Nyhet

Claes Grundsten och Sophie Odelberg våra nya krönikörer

Från och med nästa nummer av Kamera & Bild kan du läsa krönikor från fotograferna Sophie Odelberg och Claes Grundsten. I vartannat nummer var delar de med sig av sina tankar om foto och sina pågående projekt.

Kamera Bild är glada att presentera fotograferna Sophie Odelberg och Claes Grundsten som våra nya krönikörer. Från och med nummer 2/2017 kommer de båda att i vartannat nummer skriva om sina erfarenheter, tankar och pågående projekt inom foto.

Först ut är Claes Grundsten som i nummer 2/2017 (i butik 7 februari) reflekterar över storleken på kameror. Sophie Odelbergs första krönika kan du läsa i nummer 3/2017 (i butik 7 mars).

I samband med Claes Grunstens första krönika tävlar vi ut en workshop i landskapsfotografering i Tyresta nationalpark – läs mer längst ned i artikeln.

Här får du lära känna de båda lite närmare, där de själva beskriver sin fotografering, varför de fotograferar och vad vi kan förvänta oss läsa i deras krönikor.

Sophie Odelberg

Berätta lite om dig själv.

– Jag fick min första kamera när jag omkring 10 år men började inte fota mer seriöst förrän jag blev 15–16. Det var en helt oskyldig hobby till en början som sedan tog över och blev min huvudsakliga estetiska syssla efter att jag spenderat större delen av uppväxten med att måla. Jag började någonstans fundera på om jag ville bli fotograf men fick höra att det inte var värt att satsa på i längden. Mycket slit och bära och konkurrensen var stenhård. Jag trodde aldrig seriöst att jag någonsin skulle hoppa på det tåget på riktigt eftersom jag inte själv riktigt trodde på det, men efter att jag började jobba som retuschör när jag var 18 och började köra en del fotojobb vid sidan av så insåg jag att det fanns potential att faktiskt kunna leva på det. Några år senare kände jag att jag inte kunde leva resten av livet utan att testa fullt ut om det faktiskt skulle gå, så då körde jag all in, och inte så värst långt senare står jag här och kan konstatera att det gick ju faktiskt rätt bra. Idag har jag nischat in mig på sport och action och arbetsdagarna varierar väldigt mycket vilket jag älskar. Ena dagen kan jag stå i en studio och jobba, andra dagen stå på ett berg och fota skidor och tredje dagen löpning i storstaden.

Vad fotograferar du och varför?

– Absolut roligast att fota är sport och action. Ju häftigare, knäppare och fortare det går desto mer går jag igång.

Vad har du på gång under 2017?

– Jag vet sällan så mycket i för­väg vad som händer då jag blir bokad omkring två veckor i förväg. Jag har lösa idéer på egna projekt men de blir av i mån av tid om det inte är något jag priori­terar väldigt högt. Det är sällan jag berättar för andra vad jag har på gång då saker kan svänga så fort och inte bli av. Så, haha, jag tänker inte berätta.

Vad kan vi förvänta oss att få läsa om i dina krönikor?

– En blandning av dagsaktuella ämnen som engagerar (förhoppningsvis med en del humor) men även vardagshändelser som vem som helst känner igen sig i.

Här kan du läsa vår intervju med Sophie Odelberg: "Riskfyllt uppdrag på fjället" och vår webbtv-intervju på Fotomässan 2015: "Följ med på äventyr med Sophie Odelberg".

Claes Grundsten

Berätta lite om dig själv.

– Jag är naturälskare, friluftsmänniska och fotograf. Vilket som kommer först undrar jag själv. Heltidsfotograf sedan 1993, innan dess arbetade jag inom naturvården. Fotograferandet började i tonåren. Min specialitet är att göra bilder i orörd natur, vildmarker och framför allt bergslandskap i hela världen, men Lapplandsfjällen är mitt favoritområde. Under åren har jag producerat ett 30-tal böcker och haft egna utställningar i Riksmuseet, Konstnärshuset och på Nybroplan i Stockholm. Min metod är att vara en vandrande fotograf. Jag vistas i naturen på dess villkor, bor gärna i tält och vill vara i och med motiven hela tiden när jag är ute. Man kan kalla det »outdoor photography«, någon bra term finns inte på svenska.

Vad fotograferar du och varför?

– Landskapen är mitt huvudfokus, men jag fotograferar förstås mycket djur, blommor och människor i naturen. Dock inte med blixt eller konstljus. Scenerier intresserar mig stort. Att göra bra bilder som gestaltar en plats känns utmanande. Det krävs kunskap, terrängkänsla och inlevelse.

Vad har du på gång under 2017?

– I mars kommer min nya bok ut på förlaget Max Ström: Bergtagen – inspiration för vandrare. Här har jag samlat mina bästa bergsmotiv från olika hörn av jorden. Texten är viktig, jag tar ett helhetsgrepp på människans förhållande till bergslandskapen, det handlar om vandring, klättring, bergsfotografering, religiös dyrkan av heliga berg och geologi, dessutom ingår skildringar av mina favoritområden. Mig veterligen är det den första boken av en svensk på detta tema. Senare i år ska jag vara ledare på resor och workshops för Zoom Fotoresor, bland annat till Bohuslän och Tibet.

Vad kan vi förvänta oss att få läsa om i dina krönikor?

– Jag är intresserad av den filosofiska sidan av fotografin. Varför vi tar våra bilder, syftet med dem och tekniken. Jag bjuder på egna erfarenheter och uppfattningar om de motiv jag arbetar med.

Här kan du se vår webbtv-intervju med Claes på Fotomässan 2015: "Claes Grundstens bild pryder nya tusenlappen".

Vinn en workshop med Claes

Tillsammans med Zoom Fotoresor ger vi dig möjligheten att vinna en workshop i landskapsfotografering i Tyresta nationalpark under ledning av vår krönikör Claes Grundsten, värd 3 695 kr. För att tävla gå in på vår tävlingssida och svara på tre frågor.

Under avdelningen krönikor kan du läsa alla våra krönikor som vi tidigare publicerat på www.kamerabild.se.