SOCIALA MEDIER

"Instagrammers: Gå och lägg er" – ny funktion varnar ungdomar

Är du Instagrammer, ungdom och beroende av sociala medier? Lugn – appen påminner dig nu om att sova om du inte går och lägger dig i tid.

Kamera & Bild har tidigare skrivit en hel del om psykisk ohälsa kopplade till sociala medier, bland annat nätmobbing, ständiga krav på återkoppling och jakt på både följare och antal gilla. Samtidigt har Meta som äger Instagram och Facebook fått kritik för att inte göra tillräckligt

Nu meddelar däremot Meta att man tagit itu med problematiken med ungdomar som skippar sömnen till förmån för sociala medier: en ny funktion för de som använder Instagram kommer under var tionde minut på kvällen visa ett meddelande om att det är läge att lägga ifrån sig telefonen och gå till sängen.

Meddelandet som kommer upp på Instagram.

Meta skriver i ett pressmeddelande att "Sömn är viktigt, särskilt för unga människor, så vi lanserar nya nattliga nudges som visas när tonåringar har spenderat mer än 10 minuter på Instagram på platser som Reels eller Direct Messages sent på kvällen. De påminner tonåringarna om att det är sent och uppmuntrar dem att stänga appen."

Om du inte känner dig träffad kan du passa på att besöka Kamera & Bild på Instagram, Threads, Twitter eller Facebook – men det finns risk för mycket intressant läsning, så se till att inte vara uppe för sent!