Bilden i fokus

Nissor Abdourazakov: Fotar livet på världens tak

Vad gör man när man alltid möts av frågande ansikten när man berättar om sitt födelseland? Man kan göra som Nissor Abdourazakov och ta med sin fotoutrustning och dokumentera landet för att omvärlden ska få se hur det ser ut.

Den här gången var han mer förberedd, han hade kontaktat män­niskor som kunde hjälpa honom. Dels behövde han en rejäl bil som kunde köra på de dåliga vägarna, men också någon som kunde hjälpa honom att hålla blixtarna vid fotograferandet. 

Ett hårt liv

Både den andra och tredje resan med kameran till sitt hemland tillbringade Nissor med att resa runt på landsbygden och porträttera människor och fotografera miljön. I många av de byar han besökte lever människorna med små resurser. De har oftast ingen elektricitet men däremot hade de något som förvånade Nissor. 

– Många av dem hade mobiltelefoner, jag frågade dem: »Hur kan ni ladda de där när ni inte har någon elektricitet?«. Då visade de mig solcellsladdare som gjorde att de kunde ladda sina mobiltelefoner, berättar han med ett skratt. Med telefonernas hjälp kunde de hålla kontakten om något gick fel när de var ute ensamma i bergen, de kunde också kontakta sjukvård om så behövdes. 

 

 

– Jag frågade dem varför de bor där, det är ett så hårt liv och de saknar många bekvämligheter som finns i städerna. Du vet, de har kortare livslängd där, det är så tunn luft och så lite syre att deras hjärtan måste slå snabbare. Men de svarade att det var deras hem, de visste inget annat, berättar han. 

– Vissa av barnen jag pratade med hade aldrig sett ett träd, över 3000 meter växer det bara lite gräs och småbuskar. Tänk dig, de var 13–14 år gamla och hade aldrig sett ett träd!

– När jag kom hem därifrån ville man inte klaga på småsaker längre, när man vet hur bra man har det i jämförelse. 

Trots de hårda förhållandena är människorna välkomnande och generösa. Och det var oftast inte något problem att få fotografera ­människorna. 

– Sist jag var där var det ganska många som tackade nej, men då var jag där under Ramadan, den muslimska fastemånaden och folk är lite extra trötta, det är varmt och de orkade kanske inte vara med på bild. Men oftast är det inget problem, men man måste fråga först, säger han. 

 

 

 

    Sponsrad artikel från Nikon

    Senaste kommentarerna