Intervju

Carl Johan Johansson: Med Instagram som sporre

Vetskapen om att över hundra tusen personer ser dina bilder kan göra att den mest luttrade fotografen känner en viss press. Här berättar Carl Johan Johansson om hur han gjorde för att få så många följare på Instagram, men också vad som driver honom som fotograf i dag.

Det är ju en ganska lång resa på en rätt kort tid, beskriver Calle, som han kallas, sin resa in i fotograferandet. Vi sitter i ett avskilt rum på ett kontorscafé på Södermalm i Stockholm med varsin kopp framför oss och pratar om när Calle började fotografera. 

I dag är han kanske mest känd som @locarl vilket är hans användarnamn på bildplattformen Instagram. Här är det över hundra tusen människor som följer honom och tittar på hans bilder. Det öppnar ju så klart upp för sportfrågan: »107 000 följare, hur känns det?«

– Jätteroligt, och så klart overkligt. 

Vi kommer att återkomma till att prata om hur Calle gjorde för att få den stora följarskara han har nu. Men vi börjar från början. Hur kommer det sig att någon som tidigare inte fotograferat speciellt mycket plötsligt börjar ta bilder och se glädjen i att utvecklas som fotograf och låta det ta över större delen av ens fritid?

– Instagram blev tillgängligt för Androidtelefoner 2011 och då blev jag sugen på att börja använda det. Min sambo hade haft Instagram länge, det kom ju till Iphone innan det kom till Android, och jag var nyfiken på det, berättar Calle. 

Han hade en systemkamera sedan tidigare, men hade inte riktigt vetat vad han ville fotografera med den. När han skaffade Instagram fick han både ett syfte och inspiration på en gång. 

– I början fotograferade jag allt möjligt, det var väl inte speciellt bra och ibland la jag upp fem bilder på en dag. Jag tyckte att det var spännande och intressant att lägga på olika filter och se bilden förändras i telefonen. Det blev fint med bara en knapptryckning, säger han.

Men förutom att väcka intresset för att ta bilder på saker i sin vardag väckte Instagram också ett intresse för att titta på bilder på ett nytt sätt. När han tittade igenom sitt flöde av bilder på Instagram såg han på bilder på ett sätt som han inte gjort tidigare.  

– Jag började försöka ta sådana bilder som jag såg i flödet. Olika symmetriska mönster i stadsmiljön, bland annat, säger han och fortsätter: 

– Efter ett tag började jag inse att mobilkameran inte var så bra, jag fick inte riktigt ut det jag ville. Jag ville ha mer, utvecklas mer, så jag bytte upp mig till en systemkamera. Med systemkameran var det en helt annan känsla att fotografera och jag fick större möjligheter att göra det jag ville. Bildkvaliteten blev så klart bättre med bättre detaljer och bättre färger, men jag kunde också styra mina bilder mer. Byta objektiv för att förändra perspektivet till exempel, förklarar Calle. 

Nackdelen som Calle upptäckte med systemkameran var att han inte fotograferar lika spontant som med mobil­kameran, eftersom systemkameran inte är med jämt.  

– Tidigare hade jag mest fotograferat i stan, men efter att ha tillbringat en hel sommar i en stuga i skogen blev jag mer intresserad av att fotografera naturen. Det fanns så mycket att upptäcka på den tiden, säger han lite nostalgiskt. 

Instagram som dagbok

Förutom att Instagram fungerar som plattform för Calle, där han laddar upp en del av sina bilder så är det också en effektiv dagbok över hans bilder. 

– Det är enkelt att få en överskådlig bild av dina bilder och din utveckling. Man ser hur bilderna förändras ju mer man har fotograferat. Men det är ju en dagbok också, mina bilder är inte alltid uppladdade i kronologisk ordning, men man får i alla fall en uppfattning om när man gjorde vad, det är roligt! menar Calle. 

Han har blivit petigare med sina bilder, detaljer och bildkvaliteten har blivit viktigare ju längre han har hållit igång. 

– Man lär sig vad man är ute efter, menar Calle. 

 

Porträtt kan ofta fungera bättre på Instagram om de inte är tydliga.

 

Starka bilder syns

När bilder betraktas via mobiltelefonen eller på en datorskärm i ett stort och snabbt flöde gäller det att de sticker ut, för att fånga uppmärksamhet.

– Mina bilder är oftast ganska enkla och starka, jag letar efter motiv med få element och avskalade färger. Jag antar att det är tilltalande för många, förklarar Calle. 

I början ansträngde sig Calle mer för att lägga upp bilder som fångade uppmärksamhet, då var det ökande följar­antalet mer av en drivkraft än vad det är i dag. I dag fotograferar han för sin egen skull och uppenbarligen finns det tillräckligt många som gillar det han gör för att följarantalet ska hålla sig högt. 

– Nu verkar det finnas två grupper bland mina följare. Dels den stora publiken som gillar det mesta men också den lite mindre gruppen som själva är fotografer och gillar de lite mer egna bilderna, säger Calle. 

»Måste kunna stå för mitt flöde« 

Hashtags är något som florerar friskt på Instagram. Men det är inget som Calle lägger någon större vikt vid i dag. 

– Vissa säger att rätt hashtags är A och O, men jag märker ingen större skillnad i engagemang på de bilder där jag använder hashtags och de där jag inte gör det. Men vill man prova och se om de ökar ens synlighet kan man ju se vilka hashtags följarna använder och använda samma, säger Calle. 

När Calle märkte att antalet följare på sitt Instagramkonto började öka blev det så klart en sporre att fortsätta att göra det han gjorde. I början var antalet följare en större grej. 

– Man såg fram emot nya nivåer hela tiden, när man kom till tiotusen siktade man på tjugo tusen och så vidare. Det kändes galet ibland, berättar han. 

Calle lägger inte upp bilder han inte står för, men ibland känner han att han behöver lägga upp bilder som är lite mer publikfriande.

Men i dag är inte antalet följare en lika stor sak för Calle, antalet har stått ganska stilla ett tag, något det gjort för många med stora skaror följare (mer om det senare). Följar­na är i dagsläget en sporre, men nu följer han sin egen intuition och känsla när han fotograferar i större utsträckning än vad han funderar på vad som skulle fungera på Instagram. 

– Ibland känner jag att jag måste vara lite mer publikfriande och då kanske jag lägger upp en viss typ av bilder men oftast gör jag det jag vill. Jag måste kunna stå för det jag har i mitt flöde, jag lägger inte upp bilder bara för att andra ska gilla dem. De måste betyda något för mig också, säger han. 

 

    Sponsrad artikel från Nikon

    Senaste kommentarerna