Intervju

Så skapar de sina sagolika bilder

De fångar inte ögonblick – de skapar dem. Med sina fantasifulla bilder låter de betraktaren kliva in i andra världar, uppbyggda som sagor. »Vi vill lyfta fram mjuka värden i en värld som blir allt hårdare«, säger Beata Rydén som tillsammans med Victoria Söderström står bakom Sagoakademien.

När det i höstas bjöds in till Fotomässan gjorde arrangören det med bilder av Victoria Söderström. I annonser och på reklamskyltar gick det att se hennes verk, som till exempel ett där en kvinna går över en äng i månskenet. Att ens bilder blev dragplåster tycker Victoria var »kul – förstås«. 

– Jag bor inte i Stockholm, men hade kompisar som skickade bilder och skrev: »nu är din bild i tunnelbanan«.

Väl på mässan gick det att se fler av Victorias bilder, när hon tillsammans med Beata Rydén hade utställning. Många besökare visade intresse och frågade hur bildmontagen var gjorda. Men Beata och Victoria såg även till att »tjuvlyssna«, som de kallar det.

– Det är kul att höra vad folk säger när de inte vet att vi är fotograferna, förklarar Beata med ett leende.

 

Foto: Victoria Söderström
På Fotomässan i höstas hade Beata och Victoria en utställning. Den här bilden av Victoria syntes även på bussar och i tunnelbana, som reklam för mässan.

 

Det har nu hunnit gå en tid sedan mässan när jag träffar Beata och Victoria för att prata om deras fantasifulla och drömska bilder. Tillsammans går de under namnet Sagoakademien.

– Vi är väldigt lika som personer och där vi inte är lika kompletterar vi varandra, säger Victoria som, tycker det finns många fördelar med att samarbeta – inte minst för att kunna dela minnen tillsammans.

– Fotograf kan vara ett ganska ensamt yrke för en del. Det är roligare att göra saker ihop. 

– Man blir dessutom modigare tillsammans, säger Beata och syftar då främst på de föreläsningar och workshops som Sagoakademien genomför.

Fotograferar däremot, det gör de ofta var för sig. Att Beata bor i Göteborg och Victoria i Norrköping har förstås betydelse för i vilken utsträckning de kan ses. Men när de väl gör det ställer de gärna upp som modeller i deras respektive bilder. 

– Beata vet vad jag vill åt, vad som krävs.

– Man offrar sig lite för varandra, jag har till exempel legat på is vid ett tillfälle, berättar Beata.

 

Foto: Beata Rydén

 

»Fantasi berör en själsligt«

Det var 2012 som deras vägar korsades på allvar, när de gick den ettåriga utbildningen vid Fotoskolan Jönköping. Då hade de redan fått kontakt med varandra under en workshop i London, året dessförinnan, och insett att de båda gillar samma typ av foto: det iscensatta. 

I Jönköping samarbetade de ofta och löste i regel uppgifterna med det manér som Beata och Victoria redan hade fastnat för.

– Även om vi på skolan fick testa olika sorters foto, visste vi redan vad vi ville göra – vi hade hittat hem, säger Victoria.

 

Hur skulle ni beskriva det ni skapar?

– Vi vill lyfta fram mjuka värden i en värld som blir allt hårdare. Genom att gestalta olika stämningar skapar vi nya världar att kliva in i, som en verklighetsflykt. Det handlar inte bara om att det är fint med sagor, utan det är något som behövs. Fantasi är viktigt, det berör en rent själsligt, säger Beata och Victoria fyller i:

– I vuxen ålder får man någon slags distans till drömmar och sagor. Då är det istället mycket fokus på det man kan mäta, vilket får status. 

Men för Beata och Victoria har det fantasifulla fort­farande en given plats.

– Jag har alltid haft nära till det poetiska, säger Beata.

I bildskapandet innebär det att idéer växer fram i hennes inre för att till slut landa i en färdig bild. Men även om hon har haft en specifik tanke bakom en bild ska den samtidigt vara tillgänglig för andra.

– Folk lägger in mycket tolkningar i bilderna och kopplar dem till sina egna liv.

Det gillar hon, att även andra kan »dras in i bilderna«.

– Vi jobbar mycket med metaforer och symbolik. Per­sonerna i bilderna ser vi som karaktärer, vilket bidrar till det metaforiska. På så sätt kan betraktaren identifiera sig med bilden och lägga in något eget i bildtolkningen, förklarar Victoria.

 

  Text

  Publicerad den

  17 apr 2017 - 08:00

  Beata Rydén

  Ålder: 31 år.

  Bor: I Göteborg.

  Familj: Sambo och hund.

  Gör: Är student och driver mitt fotoföretag.

  Gör jag när jag inte fotar: Läser och skriver mycket. Älskar att titta på serier och film, och att gå på hundpromenader. 

  Utrustning: Canon 5D Mark II med objektiven: Sigma 50mm f/1,4, Canon 85mm f/1,2, Canon 100mm f/2,0 och Tamron 28–75mm f/2,8.

  Webb: beataryden.com

  Victoria Söderström

  Ålder: 32 år.

  Bor: I Norrköping.

  Familj: Sambo och en 1-årig son.

  Gör: Beteendevetare parallellt med mitt fotoföretag.

  Gör jag när jag inte fotar: Är med min son, så mycket mer hinner jag inte.

  Utrustning: Canon 5D Mark II med objektiven: Sigma Art 50mm f/1,4, Canon 135mm f/2,0, Tamron Makro f/2,8 och Canon 17–40mm f/4,0.

  Webb: victoriasoderstrom.se

  Senaste kommentarerna