Annons

Vad påverkar din mobilkameras prestanda?

TEXT: GoPlay.se

Att ha en kamera av bra kvalitet är säkerligen något alla fotofantaster önskar sig. Men till vardags kan det vara otympligt att bära runt på en extra kamera, när vi som oftast redan har en i fickan – i mobiltelefonen. I samband med den tekniska utvecklingen har mobilkamerorna blivit allt vassare och jämförs inte sällan med systemkameror. Men vad är det som avgör ifall din mobilkamera når upp till toppklass eller inte? Det kikar vi närmare på i denna artikel.

Mobilens allmänna prestanda

Dagens smarta telefoner låter oss använda mobilerna till mycket mer än bara bra foton. I dag är det möjligt att utföra såväl bankärenden, som föra anteckningar och spela på casino utan licens snabbt och smidigt, utan onödig lagg. Men för att alla dessa funktioner ska fungera rätt, krävs det att mobilen håller en bra prestanda.

Detta innebär att telefonen måste ha en bra processor, gott om RAM-minne och tillräcklig batterikapacitet. Samma sak gäller för fotografering - om mobiltelefonen inte klarar av att hålla jämna steg med de bildbehandlingsuppgifter som följer med fotografering spelar det ingen roll hur bra kameralins du har. Ju bättre upplösning som kan hanteras på mobilen, desto snyggare blir slutresultatet av bilderna du tar.

Pixeltäthet och optisk zoom

Antalet pixlar i varje bild mäts i pixlar per tum (ppi). Ju högre antal ppi, desto bättre och mer detaljerad ser bilden ut eftersom det blir svårare att urskilja varje enskild pixel. Med detta sagt kan telefoner med färre än 12 megapixlar ändå ta bra bilder om de har en hög pixeltäthet.

Optisk zoom gör att du kan komma närmare motivet utan att minska bildkvaliteten. De flesta mobiler har en digital zoomfunktion, men den minskar bildens upplösning. Anledningen till detta är att varje pixel får med mindre data än om du inte använt zoom-funktionen. Detta innebär att du får mindre färg i bilden och slutresultatet kan alltså bli suddigare än om du i stället gått närmare objektet du vill fotografera.

Autofokus

Kamerans autofokus spelar också en roll för bildens kvalitet. Autofokus ser till att motivet på fotot är fokuserat och skarpt fotograferat. Ett snabbt autofokus ger en tydlig bild även när du rör dig snabbt när du tar bilden och kan därför vara en bra funktion att testa innan du köper din nya mobil. Förutom ovanstående element finns det andra faktorer som påverkar kvaliteten på dina foton, till exempel ISO-inställningar och exponeringstid.

ISO-inställningarna avgör hur ljuskänslig kameran är och kan påverka bildens brusnivå. Exponeringstiden bestämmer hur länge kameran tar emot ljus och kan användas för att skapa effekter som suddiga rörelser eller långa exponeringar av stjärnhimlen. Att ha kunskap om dessa inställningar kan hjälpa dig att ta bättre bilder oavsett vilken typ av kamera du använder.

Storlek och bländare

Hur stort objektivet är på din mobilkamera, kan spela in i hur bra dina bilder blir rent generellt. Detta då ett större objektiv kan ta in mer ljus i mörka lägen, som i dåligt belysta rum eller under kvälls- och nattetid. Kameror med en stor bländare (f-stop) släpper dessutom in mer ljus, vilket gör det lättare att ta bilder av motiv som rör sig snabbt eller i svagt ljus.

Sensorer och extra funktioner

Många av dagens mobiler som har bra kameror använder sig också av olika sensorer (t.ex. djup-, rörelse- och porträttsensorer) tillsammans med funktioner för bildstabilisering och inbyggda specialeffekter, t.ex. porträttläge. Fördelen med dessa är att de gör det lättare att komponera, fokusera och ta bilder för de motiv du vill fotografera.

AI

Det är heller inte ovanligt att våra mobiltelefoner har någon sorts inbyggd AI som kan vara behjälplig bland olika funktioner från röststyrning till ansiktsigenkänning. I just kameran kan AI hjälpa till att ställa in mobilkamerans bländare eller liknande, för att ge dig det mest optimerade läget för just det du vill fotografera.

Exempelvis kan denna funktion känna av om det är växtlighet eller mat som du fotograferar och ställa in inställningarna därefter. Vissa kan även känna av om det är ett djur som är ditt motiv, och i bästa fall även urskilja vilket sorts djur, som en katt eller hund, till exempel.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis finns det flera faktorer att ta hänsyn till när man köper en mobiltelefon med en bra kamera. Mobiltelefonens kamera ska kunna prestera bra, fånga detaljerade och tydliga bilder, zooma in nära utan att förlora upplösning och ta bilder i svaga ljusförhållanden utan problem.

Med rätt funktioner, som bra pixeltäthet, rätt sensorer och AI, kan du få ut det mesta av dina bilder. Glöm heller inte att kontrollera tillverkarens omdöme när det gäller prestanda och kamerakvalitet.

TEXT:GoPlay.se