Nyhet

Mörkret är här – snart kan du börja fotografera norrsken igen

Norrskenssäsongen har börjat – snart kan du börja fotografera norrsken igen (och mycket mer än så).

Eftermiddagssolen och sommaren gör sig fortfarande påmind. Senast igår badades det i strålande sol och hav. Det hela känns lite märkligt men faktiskt är den astronomiska natten nära. Mörkret sveper in som en fjäder från sydsydost och redan den 8e augusti är det astronomisk natt i de allra södra delarna av landet.

Astronomiskt natt betyder egenligen en sak. Mörker. Solen står under 18° under horisonten, tillräckligt för att vara helt chanslös att påverka natthimlen. Men, redan runt 1 augusti är det mölijgt att fotografera vintergatan från Gotland, Göteborg och Jönköpings breddgrader.

Det behöver altlså inte vara "becksvart", som bilder av avlägsna nebulosor i mitt flöde visar. Norrsken och stjärnhimmel syns långt innan astronomisk natt.Ska vi vara petnoga är det ändå det astronomiska mörkret vi pratar om i den här artikeln och det når Stockholm runt 20 augusti. Umeå får vänta till månadsskiften augusti - september och drygt två veckor senare har mörkret nått ända vägen upp i norr.

Så: hög tid att börja tagga till. Norrskensverige har kickoff 1 augusti. Du följer väl med i jakten? För dig som vill ha det lilla extra finns också Norrsken Plus med matnyttiga artiklar inom såväl foto som norrsken. Surfa in och kolla.

Just nu kan du bland annat läsa den första delen i vår skola om appar för dig som är norrskensentusiast.

Kanske vill du prenumera och få tillgång till inte bara Norrsken Plus, utan även hela utbudet på Kamera Bild? Tack, i så fall, då stöder du Norrskensverige, våra observationer och uppdateringar kring norrskensläget.