Prylnyhet

Nikon Z5: Ny instegskamera i fullformat till Z-systemet

Nikon släpper nu en ny, enklare Z-kamera med fullformatssensor, objektivet Nikkor Z 24–50mm f/4–6,3, samt två nya telekonvertrar för Z-kameror: Z TC 1,4x & 2,0x.

Utökningen av Nikons spegellösa Z-system fortsätter. Kameran blir den tredje i Z-systemet med fullformatssensor, och placerar sig under de mer avancerade modellerna Z6 Z7, och det fjärde Z-kamerahuset om man räknar med Nikon Z50 med den mindre DX-sensorn.

Samtidigt släpper Nikon även två nya telekonvertrar för Z-systemet på 1,4x och 2,0x, samt fullformatsobjektivet Nikkor 24–50mm f/4–6,3 som även ingår i kitet med Z5.

Nikon Z5

Med Z5 riktar sig Nikon in mot hobbyister och fotografer som vill uppgradera till spegellöst fullformat. Kamerna är enklare än de två tidigare modellerna Z6 och Z7. Precis som hos den mer avancerade Z6 har nya Z5 en sensor på 24,3 megapixel, men inte av samma BSI-teknik som Z6. ISO-omfånget går mellan 100–51 200 ISO.

Kameran har utrustats med Expeed 6, samma bildprocessor som finns i flaggskeppskameran Nikon D6 och Z6/Z7. Hybridautofokusen har273 punkter och algoritmer för ögonigenkänning på människor och djur för att kunna identifiera dessa och följa med fokusen.

Nikon Z5 har två SD-kortplatser av UHS-II-typ.

Några tekniker som redan finns i Z6 och Z7 har Nikon valt att ge Z5 – bland annat hittar vi inbyggd femaxlad VR-funktion för bildstabilisering i upp till fem steg med Z-objektiv, och samma elektroniska sökare med 3,69 miljoner bildpunkter.

Däremot saknar Z5 statusskärmen på ovansidan som vi hittar hos Z6/Z7, samtidigt som programvalsratten bytt sida. Z5 har även utrustats med dubbla SD-kortplatser av UHS-II-typ, samt USB-C-kontakt för laddning (när avslagen) eller direktmatning av ström vid användning.

Pekskärmen på 3,2 tum är vinklingsbar i ett led och kamerahuset är skapat i en magnesiumlegering, samtidigt som huset är vädertätat för att få samma skydd som Nikon D850, Z6 eller Z7 tillsammans med ett objektiv som också är vädertätat.

Film spelas in i 4K, och kameran kan ta stillbilder samtidigt som man filmar. Kameran har även timelapse-funktion, inbyggd wifi och bluetooth för styrning via appen Snapbridge.

Nikon Z5 kan även användas med batterigreppetmed MB-N10. Z5 får även ett nytt batteri, EN-EL15C, som ökar kapaciteten från 350 bilder till 470 bilder per laddning, jämfört med föregångaren EN-EL15B.

Nikkor Z 24–50mm f/4–6,3

Det nya standardzoom-objektivet i fullformat,Nikkor Z 24–50mm f/4–6,3 kommer att ingå i kit med nya Z5. Konstruktionen i plast har en in- och utdragbar design för att objektivet ska kunna hållas kompakt.

Objekitvet är uppbyggt av ED-glas och asfäriska linselement, har en filtergänga på 52 mm och en närgräns på 0,35 m. Precis som andra Z-objektiv har även detta en anpassningsbar kontrollring för ändring av olika inställningar, exempelvis bländare eller exponeringskompensation.Objektivet ska enligt Nikon även passa för film då det är tyst.

Nikons planerade Z-objektiv.

Nikon har även släppt en ny roadmap med information om kommande objektiv. I denna ser vi bland annat att Nikon planerar annonsera nio Z-objektiv under perioden fram till 2021, varav fyra objektiv är av den finare "S-Line"-typen, och ett resezoom-objektiv av DX-typ.

TelekonvertrarnaZ TC 1,4x 2,0

Nikon varnar för felmontering av telekonvertrarna på Z-kamerahusen. Anledningen är för att de monteras omvänt mot hos en DSLR-telekonverter.

I samband med lanseringen av Z5 släpper även Nikon två nya telekonvertrar för Z-systemet, Z TC 1,4x 2,0. ObjektivetNikkor Z 70-200mm f/2.8 VR S blir det första att vara kompatiblelt med Z-telekonvertrarna.

En Nikon Z7 med 70–200mm och 2x-telekonverter. Brännvidden blir då 140–400mm.

Funktioner som autofokus, AF-hastighet, bildstabilisering och närgräns är oförändrade med telekonvertrarna på. Telekonvertrarna är även vädertätadeför att hålla damm och fuktute, behandlade med Nikons fluorskikt mot smuts, samtkonstruerade av anodiserat aluminium.

Båda Z-telekonvertrarna är vädertätade.

Till skillnad från telekonvertrar till Nikons klassiska DSLR-system så ska Z-telekonvertrarna monteras med den utstående linsdelen utåt från kameran. Detta beror på att det så kallade registeravståndet, eller flänsvidden – avståndet mellan sensorn och objektivfattningen – är så kort hos Z-kamerorna. Kamerans sensor skulle alltså skadas om Z TC-adaptrarna monterades åt fel håll, vilket Nikon också varnar för på telekonverterns skyddslock.

Rekommenderat pris för Nikon Z5 med nya kitobjektivet Z 24-50mm F/4-6,3 är 21 190 kronor inklusive moms. Kameran kommer även säljas i kit tillsammans med FTZ-adapter, samt i kit med FTZ och nya kitobjektivet. Några priser för dessa finns ännu inte.Säljstart är sensommaren 2020.

Priser för telekonvertrarna är 6 990 kronor inklusive moms för Z TC-1.4x, respektive 7 490 kronor inklusive moms förZ TC-2.0x. Säljstart är sensommaren 2020 även för dessa.