Kamera & Bild testar

Test: Canon 470EX AI – smart & spännande

Med hjälp av artificiell intelligens ska Canons nya blixt hjälpa dig att få bra ljus från rätt håll, och det fungerar bra. Men vem är det som ska köpa den egentligen?

Artificiell intelligens är ett uttryck som används allt oftare i olika sammanhang. Tidigare har det dock aldrig använts för att sälja en kamerablixt. Men med den nya Speedlite 470EX AI så är det just så. För kortningen AI i namnet står just för artificiell intelligens och det låter ju väldans futuristiskt och bra. Men hur kan artificiell intelligens påverka en blixt? Vi kommer dit om ett tag, vi går igenom blixtens lite mer vanliga egenskaper först.

Rent styrkemässigt hamnar den mellan Canons Speedlite 430EX III-RT och Speedlite 600EX II-RT, som namnet antyder har den nya blixten 47 i ledtal, medan de andra två har 43 respektive 60. Den lyser ut 14mm om man använder sig av den medföljande vidvinkeladaptern, annars har den en zoom som motsvarar 24 till 105 millimeters brännvidd. Den kan fjärrstyras med IR-sändare, har möjlighet till manuell inställning och har af-lampa. Ser man till de grundläggande funktionerna är Speedlite 470 EX AI ganska basic. Det som dock gör den intressant är den nya AI-funktionen och det motoriserade huvudet.

Artificiellt ljus – artificiell hjärna

Med de flesta blixtar går det att justera huvudet i olika riktningar, man kan vrida på dem och vinkla dem uppåt eller neråt. Det kan så klart även denna, skillnaden är bara att den gör det på egen hand. Speedlite 470 EX AI har ett motoriserat huvud, detta huvud ställs i den vinkel som är mest lämplig för att ge ett så bra ljus som möjligt utifrån motivet. Det enda du behöver göra är att trycka ner utlösaren halvvägs två gånger lite snabbt.

Men nu går vi händelserna lite i förväg, hur går det här till egentligen? Det är så klart via AI-funktionen som blixten på många sätt bygger runt.

När du slår på AI-funktionen i det helt automatiska läget vrider sig huvudet först framåt och slår av en blixt, sedan vänder den sig uppåt, mot taket, och slår en andra blixt. Med hjälp av den information som blixten fick från dessa två blixtar hittar den rätt vinkel på ljuset för den bästa ljussättningen av ditt motiv. Om du vrider på kameran eller ändrar vinkel så bara dubbeltrycker du snabbt på utlösaren och då hittar blixten samma vinkel igen. Vill du byta mätning, om du har bytt motiv, objektiv eller avstånd till motivet, ja då trycker du bara på AI-knappen igen och blixten gör en ny mätning.

Det finns även ett halvautomatiskt läge där du själv väljer vinkel på blixten manuellt, med handen. Med ett tryck på knappen »Angle set« minns blixten just den vinkeln. Vrider du kameran behöver du bara göra en dubbeltryckning på utlösaren så vrider blixten tillbaka huvudet i rätt riktning, snabbt och smidigt.

Vid praktisk fotografering

Beroende på hur man är lagd så kan man ju, A, tycka att det här är en superbra grej, eller B, tycka att det är en störtlöjlig grej. Vilken falang man hamnar i beror nog lite på vad man har för förkunskaper och vad för typ av fotograf man är. Rent praktiskt så hamnar huvudet oftast i en ganska generisk position, det vill säga antingen rakt uppåt eller lite snett bakåt och det är ju egentligen inga större problem med att ställa in en manuell blixt så heller. Bara man vet varför och hur den ska ställas in på ett visst sätt.

Ovan är blixten avstängd och halva ansiktet faller i skugga. Nedan är blixten påslagen och lyser upp skuggorna men dödar inte det naturliga ljuset helt.

Fördelen med att ha en motor och en elektronisk hjärna som gör det åt en är att resultatet blir nog aningen konsekventare och mer exakt. Ser man till att lite snabbt dubbeltrycka på utlösaren eller göra en ny mätning så fort man byter position, vinkel eller orientering på kameran, får man samma vinkel på ljuset varje gång vilket ger ett konsekvent resultat. Använder man det halvautomatiska läget kan du ju själv ta ansvar för hur du vill att blixthuvudet ska vinklas och sedan ser blixten till att den vinkeln behålls tills du ändrar dig.

Resultaten är konsekventa och ger ett mjukt och fint ljus som kan användas både för att lätta upp skuggor eller fungera som huvudljuskälla.

För vem?

Så vem är den här blixten tänkt för då? Ja, här är jag lite kluven. Å ena sidan är AI-tekniken inte inpetad i en toppmodell utan i en mittenmodell, det vill säga en svagare blixt med färre funktioner än toppmodellen 600EX-II RT (även färre funktioner än 430EX III-RT) men kostar bara en dryg tusenlapp mindre så prislappen indikerar proffsnivå, men funktionera och styrkan säger snarare hobbyfotograf. Man kan även anta att en yrkesfotograf som använder blixtar jobbar snabbt nog för att kunna justera sin blixt snabbt på egen hand.

Tittar man på modellen under, dvs 430 EX II-RT så kostar den nya 470EX AI nästan dubbelt så mycket. Det gör att man kanske hamnar på en prisnivå som känns lite obekväm för någon som vill köpa sin första blixt. Samtidigt är AI-funktionen väldigt enkel och gör blixten rolig att använda.