Bilden i fokus

Einar Kling-Odencrants fotar cirkuskonster mitt i stan

»Det är inte alltid det som är farligast som ser häftigast ut på bild«, säger Einar Kling-Odencrants som fångar cirkuskonster på bild. Han vet – för han är själv cirkusartist och aktuell med en föreställning på Cirkus Cirkör.

Einar Kling-Odencrants var 15 år när han packade sina väskor och flyttade från Grythyttan till Stockholm för att studera på Cirkusgymnasiet. Direkt efter gymnasiet kom han in på Cirkus­högskolan och det var där som han bestämde sig för att köpa en kamera och börja dokumentera träningarna och hans vänner på skolan. Sedan dess har Einar jobbat sig framåt, både med sin cirkusakrobatik och sitt fotografi. Einar berättar att han är helt självlärd, utöver en blixtkurs på Fotografiska. 

 

Foto Einar Kling-Odencrants

 

– Jag lärde mig genom att kolla på Youtube och läsa om foto. Det finns så många olika sätt att gå tillväga och det finns så många som delar med sig av sin kunskap på nätet. Jag började fota mer och mer och fotot har alltid grundat sig i cirkuskonsten. Det är det som jag fotar, helt enkelt. 

Genom att vinna internationella tävlingar i cirkusakrobatik, bland annat i Frankrike, Ryssland, Kina och Japan har Einar också fått möjlighet att träffa många människor och knyta kontakter världen över. 

– Jag håller alltid koll efter nya artister att fotografera. Det är också många i branschen som sett mina bilder som hör av sig och frågar om jag vill fota dem.

 

Foto Einar Kling-Odencrants

 

Tidiga morgnar

I en av sina serier fotar Einar cirkuskonst i stadsmiljö. Gemensamt för bilderna är de folktomma gatorna med artisten i fokus. 

– Jag har en tanke bakom det. Jag vill visa konsten i en ny miljö. Man är van vid att se den i cirkushallen men aldrig ute i verkliga miljöer. Jag vill visa något nytt helt enkelt. Att det är tomma gator är för att jag vill lägga all uppmärksamhet på artisten, berättar Einar. 

– Det blir många tidiga morgnar, men annars gäller det att planera och ibland arrangera och be folk gå undan, säger Einar.

 

  Text

  Publicerad den

  14 jan 2017 - 09:00

  Einar Kling-Odencrants

  Ålder: 23 år.

  Bor: Bagarmossen, Stockholm.

  Familj: Föräldrar, tre syskon och flickvän.

  Gör: Cirkusartist och fotograf.

  Gör förutom fotar: Cirkus såklart, men åker gärna skidor och reser mycket också.

  Utrustning: Nikon D800 och två stycken SB900-blixtar. 

  Webb: einarklingodencrants.com

  Instagram: ekopics

  Senaste kommentarerna