https://www.kamerabild.se/nyheter/prylar/petzval-80519-mk-ii-slr-art-med-kontrollerbar-oskarpa
547072
Prylar
Prylnyhet

Petzval 80,5/1,9 Mk II SLR Art – med kontrollerbar oskärpa

Totalbetyg

Lomography lanserar ett nytt objektiv med den gamla 1800-tals konstruktionen som skapades av Joseph Petzval.

Lomography, företaget bakom objektivet, har lanserat ett drygt tiotal så kallade crowdfundingkampanjer tidigare för att finansiera lanseringen av objektiv. De använder samma plattform den här gången. Det nya Petzval 80,5/1,9 Mk II SLR Art är tänkt att användas för både stillbild och video. Något som gör videofilmare glada är att bländaren är steglös och objektivet kan således bländas upp eller ner medan man filmar. 

 

Foto: Richie Duque
En bild som visar den rundade oskärpan i Petzvalobjektiven.

 

Det som utmärker dessa objektiv är den cirkelformade oskärpan. För de som inte alltid vill använda sig av den finns på denna modell en spak som i sju lägen justerar hur kraftig den effekten är. 

 

 

För de som vill vara lite extra kreativa har objektivet dubbla bländarsystem. Dels en vanlig rund bländare vars storlek går att justera. Men det finns också möjlighet att skjuta in färdiga små plattor med hål i olika former som bländare. Det gör att du kan få olika mönster i oskärpan. 

 

 

Petzval 80,5/1,9 Mk II SLR Art kommer med fattning till Canon EF och Nikon F. De är anpassade för fullformat men ska enligt Lomography fungera även på mindre sensorer. Objektivet kommer i tre färger, Mässing, svartmålad mässing och svartanodiserad aluminium. 

För den som känner sig lockad finns mer information i Kickstarterkampanjen

167315513313063_2991864620858124