Vetenskap

Världens största digitalkamera är färdigbyggd – fotar i 3,2 gigapixlar

Efter två decennier av utveckling och byggande så har teleskopet LSST färdigställts. Teleskopet ska fotografera den vidaste bilden någonsin av stjärnhimlen över södra halvklotet.

Med sina 189 separata CCD-sensorer som var och en har en upplösning på 16 megapixel, ska den nya kameran Large Synoptic Survey Telescope (LSST) ta bilder av södra halvklotets stjärnhimmel för att hjälpa till med både katalogisering av objekt och även skapa den största bilden av universum hittills. Nu när kameran är helt färdig ska den monteras på Rubin-observatoriet i Chile, där den kommer att påbörja sitt arbete. 

Varje bild har en upplösning på totalt 3200 megapixel – 3,2 gigapixel, och blir tillsammans med sin kraftfulla linskonstruktion ett skarpt öga mot rymden. Varje natt kommer kameran att spara ned ett dussin terrabyte bilddata som sedan analyseras och sätts samman till en helhetsbild. Pixeltäthetern är 10 mikron.

Kamerans filterfunktioner har en speciell mekanism som gör att den kan byta filter på mindre än 90 sekunder, något som behövs för att kunna fotografera i olika våglängder för att få olika bilder på de objekt den ska fotografera. Spegeln, kameran och de tre linserna som utgör den optiska konstruktionen väger totalt 62 ton. Det största linselementet är 157 centimeter långt, vilket gör det till den största högpresterande linsen som någonsin skapats.

CCD-sensorerna monteras.



Kameran består av 189 separata sensorer som vardera består av 16 megapixel. Den totala sensorytan är cirka 60 centimeter i bredd.

CCD-sensorerna monteras.

Kameran mäter 1,65 meter i diameter och är tre meter lång, och väger 2,8 ton. Kameran är tänkt att vara helt färddigställd under 2023, det som kvarstår är tester för att kontrollera alla funktioner.

Kameran består av 189 separata sensorer som vardera består av 16 megapixel. Den totala sensorytan är cirka 60 centimeter i bredd.

De första testbilderna utan linskonstruktionen monterad har redan tagits, något vi skrivit om tidigare. Se bilderna och läs merhär.

Vill du läsa mer om vetenskaplig fotografering eller rymdfoto? Läs mer på vår sida om rymdfoto.