Kamera & Bild testar

TEST: Dockcase Explorer M.2 NVMe – snabb & säker lagring

För den som behöver både snabb och säker lagring ger Dockcase Explorer just detta med sina smarta säkerhetsfunktioner, för de snabbare NVMe-diskarna för exempelvis extern lagring av högupplöst film.

Kamera Bild har tidigare testat Dockcase 2,5" Smart Hard Drive Enclosure som ger ett extra lager av säkerhet för dig som använder externa hårddiskar av SSD-typ.

Men med extern lagring finns problemen både med säkerhet och snabbhet, vilket innebär att Dockcase nu skapat ett andra kabinett som ger tillgång till de högre NVMe-hastigheterna, upp till 10 gigabit via USB C-kontakt. Detta är ett andra och nyttkickstarterprojekt som Dockcase dragit igång för snabbare datahantering mot externa hårddiskar, men framförallt för säkrare data.

Precis som i SSD-versionen så är Dockcase Explorer Edition M.2 NVMe Smart SSD Enclosure Pro den lösning som ger skydd mot dataförluster via streömavbrott eller annat brott i elförsörjningen till enheten, något som ofta resulterar i problem hos externa lagringsenheter när detta sker snabbt och oväntat.

Matas med 15 watt

Dockcase Explorer Edition: M.2 NVMe Smart SSD Enclosure Pro är som den tidigare SSD-versionen ett hårddisk-case, men här med stöd för de snabbare M.2-diskarna av flashminnestypen NVMe. Enheten avmetall är tänkt att klara av stötar, som exempelvis att tappa en hårddisk i golvet. Själva kabinettet är en solid enhet som också klarar just detta.

Den viktgaste delen som denna enhet tillför är däremot sina elektroniska funktioner för säkerheten som blir högre genom Dockcase jämfört med en vanlig extern hårddisk.Genom att caset innehållet en upplattningsbar kondensator kan den förse hårddisken med skydd mot oavsikglig avstängning.

Dockcase levereras utan hårddisk får du alltså montera denna själv, vilket innebär att du kan välja utrymme efter behov, så länge det är en hårddisk av en NVMe-typ som passar i caset (2230/2242/2260/2280)och som mest är 4TB stor.

En skruv – sedan klart

Själva monteringen av NVMe-disken är busenkel: med den medföljande skruvmejseln kan du enkelt skruva upp enheten och montera flashdisken genom att trycka i den i kontakten. Sedan skruvas ytterligare en skruv på för att hålla hårddisken på plats, innan man skruvar på locket.

Uttaget från chassit är av USB C-typ som kan mata enheten med ström och ger konfigurationen möjlighet att få överföringshastigheter på upp till 10 gigabit. För större enheter kan ytterligare ström behövas för att det ska fungera felfritt, då kopplas bara en USB C-kabel för extra 15 watt ström in i det andra uttaget.

Efter start kommer information upp på färgskärmen om status kring den installerade hårddisken, så som storlek, partitioner och om disken "mår bra". Bilden för diskhälsan visar antal timmar som håddisken varit igång, och även förväntad livslängd i procent, något som räknas ut genom mängden skriv- och läsoperationer. Denna funktion varnar alltså också om hårddisken på något vis är på väg att degraderas av någon anledning, något som gör att man kan kolla hyfsad koll innan något händer, något som i vanliga hårddiskar kallas för SMART-funktion.

Räddar från förluster

Grejen med Dockcase är att de löst problemet med strömförsörjningen, då detta är en av de grejer som det kan bli problem med – att hårddiskens ström abrupt försvinner och hårddisken helt enkelt direkt slutar fungera. När man sedan startar upp enheten kan då problem ha uppstått.

Men genom att enheten har möjlighet att säga till hårddisken att den ska stänga ned sig själv innan strömmatningen tar slut, kan den alltså förbereda sig för nedstängning innan strömmen försvinner. Det är denna så kalladePLP-lösning, eller "Power Loss Protection", som gör denna funktionalitet möjlig.Dockcase Explorer Edition: M.2 NVMe Smart SSD Enclosure Pro har en PLP på 10 sekunder, vilket gör att man också kan hinna koppla in en strömkälla, eller att elen kommer tillbaka om man får strömavbrott.

Med två strömkällor minskar även risken för strömförlust hos enheten vid kabelurdragning eller kabelbrott, eller att matningen av ström slutar, så bara det är en extra säkerhet.

Inte bara säker – snabb med flashlagring

Internt hårddiskutrymme tar många gånger alldeles för snabbt slut, och även om man kan använda externa lösningar så kan de ibland också vara för långsamma, som exempelvis en SSD-hårddisk med överföringshastigheter på ca 550 megabyte per sekund. Men för den som nu behöver extra snabbhet men samtidigt ett säkert externt system för hårddisklösningar finns nu möjligheten, och Dockcase gör det riktigt bra.

Fördelarna är många med att använda ett säkert kabinett, framförallt om man inte har någon annan snabbare extern lösning men behöver utrymmet. Hur snabbt det blir beror på vilken hårddisk du köper, och enheten klarar snabbheter upp till 10 gigabit, alltså 1,25 gigabyte per sekund i teoretisk överföringshastighet, något som i tester landar på runt 900 megabyte per sekund i läs- eller skrivhastighet i praktiken.

Precis som med SSD-versionen är det som eventuellt fattas en IP-klassning för vattentäthet, vilket gör att den skulle klara sig ännu bättre mot extern påverkan. När det gäller funktionalitet så skulle jag gärna se att man såg ledigt utrymme i någon vy på skärmen, och möjlighet att avmontera hårddisken från operativsystemet genom en knapptryckning direkt på enheten.

Men genom smidigheten i att själv kunna välja typ, märke och storlek på hårddisken blir det en smart produkt för den som sätter säkerheten först, samtidigt som man använder sig av externa hårddiskar. Genom sina funktioner ger vi Dockcase Pro utmärkelsen "Bra köp".

För att stödja Kickstarter-projektet Dockcase, besök denna hemsida.

Specifikationer

PrisCa 900 kr (Dockcase Explorer NVMe Pro Edition)
PLP-skydd10 sekunder
KapacitetMax 4TB NVMe (B&M Key/SATA)
PassformM.2 NVMe SSD (2230/2242/2260/2280)
KontaktUSB 3.2 Gen 2 10Gb/s
MaterialAluminium
Storlek127x39x14mm
Skärm1,33" LCD
Vikt95 g