Kamera & Bild testar

TEST: Nya Spyder X Elite/Pro

Datacolor släpper nu två nya kalibratorer för färgkalibrering – Spyder X – som kommer i två versioner, Elite och Pro. Kamera & Bild har testat Spyder X innan dagens officiella släpp.

Att kalibrera sin bildskärm för att få rätt färger är viktigt för den fotograf som vill att utskrifter ska se likadana ut som på skärmen. Många proffsfotografer använder sig redan av bildskärmar med inbyggda kalibreringsmöjligheter i hårdvaran.

Men har man inte en sådan skärm så återstår det att använda en färgkalibrator för att skapa en färgprofil för skärmen, för att färgerna ska återges korrekt vid bildredigering.

Datacolor Spyder X har fått en lins i stället för ett raster, som hos tidigare versioner, framför sin sensor.

Datacolor har länge gjort kalibreringsverktyg som är välanvända av fotografer som kräver korrekt färg. Nu släpper de två nya kalibratorer, Spyder X Elite och Spyder X Pro. Båda versionerna klarar av att mäta omgivningsljuset, visa resultatet direkt efter kalibreringen, möjligheten att kalibrera flera skärmar kopplade till en dator, samt analysverktyg.

Elite-versionen har lite fler funktioner, bland annat mer avancerade analysverktyg, fler inställningar för kalibreringen i ett "expertläge", möjlighet att kalibrera mot video- och cinemaproduktionsprofiler, samt kalibrering av projektorer. Dessutom finns möjligheten att softproofa printar på skärmen, samt funktionen "studiomatch" för en enhetlig återgivning mellan flera skärmar för att minimera skillnaden för de som använder flera skärmar vid sin arbetsstation.

Enligt tillverkaren ska dessa två ses som två helt nya kalibratorer jämfört med de gamla Spyder-modellerna, därav namnet Spyder X. Designmässigt ser de likadana ut, men det plastraster som fanns framför sensorn på tidigare versionar har nu ersatts med en lins som tar in ljuset mer exakt till färgsensorn.

Den nya linsen i Spyder X.

Den ska också vara snabbare på att utföra kalibrering, liksom vara mer exakt, samt fungera under 64-bitars operativsystem.

Spyder X kan även användas som en colorimeter för att mäta upp en färg med enheten, och få dess RGB-värden.

Enkel installation

Att installera Spyder X är mycket lätt. Vi testade kalibratorn på en MacBook Pro med retinaskärm från 2013 och MacOS Mojave och några externa skärmar. Efter inkoppling av USB-kabeln är det bara att ladda hem programvaran Spyder X Elite 5.5 från hemsidan, installera denna och registrera produkten med serienumret.

Programmet för kalibratorn är pedagogiskt upplagt, vilket gör det svårt att göra fel.

När programmet sedan startas får man upp en guide för att gå igenom hela kalbreringsprocessen. Det är svårt att göra fel, eftersom programmet är så pedagogiskt uppbyggt med ibockningar av varje steg, så som uppvärmning av skärmen, ljusförhållandena inför kalibreringen och hur skärmen är inställd.

När man sedan går vidare i processen får man välja skärmtyp, också detta förklaras bra för att man ska kunna välja rätt, om man är osäker på paneltyp. Sedan är det bara att genomföra en full kalibrering om det är första gången, eller en omkalibrering (som går snabbare) om man redan gjort en fullständig.

Det går att göra en fullständig kalibrering, eller välja omkalibrering, något som går snabbare när man redan gjort en komplett kalibrering tidigare.

Det finns även möjlighet att ställa in mer avancerade inställningar för den som är insatt, annars är värdena redan förinställda på det som är bäst för de flesta användare. Sedan är det dags att placera kalibratorn på skärmen. Genom att justera längden på hållaren, som även fungerar som tyngd bakom skärmen, kan man få den på rätt plats. Har man flera skärmar så väljer man rätt skärm att kalibrera i programmet, och programfönstret flyttas även själv till den skärm som ska kalibreras.

Jämföra mot innan

En ny kalibrering på MacBook:ens inbyggda retinaskärm tar runt nio minuter. Datacolor själva anger så snabba kalibreringstider som ned till två minuter, beroende på skärm. Hur som helst så är tiden för kalibreringen det man vill minska, tillsammans med ett bra resultat. En omkalibrering går däremot snabbare, eftersom den bara behöver göra vissa justeringar i profilen.

Efter kalibreringen får man även upp en testruta för att direkt kunna växla mellan kalibrerat och okalibrerat läge, och se den skillnad och ändring som den nya profilen gör. Här kan man se hur svart- och vitpunkt justerats, samt intensiteten i färgerna.

Grafisk presentation av färgrymden. Här ser vi bland annat att den inbyggda retinaskärmen på en MacBook Pro kan visa 73 procent av färgrymden Adobe RGB.

Det går även att få en mer grafisk presentation för vad som faktiskt hänt när profilen skapats, och din skärm anses vara kalibrerad. Bland annat ser vi att bildskärmen vi kalibrerat kan visa 73 procent av färgrymden Adobe RGB, samt möjligheten att jämföra mot andra färgrymder.

För kalibrering av flera skärmar i "studio calibration", får man efter kalibrering av skärmarna upp en bild för "spyder tune", där man kan synka utseendet i intensitet, gamma och vitpunkt mellan de olika skärmarna.

Flera skärmar kan kalibreras för arbetsstationen om man har flera skärmar kopplade till samma dator.
Funktionen SpyderTune gör att man kan kalibrera skärmar sida vid sida.

Resultat

Efter kalibreringen finns även möjligheten att se en visualisering över hur skärmen presterar i olika lägen, genom en grafisk presentation över kurvorna som faktiskt ändrats för respektive färgkanal – för att färgerna ska visas rätt på skärmen.

I exemplet här ser vi exempelvis hur de tre färgade linjerna visar korrigeringen av färgfelet, genom att kalibrera skärmen. Den röda och gröna kanalen ligger nära den raka diagonalen och är alltså rätt okej, medan den blå kanalen visats felaktigt på skärmen.

Färgkurvor över den inbyggda retinaskärmen.

Den nedre av de tre svarta linjerna visar det kalibrerade resulatet (som är nära på samma som målgrafen som inte visas), och kan jämföras med hur de tre övriga svarta linjerna för hur de tre färgkanalerna innan kalibreringen felaktigt ligger ovanför det kalibrerade resultatet.

Slutsats

Att kalibrera sin skärm är nog aldrig roligt – det tar värdefull tid och innebär ofta ett väntande med en upptagen dator. Spyder X gör det ändå rätt smidigt, med ett enkelt program som har flera nivåer av funktioner, vilket gör att det passar både för professionella användare och de som egentligen inte är så intresserade av just kalibrering mer än att de vill ha korrekta färger.

Själva kalibreringstiden är förkortad jämfört med tidigare Spyder-modeller, och några minuter för att kalibrera en skärm grundligt, och sedan än färre för att uppdatera kalibreringen, är överkomligt för de flesta. Använder du dig av flera bildskärmar så underlättar programmet även här, plus att du kan fortsätta arbeta med din dator under kalibreringen, förutsatt att du inte använder den skärm som kalibreras.En annan fördel är att det omgivande ljuset kan mätas i rummet man sitter, för att skärmens inställning i ljuset ska bli korrekt.

Programmet har däremot en lustig grej som ger en sorts frysning av datorn under några sekunder när man startar kalibreringen. Efter några sekunder är allt som vanligt igen, men eftersom man ibland inte vet om man tryckt på "nästa"-knappen eller inte, så trycker man antagligen igen, något som resulterar i flera knapptryck. I övrigt fungerar programmet bra, även om det stundvis tar tid att bläddra runt bland olika flikar eller inställningsfönster.

Spyder X får extra plus för den pedagoiska genomgången av hur man går till väga, plus att man som ointresserad heller inte behöver se vad som händer bakom kulisserna på själv kalibreringen. Det är också här jag tror att de har hittat rätt – nämligen en lösning där enkelhet och snabbhet är det vikitgaste, tillsammans med ett korrekt resultat.

Rekommenderat pris för Spyder X Pro är 179 euro (runt 2000 kr) inklusive moms. För Spyder X Elite är priset 279 euro (runt 3000 kr) inklusive moms.