Kamera & Bild testar

TEST: Dockcase Pro för fotografer med externa hårddiskar

Många fotografer använder externa hårddiskar för lagring av sina bilder och filmer. Dockcase är hårddiskkabinettet som ger ett extra lager av säkerhet för just externa hårddiskar.

Som fotograf eller filmare som kräver lagringsutrymme för det som skapas så är externa hårddiskar något som länge varit ett smart val, både ekonomiskt, för dess enkla användning och smidighet att ta med sig dit man åker. Kanske tömmer man minneskortet direkt på sin externa hårddisk när datorn är full, eller använder den som mellanlandning innan vidare arbete eller arkivering.

Oavsett, så lurar alltid farorna runt hörnet med extern lagring. Skörheten ligger ofta i kopplingen mellan enheten – datorn – och hårddisken. Och här har kickstarterprojektet Dockcase dragit igång sitt projekt för säkrare data. Dockcase är nämligen lösningen på det mest vanliga problemet när det gäller dataförluster, ofta uppkomna genom glappa kablar, felaktig strömmatning, strömavbrott eller urdragna kablar som ger upphov till förstörd data.

Dockcase visar diskhälsa.

Ett smart case

Dockcase 2,5" Smart Hard Drive Enclosure är som det låter: ett hårddisk-case som innehåller en del säkerhetsfunktioner för dig som använder dig av externa hårddiskar. I detta fall är det hårddiskar på 2,5 tum som används, vilket alltså är snurrdiskar av HDD-typ men även SSD-diskar av flashlagringstyp.

Själva skalet är av metall och klarar fysiskt av stötar, och har även ett mjukt case för i silikon för att dämpa stötar. Att tappa en hårddisk i golvet är ingenting man vill göra, men kan man skydda hårddisken från yttre skada så har man kommit en bit på vägen – även om man inte är helt skyddad för det.

Men den största räddningen ligger i andra elektroniska funktioner som gör att säkerheten ökar med Dockcase jämfört med en vanlig extern hårddisk, något som har med strömförsörjningen att göra, så kallad "PLP", något jag kommer in på längre fram i testet.

Fyra skruvar håller caset stängt, och öppnas med den medföljande skruvmejseln för att montera hårddisken. Eftersom Dockcase levereras utan hårddisk får du alltså montera denna själv, vilket innebär att du kan välja utrymme efter behov, så länge det är en hårddisk av HHD- eller SSD-typ som passar i caset och har en höjd på 7–15 mm och ett utrymme på som mest 8 TB (SSD) eller 5 TB (HDD) för PRO-modellen. Standardmodellen är något lättare och har plats för håddiskar upp till 9,5 mm i höjd.

Dockcase visar all möjlig information om håddisken.

Enkel montering och start

Efter monteringen av hårddisken som bara trycks in i kontakten inuti caset så skrivar man igen lådan och förberedelserna är klara. Nästa steg är att koppla in caset till datorn (eller mobiltelefonen också för den delen) vis USB-kabel. Uttaget är av USB C-typ, och ger konfigurationen möjlighet att få överföringshastigheter på upp till 6 gigabit, alltså det som SSD-diskar har i hastighet.

Vid uppstart kommer en del information upp på färgskärmen, som visar status för både Dockcase-enheten och hårddisken. Här i är en styrka att man ser storleken på hårddisken, uppkopplingshastighet samt den värdefulla information som visar diskhälsan för hårddisken som är monterad.

Diskhälsan visar antal timmar som håddisken varit igång, och även förväntad livslängd i procent, något som räknas ut genom mängden skriv- och läsoperationer. Genom all denna kunskap finns alltså en informativ nivå av hur hårddisken mår, vilket gör att man kan dra egna slutsatser för om den är på väg att gå sönder eller inte på grund av sitt skick.

Metallskalet skyddar även mot stötar.

Det hänger på kabeln

Det finns två delar som gör att Dockcase lyckats med din lösning: den ena är informationen som man får som användare med diskhälsa, status, partitioner och annat, men i slutändan är det mycket som hänger på kablarna, kontakterna och kopplingen till dator och ström.

Om vi börjar med strömförsörjningen så är detta en viktig del, så viktig att Dockcase till och med har möjlighet att både mata ström till hårddisken via den primära USB-kabeln som också överför data, men även med hjälp av en annan extra USB-kabel för att förse enheten med extra ström. Detta behövs dels för att driva vissa hårddiskar då de inte får tillräckligt mycket genom en USB-kabel, exempelvis om du vill koppla in en hårddisk till din mobiltelefon för att föra över filer – då måste i vissa fall hårddisken och Dockcase matas med en annan strömkälla, vilket är en smart lösning för just de som vill göra kopior eller backup på data i sin mobiltelefon till just en extern hårddisk.

Med två strömkällor minskar även risken för strömförlust hos enheten vid kabelurdragning eller kabelbrott, eller att matningen av ström slutar, så bara det är en extra säkerhet.

Det andra är själva överföringen av data som sker genom USB-kabeln, och här spelar möjligheten att skriva klart data när ett avbrott i strömmen sker, exempelvis om man lyckas dra ut kabeln ur enheten. Data som skrivs går genom en cache-mekanism i hårddisken som sköter all trafik, och detta är något som Dockcase dragit till sin nytta genom sin PLP-lösning, eller "Power Loss Protection".

Med knapparna går det att rotera skärmen och växla vilken status den ska visa.

Genom en PLP på 10 sekunder för den version vi testat, kan datan skrivas klart (så länge det inte är en tidskonsumerande filöverföring som sker), vilket ger hårddisken möjlighet att få tillräckligt med ström för att kunna tömma sin cache till hårddisken (skriva klart) samt säga åt hårddisken att det är dags att göra sig redo för att avmonteras, ungefär på samma sätt som när man kopplar ur en hårddisk på PC eller Mac genom operativsystemet.

Genom denna funktion hinner läs- och skrivarmar återställa sig om kabeln dras ur, vilket kan rädda hela hårddisken från att få sektorfel, och motsvarande SSD-diskar får sin data färdigskriven utan problem vilket innebär att man reducerar risken för filfel eller att hårddisken inte går att läsa när man kopplar in den – trots att alla filer finns kvar – vilket är ett vanligt fel när det blir krångel med själva indexet som håller koll på hårddiskens innehåll.

Bra som extra säkerhet

För den som använder externa hårddiskar för att spara sitt arbete är Dockcase helt klart intressant då det bidrar till en förbättrad lösning för exakt det som är ett av de största problemet med just externa hårddiskar: att de går sönder på grund av att de dras ut felaktigt eller att strömmen blir bortkopplad. Själva caset i sig är även detta ett visst skydd för hårddisken, även om man som användare vanligtvis gör allt för att en hårddisk inte ska tappas i golvet, men är man ute i fält så gör ett metallcase sitt för den fysiska säkerheten.

Det som eventuellt fattas är en IP-klassning för vattentäthet, vilket gör att den skulle klara sig ännu bättre mot extern påverkan. När det gäller funktionalitet så skulle jag gärna se att man såg ledigt utrymme i någon vy på skärmen, och möjlighet att avmontera hårddisken från operativsystemet genom en knapptryckning direkt på enheten.

Smidigheten i att själv kunna välja typ, märke och storlek på hårddisken gör att Dockcase är en smart produkt för den som sätter säkerheten först, samtidigt som man använder sig av externa hårddiskar. Genom sina funktioner ger vi Dockcase Pro utmärkelsen "Bra köp".

För att stödja Kickstarter-projektet Dockcase, besök denna hemsida.

Specifikationer

PrisCa 900 kr (Dockcase Explorer NVMe Pro Edition)
PLP-skydd10 sekunder
KapacitetMax 4TB NVMe (B&M Key/SATA)
PassformM.2 NVMe SSD (2230/2242/2260/2280)
KontaktUSB 3.2 Gen 2 10Gb/s
MaterialAluminium
Storlek127x39x14mm
Skärm1,33" LCD
Vikt95 g