-
Foto: Johan Wessel
Lag & Upphovsrätt
- Då äger du bilden
- Detta är verkshöjd
- Så säger lagen
Alla bilder som är fotograferade i modern tid är skyddade – antingen av upphovsrätt eller av en särskild fotorätt. Trots lagarna stjäls det ändå bilder, inte minst på nätet.
Kamera & Bild ger dig här svaren på vad du får – och inte får – göra med bilder.
30 augusti 2014
-
Vi förklarar
Här ska vi försöka reda ut de bländarrelaterade problemen som kan uppstå i objektiv så att du kan välja den skarpaste bländaren för dina bilder.
15 augusti 2014
-
Foto: Bengt Luthman
Vi förklarar
Här får du en snabbguide till vilken typ av ljusformare du ska välja för din blixt.
21 juli 2014
-
Vi förklarar
Beroende på vem du är så kan svaret vara lätt eller svårt: Ska jag ha en Mac eller PC för min bildbehandling? Lägret är delat och många anser att Mac är ett måste för de som arbetar inom media eller foto. Men ligger det något i det?
18 maj 2014
-
Vi förklarar
För den oinsatte är blixtsynktider kanske inget man tänker på i sin vardagliga fotografering, för den blixtintresserade är det något som alltid finns i bakhuvudet. Oavsett ditt fotografiska intresse så har blixtsynktiderna betydelse så fort du ska fotografera med en blixt.
11 oktober 2013
-
Lag & Upphovsrätt
Sedan 1 juli 2013 är det straffbart att smygfotografera någon i ett badrum. Men du får fortfarande fotografera människor på allmän plats utan att fråga om lov. Kamera & Bild reder ut begreppen kring den nya paragrafen »kränkande fotografering«.
7 september 2013
-
Vi förklarar
ASA, DIN och ISO är alla förkortningar för olika sätt att förklara en films känslighet för att fånga ljus. På digitalkamerorna kan du själv välja ISO-inställning – men vad handlar det hela om egentligen?
21 juni 2013
-
Vi förklarar
Filformat är för många som en hel djungel, och det med rätta – olika format har nämligen olika för- och nackdelar. Ett av de vanligaste filformaten för bilder är det så kallade jpeg-formatet, något som används i det närmaste överallt. Här får du veta vad jpeg egentligen handlar om.
23 september 2012
-
Vi förklarar
Att exponera en bild rätt är en av de grundläggande delarna för att få en bra bild. På den analoga tiden fanns spelrummet att chansa och höfta – resten löste sig allt som oftast vid framkallningen. Dagens digitala system kan som bekant lösa biffen både direkt och exakt.
15 juli 2012
-
Vi förklarar
Dina ögon ser ett fantastiskt landskap med fina slätter, vackra berg, blått vatten och en molnig dramatisk himmel. Värt att fotografera tänker du, och tar fram din kamera för att fotografera detta vackra skådespeleri – men när du tittar på bilden så blir du besviken. Anledningen är att din kamera inte har lika stort dynamiskt omfång som dina ögon.
8 juni 2012
-
Vi förklarar
APS-C, fullformat, småbild, FX, DX och micro fourthirds. Namnen på olika digitala sensorformat är många och förvirringen ofta total. Med den här artikeln får du hjälp att förstå varför de heter som de gör, hur stora de är, och hur sensorns storlek påverkar bilden.
20 mars 2012
-
Vi förklarar
Rent effektsökeri, ett måste för din slutliga bild eller bara som ett skydd för frontlinsen – det finns filter för alla möjliga användningsområden, och de innebär både för- och nackdelar. Här är några av de vanligaste filtren.
25 februari 2012