Fotografer

Per-Anders Pettersson skildrar ”sapeurer” i ny bok

En grupp u201dsapeureru201d promenerar i Mombele, en förort till Kinshasa, Demokratiska republiken Kongo. Per-Anders Pettersson har följt subkulturen med sin kamera, vilket nu har resulterat i en kommande bok och flera utställningar. Foto: Per-Anders Pettersson
En kvinnlig sapeur (sapeuse) visar sina designer-kläder i en förort till Kinshasa. De flesta sapeurer är män men det finns även en del sapeuse. De inspireras av spektakulära internationella formgivares kläder och drömmer om ett gott liv i de gamla kolonialherrarnas huvudstäder Bryssel och Paris. Foto: Per-Anders Pettersson
Per-Anders Pettersson omgiven av sapeurer.
1:a oktober släpps boken u201dThe Society of Ambianceurs and Elegant Peopleu201d som ges ut på Dewi Lewis Publishing. Foto: Per-Anders Pettersson

De klär upp sig i kläder från Yamamoto eller Versace och går längs gatorna i Kinshasa. Oftast är det män, som i sina exklusiva kläder känner sig viktiga trots vardagens fattigdom. Per-Anders Pettersson har fotograferat dem, de som kallar sig ”sapeurer”.

Fotografen Per-Anders Pettersson är tillbaka med en ny bok, som till viss del följer temat från hans tidigare ”African Catwalk” där han skildrade den afrikanska modeindustrin. Nu är det återigen kläder och mode som står i fokus, men den här gången handlar det om en subkultur i Kongo-Kinshasa: Les Sapeurs.

Dessa ”sapeurer” är oftast män som klär sig i internationella modemärken som är i original. Det kan vara Yamamoto och Versace med flera märken.

En kvinnlig sapeur (sapeuse) visar sina designer-kläder i en förort till Kinshasa. De flesta sapeurer är män men det finns även en del sapeuse. De inspireras av spektakulära internationella formgivares kläder och drömmer om ett gott liv i de gamla kolonialherrarnas huvudstäder Bryssel och Paris.

Per-Anders Pettersson har följt personerna med sin kamera och förklarar vad kulturen går ut på:

– Att vara sapeur är mer än ett sätt att klä sig, mer än en hobby och mer än ett sätt att tjäna pengar och att få respekt. Det är ett prestigefyllt brödraskap med sina egna moraliska och sociala koder, och i slutändan är det ett sätt att leva och överleva på. Att klä upp sig och paradera på gatorna får dem att känna sig viktiga, vilket gör att de kan glömma sin dagliga kamp i ett kaotiskt Kinshasa, i Demokratiska republiken Kongo.

Per-Anders Pettersson omgiven av sapeurer.

”Behandlas som lokala kändisar”

Kontrasten kan tyckas märklig, exklusiva kläder i en annars fattig tillvaro. Men svaret kan sökas i historien.

– Sapeurer försöker imitera en exklusiv livsstil som de föreställer sig finns i Europa. Även om de ofta behandlas som lokala kändisar är det i de mest fattiga stadsdelarna som de tillbringar hela sina liv, och de flesta kommer troligtvis aldrig att besöka städer som Paris eller Bryssel, huvudstäderna i de länder som koloniserade de båda Kongo, förklarar Per-Anders Pettersson.

1:a oktober släpps boken ”The Society of Ambianceurs and Elegant People” som ges ut på Dewi Lewis Publishing.

Boken släpps i oktober

Projektet har han fotograferat under åtta år i Kinshasa, där det finns rivaliserande sapeur-grupper som tävlar om uppmärksamhet och synlighet, både på gatorna och i tv- och radioprogram. Nu har Per-Anders sammanställt bilderna i boken ”The Society of Ambianceurs and Elegant People” som ges ut på Dewi Lewis Publishing.

1:a oktober släpps boken i samband med en utställning på Galleri Kontrast i Stockholm, där bilderna av sapeurer visas fram till 6:e november. Sedan kommer utställningen att hänga på The Photo Gallery Halmstad från 25:e november fram till februari 2023. Även Arbetets museum i Norrköping och Abecita Popkonst Foto i Borås kommer att visa bilderna under våren och sommaren 2023.

Baserad i Kapstaden

Per-Anders Pettersson är en svensk fotograf baserad i Kapstaden, Sydafrika. Hans bilder har prisats i bland annat World Press Photo, NPPA och Unicef Photo of the Year. Han har haft flera utställningar, både i Sverige och internationellt.

Hans första bok ”Rainbow Transit”, där han följt den framväxande demokratin i Sydafrika under 20 år, publicerades 2013. Projektet ”African Catwalk”, om den afrikanska modeindustrin, publicerades 2016.