Metalinser

Metalinser nu verklighet – släpps i konsumentprodukter 2025

Mindre och mer exakta linser kan användas för exempelvis ansiktsigenkänning i mobiltelefoner.

I en artikel från 2016 kunde Kamera & Bild rapportera om en forskargrupp på Hardvards universitet som lyckats ta fram en ny typ av platt lins – en lins som skulle konkurrera med traditionella linser.

Efter några år togs riskkapital in för att skapa företaget "Metalenz" och driva på utvecklingen, något som nu mynnat ut i en ny typ av sensor med inbyggd linskonstruktion – något som i sin tur kan hantera polariserat ljus som är användbart för bland annat biometrisk avläsning, alltså ansiktsigenkänning.

Tekniken som kallas Polar ID har fått Samsung och Qualcomm att inleda samarbeten med Metalenz, bland annat genom användningen av Samsungs egna Isocell-sensor Vizion 931. Enligt Metalenz kan deras lösning fånga upp polariserat ljus från ett ansikte med en säkerhet lika stor som ett fingeravtryck – något som gör att det inte går att lura kameran med exempelvis en mask eller bild.

Tekniken fungerar genom at kontrollera hastigheten för olika våglängder (färger) med hjälp av en sorts labyrint för de olika färgerna. Genom så kallade nano-fenor i titandioxid kan färgerna justeras separat, och därmed den kromatiska aberrationen stävjas. Ljuset kan sedan fokuseras med en noggrannhet mindre än våglängden på ljuset, vilket öppnar upp för högre upplösning.

Här en illustration av den ultratunna metalinsen. Linsen består av nanofenor på ett glassubstrat, och fokuserar det inkommande ljuset på en och samma punkt.

I laboratorietester från 2016 var metalinserna 30 procent skarpare än ett forskningsmikroskop, vilket är imponerande skarpt med tanke på både storlek och tillverkningskostnad. Då visste man inte hur möjligheten till massproduktion såg ut, även om man trodde det skulle gå att lösa relativt enkelt. Under 2018 hade man löst alla problem och nästa steg var att minska linsstorleken.

Nu under 2024 räknar man däremot med att de första produkterna att använda den nya tekniken kommer finnas på marknaden redan under 2025.