SOciala medier

Meta raderade vårt inlägg om Instagram-utmanaren BeReal

Att posta artiklar om konkurrerande appar gjorde att Meta såg rött: Facebook markerade Kamera & Bilds Facebookinlägg som "skräppost" och raderade det.

"Trött på Instagram? Då är du inte ensam – utmanarappen BeReal har köpts upp för en halv miljard dollar av Voodoo – och ska utmana Instagrams bildflöde", löd ingressen på artikeln om sociala medier-appen BeReal som postades på Kamera & Bilds Facebook under förra veckan.

Inlägget gick hem hos läsarna – men inte hos Facebook – som valde att radera inlägget då de ansåg att det bröt mot communityreglerna. Inlägget markerades som skräppost för att sedan försvinna.

Vanligtvis brukar både användare, sidor och grupper på Facebook få möjligheten att få mer information om en borttagning från Facebook finnas via en länk, alternativt möjligheten att bestrida händelsen om något fel begåtts. I vårt fall leder notisen "Vi har tagit bort ditt inlägg. Visa varför" ingenstans.

Meta har även fått kritik för att felaktigt markera postade bilder som "Skapade med AI", en etikett som vi skrev om i artikeln Meta kan komma att tagga AI-genererade bilder i augusti förra året och skulle användas på Facebook, Instagram och Threads. Tanken med märkningen var att uppmärksamma betraktaren om bilder som liknar riktiga foton, men som är skapade med AI för att hålla en transparens.

Nu har fotografer uppmärksammat att deras foton felaktigt har märkts som "Skapade med AI" på bland annat Instagram och Threads.