifter på nätet vittnar om problem med Lightroom Classic på betaversionen av Big Sur, med bland annat rapporter om att programmet går ovanligt långsamt.

Capture One

Capture One meddelar att de fortfarande genomför tester för att se hur programmet fungerar på Big Sur. De föreslår att användare av C1 väntar med att uppdatera till Big Sur. Capture One 20 och 21 kommer att stödja Big Sur när en uppdatering släpps. C1 meddelar även att man haft flera buggar under betaversionerna av Big Sur.

När Catalina släpptes slutade bland annat tethering att fungera helt.

Affinity Photo

Affinity meddelar att deras programvaraAffinity 1.8.6 fungerar med Big Sur, och dessutom tar del av fördelarna med M1-arkitekturen.

Wacom

På sin hemsida skriver Wacom att deras senaste drivrutinsversion 6.3.41-2, fungerar med nya Big Sur. En notering finns över att denna drivrutinsversion fungerade redan med betaversionen av Big Sur – vilket ökar förhoppningarna om att den också fungerar felfritt även för den officiella versionen av Big Sur.

Förra året fick Kamera Bild in rapporter om Wacom-ritplattor som slutat fungera i samband med uppdatering till Catalina, vilket innebär att det finns en risk för att ritplattor slutar fungera i samband med uppgraderingen.

EIZO Color Navigator

EIZO:s programvara Color Navigator 7.1.2 för hantering av profilering och kalibrering av EIZO-skärmar ska enligt EIZO själva vara kompatibelt med nya Big Sur, även om det inte står i texten på nedladdningssidan.

Logitech

Rapporter om problem efter uppdateringen till Catalina kom även kring Logitechs prylar, från kreatörer över hela världen som använder Logitech-produkter. Bland annat har trödlösa möss och tangentbord slutat fungera helt. Blåtandsuppkopplade produkter som MX Master och Logitech Craft fungerar inte, vilket är kopplat till rättigheter i systemet.

Denna gång blir det bättre – Logitechs drivrutiner via "Logitech Options" är denna gång fullt kompatibla med MacOS Big Sur, tillsammans med deras firmwareuppdateringsprogram samt unifying-programvara. Däremot finns begränsningar för viss hårdvara som kräver LCC, Logitech Control Center.

Datacolor Spyder X/5

Företaget Datacolor som har programvara för skärmkalibrering med sina Spyder-produkter meddelar att deras drivrutinSpyderX/5 Pro 5.7är kompatibelt med Big Sur.

SpectraView Profiler

NEC SpectraView Profiler för att profilera och kalibrera bildskärmar är vad vi kan se fortfarande ett 32-bitarsprogram och fungerar inte på MacOS Catalina. På deras hemsida nämns inte Big Sur någonstans.

DaVinci Resolve

Blackmagic Design har precis släppt DaVinci Resolve 17.1 Beta 1, som förvisso inte är en skarp version av programmet, men fungerar under nya Big Sur och är kompatibelt med Apples nya M1-datorer.

Har du stött på några problem efter att ha uppdaterat till Mac OS Big Sur, eller har det gått helt felfritt? Berätta och kommentera för oss och andra om dina eventuella erfarenheter.