Bransch

Micro Four Thirds mest sålda fattningen i Japan 2020

MFT – Micro Four Thirds – var den mest sålda systemtypen i Japan under 2020, enligt en undersökning från OM Digital Solutions och Panasonic.

En undersökning som OM Digital Solutions (Olympus) och Panasonic gjort visar att den mest sålda objektivfattningen i Japan under 2020 var Micro Four Thids, MFT eller M4/3.

Systemutvecklingen för Micro Four Thirds lanserades under 2008 när Olympus och Panasonic gick samman för att skapa en gemensam plattform för att utveckla sina spegellösa kameror med sensorer som var mindre än fullformat och APS-C.

Tekniken har vuxit sig stor i bland annat Japan, där smidighet och stil ofta slår högt för ny teknologi. Genom åren har utvecklingen av systemet knutit till sig flera lika tillverkare och företag i samarbetet, som nu uppgår till 56 stycken.

Olympus OM-D E-M10 Mark IV med Micro Four Thirds-sensor, släppt under 2020.

Under 2020 släpptes fyra nya kameror med Micro Four Thirds-sensorer i Japan, något som enligt undersökningen frånOM Digital Solutions och Panasonic gjorde att MFT stod för en marknadsandel på 21,7 procent i Japan, och därmed den bäst säljande systemtypen. Samma år anslöt sig även optiktillverkarna Venus Optics med sina Laowa-objektiv och Yongnuo, samt systemproducenten Mediaedge corporation.

I pressmeddelandet med undersökningens resultat meddelar man även att "OM Digital Solutions och Panasonic fortsätta utveckla och förbättra produktutbudet".