Vetenskap

Sista chansen: Hitta, se & fotografera den gröna kometen

Kometen C/2022 E3 (ZTF) fotograferad med systemkamera 26 januari 2023.

Kometen C 2022 E3 (ZTF) är på väg från oss – men det är fortfarande möjligt att skåda den under februari 2023 innan den blir för ljussvag. Här är alla tips för hur du gör.

Medförfattare: Tuvalie Mellin, Örebro Astronomi

Vi har i vår tidigare artikel "Missa inte kometen – Så här gör du för att fotografera den" har vi förklarat och tipsat om hur du kan göra för att fotografera den omtalade gröna kometen C/2022 E3 (ZTF) som nu går att skåda på natthimlen sedan janurari 2023:

Natten mellan 1–2 februari var den som närmast jorden, med ett avstånd på 42 miljoner kilometer.Avståndet kan tyckas vara långt men kosmiskt sett är det väldigt nära – något som gör att den med rätt förhållanden fortfarande går att se med kikare och fotografera – men inte länge till – och det är inte helt lätt.

Genererad bild för att visualisera positionen av kometen när den rör sig mellan jorden och Mars.

Sista chansen

Precis som vi har kunnat observera kometen när den varit på väg mot jorden kan vi också observera den när den är på väg bort från oss. Just nu lyser den som starkast vilket gör det möjligt för dig att fånga den på bild innan den blir för ljussvag.

Om det inte hade varit för månens störande ljus så hade man även kunnat se kometen med blotta ögat,något som nu är mycket svårt även med kikare då månsljuset förstör den möjligheten. Det går heller inte att fotografera den med mobilkamera, då exponeringstiden blir för kort för att tillräckligt mycket ljus ska kunna fångas på bild, något som lurat många att tro att de har fångat den med sin mobil.

Har du däremot en systemkamera kan du fånga den på bild genom långtidsexponering. Med de kortare och vidare brännvidderna blir kometen en prick, med en längre brännvidd kan du fånga även svansen på bild med rätt inställningar och exponering. Men räkna inte med att det är lättjobbat.

Med gratisappen Stellarium kan du själv se var kometen befinner sig vissa tider och från olika platser. Bilden visar Stockholm klockan 21.00.

Hitta kometen på himlen

Bilderna här ovanför visar positionen hos kometen C/2022 E3 (ZTF) klockan 21.00 som den befinner sig i Sverige (Stockholm) när man tittar söderut. Runt den 4–6 februari befinner den sig nära den ljusstarka stjärnan Capella som syns söder om Polstjärnan.

Titta söderut och uppåt. Utgå från framkanten av Karlavagnen och rör dig sedan i riktning mot Mars.

Du kan med fördel titta på den rödtonade bilden när du är utomhus för att inte förstöra ditt mörkerseende.Med hjälp av gratisappen Stellarium som ovan bilder är skapade i kan du lättare navigera dig på stjärnhimlen och hitta var kometen befinner sig.

Månens uppgång och nedgång vid olika datum för Stockholmsområdet.

Störst chans: 10 februari

Den 10:e februari kommer kometen att befinna sig som närmast planeten Mars. Då är även tidpunkten för dig som vill observera den via en vanlig handkikare bäst eftersom månen inte längre är i närheten med sitt störande ljus.

Kometen syns under alla dygnets mörka timmar. Bäst ljusförutsättningar ges om man ger sig ut när månen är under horisonten.Du kan enkelt googla dig fram till vilka tider som gäller för den plats du befinner dig: skriv då "månuppgång + din ort" i sökfältet. Här bredvid hittar du en tabell för Stockholmsområdet.

1-2 februari:Kometen passerade närmast jorden och nådde sin maximala ljusstyrka.

5-6 februari:Kometen rör sig förbi den ljusstarka stjärnan Capella som ingår i stjärnbilden Kusken (Auriga).

6-7 februari:Kometen passerar förbi stärnan Saclateni (Zeta Aurigae) som även den ingår i Kusken.

8-9 februari:Kometen rör sig bort från stjärnanHassaleh (Jota Aurigae), i Kusken.

10-12 februari:Kometen syns nära Mars och dess starka röda ljus, vilket gör kometen lätthittad då den befiner sig i stjärnbilden Oxen (Taurus).

14-15 februari:Kometen rör sig nära stjärnan Aldebaran (Alfa Tauri), den ljusstarkaste stjärnan i Oxen, och nära Hyaderna som är stjärnhopen närmast oss.

21-22: februari:Kometen rör sig förbi stjärnan Tabit i stjärnbilden Orion.

Blir svagare och svagare

Ljusstyrkan hosC/2022 E3 (ZTF)förändras över tid, men exakt hur vet vi inte eftersom alla delar som påverkar ljusstyrkan är svåra att förutsäga. Men det vi vet med säkerhet är att denkommer bli mer och mer ljussvag ju längre bort ifrån oss den kommer.

Kometens teoretiska skenbara ljusstyrka över tid.

Enligt beräkningar frånComet Observation database(COBS) som tar in observationer visar beräkningarna att det är möjligt att fotografera den i cirka tre veckor till.När kometen ligger 5-6 eller lägre i magnitud så är den synlig för blotta ögat – ett lägre tal innebär högre ljusstyrka.Vill man själv följa dess exakta ljusstyrka gör man det lätt på sidanHeavens Above:Under sektionen "Astronomi" välj "kometer", C/2022 E3 finns högst upp.

Är du intresserad av rymdofoto? Kolla in vår avdelningkamerabild.se/rymdfotoför fler artiklar om astronomi och rymden, samt norrskens-avdelning Norrsken-PLUS för dig som älskar norrsken.

Missa heller inte all information och tips som finns att läsa hos Örebro Astronomi.