Intervju

Alison De Mars: Inte rädd att möta mörkret

Alison De Mars tog hem segern i Grand Prix 2016 och blev Årets fotograf. Med mörka och måleriska bilder skildrar hon ett vemod, där även tomheten rymmer en närvaro. »Jag vill inte skapa något skrämmande eller otäckt utan visa att mörkret kan vara ens vän«, säger Alison.

Hemma hos Alison De Mars i Åkeshov i Stockholm finns det gott om kameror av alla de slag. Även om det är en Nikon D800 som går varmast gillar hon att testa olika varianter av kameror, inte minst analoga. I bokhyllorna stolt­serar bland annat en Mamiya RZ67, Nikon F3 och ett par polaroidkameror, för att nämna några. Det finns även mer udda varianter.

– Jag hittar kameror på loppisar och Ebay, och frågar alltid om de fungerar, säger Alison.

För även om gamla mellanformatare och småbildskameror är snygga att visa upp, är de framför allt till för att fotografera med tycker Alison. Hon skapade till exempel sin senaste utställning Sink / Swim med enbart analoga kameror. Resultatet gick att beskåda under Fotomässan i Älvsjö i höstas där Alison var på plats och mötte besökare.

– De mest givande samtalen hade jag med unga gymnasieelever som gick olika fotoutbildningar. Bland annat var det en 17-årig tjej som berättade hur berörd hon var av bilderna. Det gjorde mig glad.

 

Foto: Alison De Mars
»I livet har vi ofta ett snyggt och välvårdat yttre, medan allt kanske är kaos under ytan«, förklarar Alison den psyko­logiska aspekten av sitt projekt »Sink / Swim« där hon har fotograferat i Åkeshovs simhall. Hon tog både stramt komponerade miljöbilder med en analog mellanformatskamera och mer ostrukturerade undervattensbilder med en enkel engångskamera.

 

Teman – en utmaning 

Alison var själv tonåring när hon kom till Sverige. Hon är född i Kanada där hennes belgiska pappa arbetade för ett svenskt företag. Hon flyttade till Singapore och Hongkong när pappans arbete förde honom dit. Men efter föräldrarnas skilsmässa valde Alison så småningom att bosätta sig i Sverige hos sin mamma, som ursprungligen kommer från Finland. 

– Jag började högstadiet och kunde säga »hej, jag heter Alison«, mer svenska kunde jag knappt.

Det här var i Södra Ängby skola, inte långt från där vi nu sitter och pratar om foto i Alisons lägenhet. Hon är den som utsågs till Årets fotograf 2016, när hon tog hem segern i Kamera & Bilds fototävling Grand Prix.

– Det är jätteroligt! Det är framför allt det man vill vinna, förklarar Alison som tidigare med sitt lag Jaktlins har vunnit lagtävlingen flera gånger – och även 2016.

Laget som dessutom består av pojkvännen Daniel Johansson och före detta kurskamraten Martin Johansson har tävlat i Grand Prix sedan 2012.

– Förr sågs vi ofta inför varje etapp för att prata ihop oss. Vi brukade gå ut och äta och öppnade tidningen tillsammans, för att se om någon hade placerat sig.

 

Foto: Alison De Mars
Från projektet »Sink / Swim«.

 

Minns du din första bild som du fick med i tävlingen?

– Nej, men jag minns att jag kände: »Wow, jag har fått med en bild i tidningen«. Det var säkert något skumt själv­porträtt som jag tog många av på den tiden. För två år sedan var jag jättenära att bli Årets fotograf, men då gick Daniel om mig på slutet med tio poäng. Även om jag var glad för hans skull var jag samtidigt lite besviken, säger Alison med ett leende. 

Det är uppenbart att det även inom laget råder en viss konkurrens. Och sedan det i tävlingen infördes olika teman har utmaningen bara blivit större.

– Hur lätt är det för mig att fota glädje?, skrattar Alison och syftar på 2016 års avslutande etapp och förklarar vidare:

– Vissa teman är inte så lätta att koppla ihop med mitt mörka manér. Men det är kul att bilderna ändå går hem, utan att jag behövt kompromissa med mitt sätt att foto­grafera.

Temat »glädje« fungerade även det för Alison och hon säkrade segern med ytterligare några poäng. Den bästa placeringen tog hon dock under våren när temat var »relation«. Med en bild av sina två söner vann hon den etappen.

 

    Senaste kommentarerna