Intervju

Jonathan Stenvall fotar djur med citypuls

Ett stenkast från höghusen och fotbollsarenan ligger en sjö med ett unikt fågelliv, Råstasjön i Solna utanför Stockholm. Där tillbringar Jonathan Stenvall mycket tid med sin kamera för att fotografera den urbana naturen. ”Några arter gynnas till och med av närheten till staden”, säger Jonathan som prisats som Årets unga nordiska naturfotograf 2015.

För att utvecklas tittade Jonathan mycket på andras bilder och jämförde med sina egna. Han insåg att det behövdes både bättre utrustning och mer genomtänkta val av foto­tidpunkter, för att få mer kvalitativa bilder.

– Sakta men säkert lärde jag mig hur jag skulle göra och hela tiden satte jag högre krav.

 

Var du hård mot dig själv?

– När jag hade tagit något nytt var jag rätt så nöjd. Men sen när jag tittade på andras bilder insåg jag att jag behövde göra mer. Kanske krävdes det ett teleobjektiv på 600mm eller att jag gick upp tidigt på morgonen för att djuren är mer aktiva då. 

 

Vad är det som gör naturfoto så intressant, tycker du?

– En viktig del av det är att visa på hur världen ser ut och hur den förändras, på grund av klimatförändringar. Men naturfoto kan även vara som ren konst. 

Miljöengagemanget är stort för Jonathan och efter gymnasiet har han planer på att studera marinbiologi, gärna i Australien.

– Förhoppningsvis kan jag förena detta med foto, för att kunna prata om klimatet. Att ha kunskap om det man fotograferar är viktigt. 

 

En gråhäger vid Råstasjön fotograferad under en snöig vinterdag.

 

Hotade ekosystem i Stockholm

Jonathan nämner fotografen Tom Svensson som en förebild. Att på det sätt som han arbetar, att fotografera hotade djur, är något som även Jonathan vill göra – och redan till viss del gör, med sitt projekt om naturen i urban miljö.

– Det finns värdefulla ekosystem i centrala Stockholm som är hotade. Till exempel Råstasjön som har ett rikt fågelliv med flera rödlistade arter såsom mindre hackspett och brunand. Nu finns det planer på att ta bort en stor del av skogen vid sjön för att bygga lägenheter. 

Området som på senare tid har vuxit kraftigt med nybyggt köpcentrum och fotbollsarena, har alltså i sin närhet en sjö med flera hotade fågelarter. Jonathan vill i sina bilder visa hur de trivs, trots bebyggelse och människor.

– Några arter gynnas till och med av närheten till staden. Duvhök är en sådan som det går bättre för i stadsmiljö än i skogen, eftersom det finns gott om mat i staden. Det har man kunnat se genom att ringmärka fåglarna. Men samtidigt behöver de små skyddade skogsdungar där de kan häcka och ha sina bon. Om då halva skogen huggs ned går det nog inte så bra – det finns en gräns.

Jonathan har tillbringat mycket tid vid Råstasjön, men även på andra naturplatser runt om i Stockholm. Projektet, som uppmuntrats av Hasselbladsstiftelsen, ska Jonathan färdigställa till hösten 2016 – förhoppningsvis med en bok. 

 

  Text

  Publicerad den

  7 maj 2016 - 08:00

  Jonathan Stenvall

  Ålder: 18 år.

  Bor: Årsta i södra Stockholm.

  Familj: Föräldrar och en halvbror.

  Gör: Går sista året på gymnasiet.

  Gör jag när jag inte fotar: Är aktiv i olika ungdoms­föreningar som Fältbiologerna och Grön ungdom. Är med kompisar och har det kul.

  Utrustning: Nikon D3s med objektiven 200–400mm f/4 och 14–24mm f/2,8. Jag köper i stort sett allt begagnat förutom min fotoryggsäck som jag vann. Små saker som trådutlösare och sändare köper jag nytt.

  Webb: jonathanstenvall.com

  Senaste kommentarerna