Reportage

Med flygplan i sökaren – möt Arlandas flightspotters

Det handlar inte bara om flygplan och fotografering. Det är ett sätt att umgås. »Att stå här själv en hel dag är ju inte speciellt kul. Gemenskapen är väldigt viktig«, säger Andreas Eriksson som är flightspotter. Kamera & Bild begav sig till Arlanda för att lära sig mer om flygplansfotografering och varför det är så populärt.

Air India har landat med en Boeing 747. I planet sitter presidenten Shri Pranab Mukherjee.
Foto: Johan Wessel
Det är mycket folk ute längs med Arlandas start- och landningsbanor den här söndagen, trots att det blåser rejält och regnet alldeles nyligen har upphört. Men så är det ju inte varje dag som Air India landar med en Boeing 747, ledsagad av två Gripen-plan. Att det sitter en president i jumbojeten är av mindre betydelse för många av dem som fotograferar. Som flightspotter är det flygplanet som står i fokus.

Medan Indiens president hälsas välkommen av kronprinsessan Victoria och prins Daniel har intresset bland alla flightspotters redan avtagit. 747:an står nu på sin plats och kommer inte att röra på sig igen förrän kommande tisdag. 

Owe Hanqvist tittar igenom sina bilder och fastnar vid en. I den börjar han räkna hur många flygplan och fåglar han lyckats fånga i samma ruta.

– Här ska du se… där har du en Gripen och två fåglar, och där är ytterligare en Gripen. Zoomar vi ännu närmare ser du en till fågel där nere. Så det blir två Gripar, en 747:a, en örn…

– Örn? Det var väl en gam, inflikar Janne Wästlund med ett skratt.

– Haha, ja eller något liknande. Jag kan inte sådana fåglar, jag kan bara de som är gjorda av stål, svarar Owe.

Jag har stämt träff med några inbitna flightspotters som ofta är ute och fotograferar vid Arlanda. »Det finns de som nästan bor här«, säger en i gruppen. Att intresset är stort råder det ingen tvekan om. För nu när Air India väl har landat är det många allmänt nyfikna personer som åker hem, men bland dessa flightspotters finns det inga tecken på att de tänker göra det samma. Ännu är kvällen ung, och många plan att vänta.

 

Foto: Johan Wessel
Owe Hanqvist och Andreas Eriksson har koll på vilka flygplan som är på ingång med hjälp av Flightradar24.

 

Startade grupp på Facebook

Janne Wästlund bor i Uppsala och tar sig ganska snabbt till Arlanda, där han kan bli kvar under en hel dag. 

– På somrarna kan jag vara ute här i säkert 13 tim­mar. Det kommer ju ganska mycket intressant på morgnarna. Sen är jag kvar här under dagen och käkar och tar det lite lugnt, snackar med de andra. Därefter fotar jag lite mer.

När det är dags för mat vet Thomas Woxberg vart de ska ta vägen.

– Då åker vi iväg till Statoil och kör en korvmeny. Vi borde nästan ha rabatt på Statoil som flightspotters, så mycket som vi handlar där.

– Ja, det tycker jag också, säger Janne.

Janne startade för flera år sedan gruppen Flygplansfotografen på Facebook, där det laddas upp bilder på flygplan från hela världen. Även bland gruppens medlemmar finns det många från andra länder.

 

    Senaste kommentarerna