Intervju

Therese Asplund: Porträtt med äkta skönhet

Fotografen Therese Asplund vet vilka ingredienser som behövs för en bra porträttbild. Det färdiga resultatet bygger till 20 procent på det tekniska med ljussättning och kamerainställningar. »Övriga 80 procent handlar om hur jag kan få personen att känna sig glad, trygg och gärna lite vacker«, säger Therese.

Foto: Therese Asplund
Therese Asplunds projekt Beauty of a garden. Idén bygger på att en trädgård är som vackrast när den innehåller olika typer av blommor. På samma sätt är det med oss människor, menar Therese.

 

Egna fotoprojekt med ett budskap

Även om Therese har fotograferat hela veckan kan hon ofta på helgerna känna ett sug efter att jobba med sina egna fotoprojekt, där hon kan »ta ut svängarna mer«.

– Blir det pannkaka gör det inget. Men blir det bra kan jag använda mig av detta i mitt vanliga arbete och på så sätt bygga ut min repertoar. 

Hennes egna projekt är ofta mer konstnärliga, inte sällan med ett budskap. 

– Allt som är tokigt i världen gör mig frustrerad. Därför är det extra roligt att kunna använda fotograferandet till att säga något.

Ett exempel på det är hennes pågående projekt Beauty of a garden. Idén fick hon när hon i studion stod med sin kaffekopp och tittade ut mot grannhuset där SFI bedriver verksamhet.

– Medan jag stod där och drack kaffe såg jag hela världen gå förbi utanför. Jag blev intresserad av de här människorna och deras storys.

Beauty of a garden utgår från ett antirasistiskt perspektiv där Therese porträtterar människor iförda kläder i olika ­färger, fotograferade framför fonder i matchande färger. Dessutom har hon på den porträtterade applicerat olika blomdekorationer, som även de håller sig till samma färgskala. 

Resultatet när bilderna placeras bredvid varandra blir som att kliva in i en färgrik blomsterträdgård.

När allt är klart funderar Therese på att skapa en utställning, men även på att intervjua några från projektet för att de ska få berätta om sina liv.

– Ju mer vi får reda på om andra människor desto svårare är det att ha förutfattade meningar. Med mer kunskap kan vi relatera till andra människor, och kanske upptäcka att »jaha, du gillar också fotboll« även om personen kommer från till exempel Eritrea. 

 

  Text

  Publicerad den

  8 jan 2017 - 08:43

  Therese Asplund

  Ålder: 41 år.

  Bor: I Avesta.

  Familj: Man och två barn.

  Gör: Fotograf.

  Gör jag när jag inte fotar: Jag springer ganska mycket. Har ett mål att springa tio maratonlopp, har gjort fem hittills. Annars gillar jag att vara med mina vänner och att laga god mat.

  Utrustning: Nikon D810. Använder främst objektiven 24–70mm f/2,8 och 70–200mm f/2,8. Fotograferar med blixtar från Elinchrom: Inne i studion ELC Pro HD 1000 och utomhus batteriblixten ELB400.

  Aktuell med: Fotoprojektet Beauty of a garden. Föreläser även inom »Nikon School«.

  Webb: linslusen.com, instagram/fotografthereseasplund, instagram/linslustherese

  Sponsrad artikel från Nikon

  Senaste kommentarerna