Intervju

Carl Johan Johansson: Med Instagram som sporre

Vetskapen om att över hundra tusen personer ser dina bilder kan göra att den mest luttrade fotografen känner en viss press. Här berättar Carl Johan Johansson om hur han gjorde för att få så många följare på Instagram, men också vad som driver honom som fotograf i dag.

Det är ju en ganska lång resa på en rätt kort tid, beskriver Calle, som han kallas, sin resa in i fotograferandet.Vi sitter i ett avskilt rum på ett kontorscafé på Södermalm i Stockholm med varsin kopp framför oss och pratar om när Calle började fotografera.

Carl Johan Johansson

Bor: I Stockholm.Gör: Fotograf och upphandlare.Utrustning: Olympus OM-D E-M1, 12-40 f/2,8, 17mm f/1,8, 30 mm f/1.4, 45mm f/1,8. Webb: @locarl på Instagram och 500px.

I dag är han kanske mest känd som @locarl vilket är hans användarnamn på bildplattformen Instagram. Här är det över hundra tusen människor som följer honom och tittar på hans bilder. Det öppnar ju så klart upp för sportfrågan: »107 000 följare, hur känns det?«

– Jätteroligt, och så klart overkligt.

Vi kommer att återkomma till att prata om hur Calle gjorde för att få den stora följarskara han har nu. Men vi börjar från början. Hur kommer det sig att någon som tidigare inte fotograferat speciellt mycket plötsligt börjar ta bilder och se glädjen i att utvecklas som fotograf och låta det ta över större delen av ens fritid?

– Instagram blev tillgängligt för Androidtelefoner 2011 och då blev jag sugen på att börja använda det. Min sambo hade haft Instagram länge, det kom ju till Iphone innan det kom till Android, och jag var nyfiken på det, berättar Calle.

Han hade en systemkamera sedan tidigare, men hade inte riktigt vetat vad han ville fotografera med den. När han skaffade Instagram fick han både ett syfte och inspiration på en gång.

– I början fotograferade jag allt möjligt, det var väl inte speciellt bra och ibland la jag upp fem bilder på en dag. Jag tyckte att det var spännande och intressant att lägga på olika filter och se bilden förändras i telefonen. Det blev fint med bara en knapptryckning, säger han.

Men förutom att väcka intresset för att ta bilder på saker i sin vardag väckte Instagram också ett intresse för att titta på bilder på ett nytt sätt. När han tittade igenom sitt flöde av bilder på Instagram såg han på bilder på ett sätt som han inte gjort tidigare.

– Jag började försöka ta sådana bilder som jag såg i flödet. Olika symmetriska mönster i stadsmiljön, bland annat, säger han och fortsätter:

– Efter ett tag började jag inse att mobilkameran inte var så bra, jag fick inte riktigt ut det jag ville. Jag ville ha mer, utvecklas mer, så jag bytte upp mig till en systemkamera. Med systemkameran var det en helt annan känsla att fotografera och jag fick större möjligheter att göra det jag ville. Bildkvaliteten blev så klart bättre med bättre detaljer och bättre färger, men jag kunde också styra mina bilder mer. Byta objektiv för att förändra perspektivet till exempel, förklarar Calle.

Nackdelen som Calle upptäckte med systemkameran var att han inte fotograferar lika spontant som med mobil­kameran, eftersom systemkameran inte är med jämt.

– Tidigare hade jag mest fotograferat i stan, men efter att ha tillbringat en hel sommar i en stuga i skogen blev jag mer intresserad av att fotografera naturen. Det fanns så mycket att upptäcka på den tiden, säger han lite nostalgiskt.

Instagram som dagbok

Förutom att Instagram fungerar som plattform för Calle, där han laddar upp en del av sina bilder så är det också en effektiv dagbok över hans bilder.

– Det är enkelt att få en överskådlig bild av dina bilder och din utveckling. Man ser hur bilderna förändras ju mer man har fotograferat. Men det är ju en dagbok också, mina bilder är inte alltid uppladdade i kronologisk ordning, men man får i alla fall en uppfattning om när man gjorde vad, det är roligt! menar Calle.

Han har blivit petigare med sina bilder, detaljer och bildkvaliteten har blivit viktigare ju längre han har hållit igång.

– Man lär sig vad man är ute efter, menar Calle.

Porträtt kan ofta fungera bättre på Instagram om de inte är tydliga.

Starka bilder syns

När bilder betraktas via mobiltelefonen eller på en datorskärm i ett stort och snabbt flöde gäller det att de sticker ut, för att fånga uppmärksamhet.

– Mina bilder är oftast ganska enkla och starka, jag letar efter motiv med få element och avskalade färger. Jag antar att det är tilltalande för många, förklarar Calle.

I början ansträngde sig Calle mer för att lägga upp bilder som fångade uppmärksamhet, då var det ökande följar­antalet mer av en drivkraft än vad det är i dag. I dag fotograferar han för sin egen skull och uppenbarligen finns det tillräckligt många som gillar det han gör för att följarantalet ska hålla sig högt.

– Nu verkar det finnas två grupper bland mina följare. Dels den stora publiken som gillar det mesta men också den lite mindre gruppen som själva är fotografer och gillar de lite mer egna bilderna, säger Calle.

»Måste kunna stå för mitt flöde«

Hashtags är något som florerar friskt på Instagram. Men det är inget som Calle lägger någon större vikt vid i dag.

– Vissa säger att rätt hashtags är A och O, men jag märker ingen större skillnad i engagemang på de bilder där jag använder hashtags och de där jag inte gör det. Men vill man prova och se om de ökar ens synlighet kan man ju se vilka hashtags följarna använder och använda samma, säger Calle.

När Calle märkte att antalet följare på sitt Instagramkonto började öka blev det så klart en sporre att fortsätta att göra det han gjorde. I början var antalet följare en större grej.

– Man såg fram emot nya nivåer hela tiden, när man kom till tiotusen siktade man på tjugo tusen och så vidare. Det kändes galet ibland, berättar han.

Calle lägger inte upp bilder han inte står för, men ibland känner han att han behöver lägga upp bilder som är lite mer publikfriande.

Men i dag är inte antalet följare en lika stor sak för Calle, antalet har stått ganska stilla ett tag, något det gjort för många med stora skaror följare (mer om det senare). Följar­na är i dagsläget en sporre, men nu följer han sin egen intuition och känsla när han fotograferar i större utsträckning än vad han funderar på vad som skulle fungera på Instagram.

– Ibland känner jag att jag måste vara lite mer publikfriande och då kanske jag lägger upp en viss typ av bilder men oftast gör jag det jag vill. Jag måste kunna stå för det jag har i mitt flöde, jag lägger inte upp bilder bara för att andra ska gilla dem. De måste betyda något för mig också, säger han.

Inte bara för Instagram

Att upprätthålla ett Instagramflöde kräver en stadig produktion av bilder, en press som Calle vill försöka undvika, men ändå känner av. Han vill inte fota enbart för att bilderna ska hamna på Instagram, en stor del av bilderna hamnar aldrig där, vissa hamnar på andra plattformar som 500px eller filter­appen VSCO:s community. Där är inte pressen lika stor, man kan inte följa och gilla-markeringar spelar ingen större roll där.

För att kunna fotografera på det sätt som han ville fick Calle uppgradera sin mobilkamera till en systemkamera.

Vilka bilder han ska lägga upp på sitt konto beror på flera olika saker. När han började kunde han lägga ut många bilder per dag, i dag kan det gå flera dagar mellan det att han lägger upp bilder.

– Jag vill variera mina bilder, men ändå ha en röd tråd. Jag kan sitta och fundera väldigt länge på vilken bild jag ska lägga upp för att flödet ska se så bra ut som möjligt. Jag vet inte om det gör så mycket för andra, men när jag tittar på mitt flöde så vill jag att det ska se bra ut, det kanske är lite löjligt, men så känner jag. Det kan också vara viktigt att följa ett mönster för att de som följer dig ska känna igen sig. En gång var det en kille som sa att han kunde känna igen en av mina bilder även om han inte såg mitt namn under den. Det kändes bra, säger Calle.

Calle letar oftast efter enkla och starka motiv som sticker ut.

Från kamera till internet

Sträckan från att en bild tas till att den hamnar i Calles In­stagramflöde kan ibland vara lång. Det kan ta ett halvår från det att bilden tas till dess att den hamnar i Calles Insta­gramflöde. Den ska som sagt passa in och det ska kännas rätt. Calle började använda Instagram när han var föräldraledig, i dag har han två barn och det vardagliga fotograferandet får kanske inte lika mycket tid. Istället försöker han komma ut och fota så mycket som möjligt när tillfälle ges.

– Jag letar alltid efter nya platser att fotografera på. Man ser ett ställe som ser bra ut och planerar bilden utifrån platsen och efter vilket ljus man vill ha. Sen åker man tillbaka dit när tillfälle ges och ljuset är rätt, förklarar han om sin jakt efter nästa plats att ta en bild på.

Oftast fotograferar han flera bilder när han är ute, ibland kommer han så klart hem tomhänt. Men eftersom tiden han kan lägga på fotograferandet är begränsad försöker han få ut så mycket som möjligt ur varje tillfälle. Ofta redigerar han bilderna i Lightroom direkt i sin telefon efter att ha fört över dem från kameran via wifi. Men ibland får bilderna passera genom datorn. Redigeringen består oftast bara av att ändra kontraster, ljus och färger. Då och då plockar han bort någon detalj som stör.

– Redigeringen är väldigt avkopplande tycker jag.

Vill man köpa Calles bilder som printar går det att göra via tjänsten Printler som han är ansluten till.

– Jag har varit med i flera olika start-ups med liknande tanke, att det ska gå att köpa printar, men det har aldrig riktigt fungerat. Men Printler fungerar bra, berättar han.

Några andra planer på att göra något mer fysiskt med sina bilder har han dock inte i dagsläget.

– Jag började med Instagram för att den direkta bekräftelsen och responsen var så häftig, förklarar han.

Då och då hamnar Calle i filosofiska grubblerier kring sitt fotograferande. Varför gör man det man gör? Är det bara för uppmärksamhetens skull? Nej, brukar hans svar alltid bli. Det är mer än uppmärksamheten som gör att han tar upp kameran. När han känner att han stagnerat brukar han försöka hitta något nytt att fotografera, åker iväg på en kort resa, någon form av miljöombyte för att få igång kreativi­teten igen.

Wifi nödvändigt

Calle är i dag ambassadör för Olympus och använder deras utrustning för sitt fotograferande. Han kom i kontakt med dem genom det finska produktionsbolaget Kauas som började följa Calle på Instagram. De arbetade tillsammans med Olympus och när Olympus förra värsting, OM-D E-M1, skulle lanseras på Island rekommenderade Kauas honom och Olympus frågade om han ville följa med till Island för att testa kameran.

– Ambassadörskapet har påverkat mig mycket. Dels fun­gerar deras kameror väldigt bra för det jag gör, sen är deras wifi väldigt bra, säger han och förklarar varför den är så viktig för honom.

– Jag tar många bilder med mig själv i, inte av narcissism utan för att jag tyckte att det ofta saknades något i mina bilder. Med en person i bilden får man ett annat perspektiv och det ger bilden en skala och det blir lite mer intressant med en mänsklig närvaro i många bilder.

Tidigare fick jag ställa mobilen på ett stativ och sedan springa fram och tillbaka för att trycka på slutaren och sedan se hur bilden blev. Då fick jag markera på marken med pinnar eller annat för att se var jag stod och kunna sätta skärpan. Med Olympuskameran kan jag styra allt från appen och jag kan använda mobilen som sökare. Det enda jag behöver göra från kameran är att välja brännvidd och välja var den ska stå. Sen kan jag gå omkring i bilden och se hur det blir, det underlättar väldigt mycket.

Bjuder in till event

Calle fortsätter att berätta att förutom fördelarna med att använda kameran är det så klart väldigt smickrande och trevligt att få möjligheten att arbeta direkt med en tillverkare.

Han bjuder in till olika event via Instagram där hans följare (och andra så klart) får testa Olympus kameror.

– Det känns som om Olympus vill arbeta nära användarna av sina kameror och att använda mig som kanal gör det väldigt enkelt att komma i kontakt med många människor direkt.

I Calles kameraväska kan man oftast hitta en Olympus O-MD E-M1 med objektiven 12-40mm f/2,8, 45mm f/1,8, 30mm f/1.4 och 17mm f/1,8. Behöver han något annat objektiv går det oftast att låna.

Kommersiella krafter

Calle, och andra Instagramfotografer med många följare, har på den senaste tiden märkt av en minskning av den synlighet deras bilder får på Instagram. Något som beror på hur Instagram ändrar sina algoritmer.

– Det verkar som om det har blivit svårare för äldre konton med många följare att få samma synlighet för sina bilder som tidigare. Samtidigt verkar det lättare för nyare konton att få bra exponering vilket gör att det finns en känsla av orättvisa bland många med äldre konton. Vissa har övergett sina gamla konton för att starta nya och på så sätt få bättre exponering, berättar Calle.

– Instagram har alltid utvecklats, det är en levande plattform och den har förändrats hela tiden. Det känns som om den har gått från att ha varit mer fokuserad på fotografiska bilder till något annat. Tidigare var det alltid duktiga fotografer som fick features, som rekommenderades av Instagram, men nu är det andra typer av personer som verkar få mer visningar. Instagram är inte så transparenta och det är väldigt svårt att veta hur deras algoritmer fungerar.

Stor konkurrens i dag

Tidigare kunde man se mönster i hur man skulle ladda upp sina bilder för att nå ut maximalt. Vilken tid på dygnet och så vidare. Men i dag är de mönstren borta då Insta­gram ändrat sina algoritmer.

Calle märker att han inte når ut lika mycket i dag som han gjorde för bara ett år sedan.

– För ett år sedan kunde jag få mellan 4000 och 8000 likes på en bild, i dag ligger det snarare runt 2000–4000. Det har gjorts en undersökning som visar att engagemanget, alltså hur mycket användare »likear« och kommenterar bilder, hade gått ned med 36 procent.

Jag frågar om han tror att Instagrams glansdagar är över:

– Nej jag tror inte att glansdagarna är över för Instagram själva, däremot kanske de är det för många som använder Instagram, svarar han.

Men går det att skapa ett nytt konto i dagoch få många följare?

– Det går ju att starta ett konto och få ganska bra exponering, men jag tror inte att man kan få lika många följare som de som har varit igång i flera år. Det är för stor konkurrens i dag. När jag började var Instagram fortfarande ganska ungt och det var enklare att få bra exponering. I dag är det så många som är duktiga att det är svårt att nå ut på samma sätt.

I dag har det också blivit allt vanligare att företag använder sig av Instagrammare med stora antal följare för att göra reklam. Företagen betalar Instagrammaren för att lägga ut bilder på produkten eller på något sätt föra fram företagets budskap. Är det här något som kan vara dåligt för Instagram undrar jag?

– Nej det tror jag inte, men det är upp till företagen. De flesta vet hur man ska sköta det snyggt. Det gäller ju att den som lägger upp bilderna vet vad den gör, de flesta lägger upp reklam som passar in i sitt flöde och är relevant för följarna. Då ser inte jag att det är några problem. Däremot kan man inte bara slänga upp en annons i sitt flöde om annonsen inte passar in, dina följare har antagligen inte börjat följa dig för att bara få se annonser, menar Calle.

– Det gäller ju också att veta sitt värde och inte sälja sig för billigt. Det händer att jag blir kontaktad av företag som tycker att det räcker med att de skickar gratis­prylar till mig för att jag ska visa upp dem i mitt flöde. Men det funkar inte så, det har tagit flera år för mig att arbeta upp mig till den mängd följare jag har nu och jag lägger ner mycket­ tid på att planera bilderna som ska upp i mitt flöde.

Ser man till hur mycket företaget får ut känns det inte rimligt att man ska göra allt jobbet för en gratis t-shirt eller vad det nu kan vara.

Tacksam för allt

Den långa resan på kort tid som Calle varit med om har nu börjat ge honom fotouppdrag utanför Instagram. Han har bland annat fotograferat ett bröllop och strax efter vår intervju ska han fotografera ett annat uppdrag.

– Det känns jättesmickrande och fint att få göra uppdrag. Men också väldigt nervöst och ansvarsfullt men samtidigt är det väldigt utvecklande. Det är ju en annan sak när man måste leverera något och inte bara fota för nöjes skull, säger han

Men han är ändå inte så sugen på att försörja sig som fotograf just nu. De bilder han helst tar är inte något som han kan leva på. Att fortsätta med fotograferandet som mestadels en hobby är det som lockar mest.

– Jag är så tacksam för allt som fotograferandet har gett mig. Om någon hade sagt att jag skulle få uppleva allt det jag gjort de senaste åren, till mig när jag började, hade jag inte trott på dem. Jag har fått resa, träffa spännande män­niskor och fått uppleva och utvecklas så mycket. Det är jag jätteglad för.